Joris Evers Netflix
NOS Nieuws

Tech 2016: 'Tv-kijken volgens de gids wordt iets als de fax'

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

De NOS-techredactie blikt terug op het afgelopen jaar aan de hand van vijf thema's: startups, big data, online video, mobiele netwerken en privacy. Vandaag Joris Evers, de topman van Netflix in Europa over online video.

Netflix mist nog veel films en series, hoe komt dat?

De manier waarop de rechten van films en series worden aangekocht is heel anders dan bij muziek. Dat zie je ook met tv-zenders: programma's zijn vaak alleen op een bepaalde zender te zien. In die zin zijn we gewoon een internetzender. Wij gaan naar een maker toe en doen een bod om iets exclusief te mogen aanbieden.

We proberen om zoveel mogelijk te investeren in films en series. Daardoor krijgen we ook meer abonnees en hebben we weer meer geld om te investeren.

Bevat Netflix ooit (bijna) alle films en series?

Ik hoor dat zelf ook vaak; ik zou willen dat er meer was. Mensen verwachten soms ook dat Netflix een soort Spotify is: dat je alles kunt zien wat ooit is gemaakt. Dat is niet zo en dat kan ook niet. Ik denk dat tv-kijkers eraan wennen dat je op Netflix niet alles hebt, maar alleen een bepaald aanbod van series, films en documentaires. Bepaalde dingen kun je elders zien.

In Calfornië zijn twaalfhonderd mensen continu aan het sleutelen aan Netflix.

Joris Evers, topman van Netflix in Europa

Mensen hebben op Netflix last van keuzestress, herken je dat?

We proberen via algoritmes de kijker te leren kennen en de juiste programma's aan te bieden. We houden bijvoorbeeld rekening met wat mensen die op jou lijken precies kijken. Als iemand anders dezelfde series kijkt als jij, kijkt hij misschien nog wel een andere serie die jij ook leuk zou vinden.

In Californië zijn twaalfhonderd mensen continu aan het sleutelen aan Netflix, waaronder aan die algoritmes. Want als je niets kunt vinden, blijf je ook geen lid. Ons utopia is dat we je zo goed kennen dat we precies weten wat je wil als je op vrijdagavond Netflix aanzet en dan zonder dat je zelf hoeft te beginnen met afspelen. Maar zo ver zal het denk ik nooit komen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Verdwijnt televisie dan helemaal?

Niet voor evenementen, denk ik, zoals Heel Holland Bakt of een voetbalwedstrijd. Maar we gaan 's avonds niet meer voor de buis zitten voor de nieuwste aflevering van een tv-serie. Alle televisie zal over het internet gaan, dus niet meer over de traditionele kabel.

Daarnaast willen wij programma's tegelijkertijd wereldwijd aanbieden. Vroeger moest je wachten tot een nieuwe serie in je land beschikbaar was, waardoor mensen bijvoorbeeld naar Popcorn Time grepen. Wij stellen alles tegelijkertijd beschikbaar, waar je ook bent.

Soms brengen we films ook in de bioscoop uit, maar dat doen we tegelijk met de release op Netflix. Een belangrijke reden daarvoor is dat films om een Oscar of Bafta te kunnen winnen in een bioscoop moeten hebben gedraaid. Dat is wat ouderwets, ja.

Lineaire televisie, waarbij programma's achter elkaar worden geprogrammeerd, wordt dan iets als de faxmachine.

Joris Evers, de Europese topman van Netflix

Hoeveel Nederlanders kijken Netflix?

Daar doen we geen uitspraken over. We houden het liever geheim, maar onderzoeken die in de media komen (onlangs werd het aantal van 1,3 miljoen abonnees genoemd, red.) zitten er nooit heel ver naast. Nederlanders zitten wel in de top-5 als het gaat om het aantal gekeken uren.

Hoe kijken we over twintig jaar televisie?

Internettelevisie staat nu nog in de kinderschoenen. De beeldkwaliteit is inmiddels beter dan die van traditionele televisie, maar internet-tv is op dit moment nog minder makkelijk dan het zappen tussen verschillende kanalen. Daar werken we aan.

We verwachten dat internettelevisie in de komende 15 tot 20 jaar de traditionele televisie voorbij gaat, als je dat meet in het aantal gekeken uren. We zitten nu in de beginfase.

Lineaire televisie, waarbij programma's achter elkaar worden geprogrammeerd, wordt dan iets als de faxmachine. Toen het er kwam was het fantastisch, want je stopte een papiertje in een apparaat en aan de andere kant van de wereld kwam het eruit, maar nu hebben we e-mail.

  • Netflix
    De 'war room' van Netfix, waar grote lanceringen worden gemonitord
  • AFP
    Reed Hastings, de topman van Netflix, begon het bedrijf ooit met het versturen van DVD's

Wat betekent zo'n toekomst voor de NPO, SBS en RTL?

Internet heeft de muziekindustrie en de krantenwereld al opgeschud. Nu is de tijd gekomen dat internet dat gaat doen met televisie, nu er genoeg bandbreedte is.

Het is heel belangrijk dat de tv-industrie zich daarvan bewust is. De BBC loopt voorop, met zijn iPlayer, waarmee je on-demand kunt kijken. In Nederland kan ik op mijn smart-tv al makkelijk het laatste Journaal kijken, maar andere apps werken nog niet zo goed. Dan moet ik eigenlijk bijna weten wanneer iets op tv is geweest. Ik weet toch niet precies wanneer iets is uitgezonden? Dat kan echt beter.

Gaat bij Netflix ook 70 procent van de inkomsten naar de makers?

Er is een belangrijk verschil met bijvoorbeeld Spotify en Blendle: wij betalen niet per stream of per artikel, maar een vast bedrag per film of serie. Het overgrote deel van wat we uitgeven, gaat naar het kopen van films en series. Volgend jaar geven we daar zes miljard dollar aan uit en daarnaast nog een paar honderd miljoen voor de ontwikkeling en marketing.

Wanneer kan ik op vakantie Netflix meenemen?

Netflix is al in veel landen actief. Eind volgend jaar willen we in alle landen ter wereld beschikbaar zijn, behalve in gebieden waarmee een Amerikaans bedrijf van de overheid geen zaken mag doen, denk aan Noord-Korea en de Krim. In alle andere landen willen we eind volgend jaar in ieder geval al onze eigen producties kunnen aanbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl