DFB-voorzitter Wolfgang Niersbach tijdens de ingelaste persconferentie
NOS Nieuws

Duitse voetbalbond: WK 2006 is niet gekocht

  • Judith van de Hulsbeek

  • Judith van de Hulsbeek

"We hebben het WK van 2006 niet gekocht, er was geen zwarte kas." Dat zei de voorzitter van de Duitse voetbalbond Wolfgang Niersbach op een persconferentie, die op het laatste moment werd ingelast. Volgens hem is het bedrag van 6,7 miljoen euro niet gebruikt om FIFA-leden om te kopen, zoals weekblad Der Spiegel afgelopen week schreef.

De Duitse voetbalbond zou het bedrag aan FIFA-baas Sepp Blatter hebben betaald na de toekenning van het WK. In ruil daarvoor kregen de Duitsers een subsidie van 170 miljoen euro voor de organisatie van het voetbalkampioenschap.

Alles is netjes gegaan.

Wolfgang Niersbach, voorzitter van de Duitse voetbalbond

Niersbach gaf op de persconferentie een ingewikkelde uitleg over wat er in 2002 zou zijn gebeurd. De deal zou zijn gemaakt na een persoonlijk gesprek tussen Blatter en het Duitse voetbalicoon Franz Beckenbauer, die destijds de leiding had over het organisatiecomité van het WK.

Volgens Niersbach bood Beckenbauer aan de 6,7 miljoen euro uit eigen zak te betalen, omdat de organisatie destijds nog geen geld had. Zijn toenmalige manager raadde hem dat af. Toen kwam de - inmiddels overleden - Adidas-bestuurder Robert Louis Dreyfus in beeld. Hij zou het geld aan de FIFA hebben voorgeschoten en dat bedrag in 2005 hebben teruggekregen.

Na de persconferentie blijven veel vragen onbeantwoord. Waarom werden er miljoenen betaald aan de FIFA in ruil voor een subsidie? En waarom was Beckenbauer zelf niet bij de persconferentie om vragen te beantwoorden?

Daarop had Niersbach, tot frustratie van de aanwezige journalisten, geen antwoord. Hij bleef herhalen: "Het zomersprookje van 2006 is en blijft een zomersprookje. Alles is netjes gegaan." Zijn woorden zijn echter niet erg overtuigend, nu zo veel vragen onbeantwoord blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl