IBM-directeur Harry van Dorenmalen
NOS Nieuws

Tech 2016: 'Data in de VS zijn veilig'

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

De NOS-techredactie blikt terug op het afgelopen jaar aan de hand van vijf thema's: startups, big data, online video, mobiele netwerken en privacy. Vandaag Harry van Dorenmalen, topman van computerbedrijf IBM, over big data.

Wat is u dit jaar opgevallen in de techwereld?

De snelheid waarmee alles is gegaan. Als ik naar mijn telefoon grijp, dan heb ik daar Spotify, Netflix, Uber, AirBnB op staan. In toenemende mate komen daar gezondheids-apps bij. Het begon met een eenvoudige ski-app en nu met de smartwatches zie je steeds meer toepassingen.

Dit jaar veegde de rechter Safe Harbor van tafel. Wat vindt u daarvan?

De constructie die werd gebruikt, de Safe Harbour-overeenkomst, werkte goed. Data horen daar te staan waar het veilig is en beschermd kan worden, dat gebeurde. Data in Amerika zijn veilig. Ik vind dat de overeenkomst moet worden verlengd en dat er geen barrières moeten zijn om data tussen Amerika en Europa uit te wisselen.

De uitspraak is slecht nieuws voor het midden- en kleinbedijf, dat hierdoor op kosten wordt gejaagd. Toezichthouders moeten zich daarnaast minder richten op de bescherming van alle data. Alleen op de bescherming van zeer persoonlijke data moet strenger toezicht zijn.

Een IBM-computer uit 1981, de tijd waarin het bedrijf heel belangrijk was voor de pc-industrie

Jullie kochten The Weather Company, wat zijn de plannen?

We hebben het onderdeel gekocht dat verantwoordelijk is voor alle data. Dit kun je vergelijken met de data van het KNMI. Op basis van de weergegevens kun je de verkoop van winkels voorspellen. We kunnen zelfs al inschatten hoe het humeur van mensen is door Twitter en Facebook af te struinen en hoe dat de winkelstraat raakt.

We hebben veertien jaar geleden onze pc-divisie verkocht. We hebben dat gedaan omdat dat niet de wereld was waar we de marges zouden halen. We doen overnames op het gebied van data zodat we op dat gebied van volop kunnen meespelen.

Zelflerende computers struinen dag en nacht naar data.

Harry van Dorenmalen, topman van IBM Nederland

U ziet ook mogelijkheden in de sport. Waar moeten we dan aan denken?

Ik denk bijvoorbeeld aan een elektronisch schaatspak, waarbij je de vitale lichaamsfuncties meet terwijl de schaatsers op de baan is. Dat levert veel data op. Dat kan commercieel interessant zijn, want als je dat bij een schaatser kunt, kun je dat ook bij een brandweerman doen. En zo bijvoorbeeld snel ontdekken als er bij een brandweerman vitale functies uitvallen.

Veel data verzamelen betekent ook een grotere kans op lekken

Daarom moeten de privédata die ons bedrijf verzamelt ook goed worden beschermd. Maar dat geldt niet voor industriële data. Deze data moeten zoveel mogelijk stromen om innovatie mogelijk te maken.

Uberpop stopte dit jaar na een flinke strijd in Nederland, wat denkt u daarvan?

Dat heeft te maken met snelheid waar we het eerder over hadden. Ik denk dat het uiteindelijk wel kan bestaan. De regulering moet ook innoveren. Wij, de industrie, moeten de regelmakers duidelijk maken wat er aan de hand is.

Data in Amerika is veilig.

Harry van Dorenmalen, topman van IBM Nederland

Een IBM-campagne in de VS om vrouwen in de IT-te krijgen kreeg veel kritiek. Wat denkt u ervan?

De campagne zou niet mijn keuze zijn geweest. Daarmee krijg je verkeerde associaties. Het gaat overigens nog altijd niet goed met het aantal vrouwen in de sector. Het ging een aantal jaar beter, maar het stolt. We moeten er meer aan doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl