Franz Beckenbauer (l) en Wolfgang Niersbach in januari van dit jaar
NOS Voetbal

Beckenbauer geeft fout toe in affaire rond WK 2006

Franz Beckenbauer heeft toegegeven dat hij een fout heeft gemaakt rond de toewijzing van het WK voetbal van 2006 aan Duitsland. Volgens Beckenbauer, destijds voorzitter van het organisatiecomité, had hij met de kennis van nu niet akkoord moeten gaan met een betaling aan de FIFA.

Duitsland betaalde in de aanloop naar de toewijzing van het WK naar verluidt 6,7 miljoen euro aan de wereldvoetbalbond, met als voorwaarde dat de Duitse voetbalbond bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro van de FIFA zou krijgen voor de organisatie.

'Geen stemmen verkocht'

Beckenbauer werd maandag gehoord door een onderzoekscommissie van de DFB. Na afloop gaf Beckenbauer een persverklaring uit waarin hij toegeeft dat hij verantwoordelijk was voor de foute beslissing. Verder bevestigt hij opnieuw dat er géén stemmen zijn gekocht om het WK naar Duitsland te halen.

Rond de toewijzing van het WK is opschudding ontstaan na een artikel in Der Spiegel, waarin stond dat het organisatiecomité met een zwarte kas werkte, waarmee vier Aziatische stemmen zouden zijn gekocht.

Kritiek op Zwanziger

De persverklaring van Beckenbauer komt overeen met de verklaring die DFB-voorzitter Wolfgang Niersbach donderdag gaf over de affaire. Volgens diens voorganger, Theo Zwanzinger, was er wel degelijk sprake van een zwarte kas bij het WK-bid.

Beckenbauer uit in zijn verklaring indirect kritiek op Zwanziger. Hij stelt dat hij op verzoek van de onderzoekscommissie geen verdere mededelingen zal doen "in tegenstelling tot andere betrokkenen, wier houding ik deels onbeschrijflijk vind."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl