Franz Beckenbauer bij een WK-presentatie in Berlijn in 2006
NOS Nieuws

'Duitsers hadden kas met zwart geld om WK 2006 binnen te halen'

Het comité onder leiding Franz Beckenbauer dat het WK voetbal 2006 naar Duitsland moest halen had de beschikking over een oorlogskas, gevuld met zwart geld. Daarmee is schijnbaar een aantal stemgerechtigde FIFA-leden omgekocht. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.

Het comité had de beschikking over 10,3 miljoen Zwitserse frank aan zwart geld, zo'n 13 miljoen Duitse mark. Het geld was in juli 2000 beschikbaar gesteld door Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus. Daarmee zouden de stemmen van vier Aziatische leden zijn gekocht. Duitsland kreeg met 12 stemmen tegen 11 de organisatie van het WK voetbal 2006 toegewezen.

Van Genève naar Zürich

Voetbalicoon Franz Beckenbauer moet als voorzitter van het Duitse comité volgens Der Spiegel van de zaak op de hoogte zijn geweest. Andere leden van het toenmalige comité waren de huidige voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB, Wolfgang Niersbach. Ook hij moet van het kopen van de stemmen hebben geweten, concludeert het blad. Niersbach is als voorzitter van de Duitse bond ook lid van het huidige FIFA-bestuur.

Anderhalf jaar voor het WK vorderde Adidas-topman Louis-Dreyfus het geld, 6,7 miljoen euro, terug. Uit vertrouwelijke documenten blijkt volgens het blad dat het Duitse comité met behulp van de FIFA een dekmantel creëerde om het geld terug te storten. De 6,7 miljoen euro werd op een FIFA-rekening in Genève gestort voor het organiseren van een openingsevenement in het Olympiastadion in Berlijn. Dat evenement ging niet door, maar het geld moest worden doorgestuurd naar een rekening van Louis-Dreyfus in Zürich.

De betrokken Duitse voetbaliconen en de Aziatische FIFA-leden die zouden zijn omgekocht willen geen van allen reageren.

Jeroen Wollaars: al langer geruchten over omkoping

De DFB laat in een persbericht weten dat er in 2005 een betaling van 6,7 miljoen euro door het Duitse comité is gedaan aan de FIFA. Het geld is volgens de bond mogelijkerwijs niet gebruikt waarvoor het bedoeld was: 50 cultuurprojecten rond het WK.

Maar de bond zegt ook dat de miljoenenbetaling geen enkel verband heeft met het naar Duitsland halen van het WK. Uit intern onderzoek zou blijken dat er geen onregelmatigheden zijn geweest rond de toewijzing. Er zijn ook geen aanwijzingen dat er stemmen zijn gekocht, stelt de DFB.

De wereldvoetbalbond verkeert in een diepe crisis. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar voorzitter Blatter en ook zijn gedoodverfde opvolger Michel Platini ligt zwaar onder vuur. Beiden zijn door de FIFA geschorst. Er lopen onderzoeken naar de toewijzing van het WK voetbal aan Rusland in 2018 en Qatar in 2022.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl