Willem-Alexander en Máxima voor vertrek naar Denemarken. Het koninklijk huis twitterde vanochtend deze foto. Rijksvoorlichtingsdienst

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden vanochtend in paleis Fredensborg verwelkomd door de Deense koningin Margrethe en haar man prins Henrik voor een tweedaags staatsbezoek. 

Het bezoek is meer dan een formele ontmoeting, want beide koninklijke families onderhouden een langdurige vriendschappelijke band. Margrethe is de peettante van koning Willem-Alexander en dat maakt dit bezoek voor haar "heel speciaal", zoals ze eerder zei tijdens een ontmoeting met de Nederlandse pers.

Ook de koning verheugt zich op het bezoek. Tegen de Deense pers zei hij vorige week dat hij als ‘beginneling’ nog veel kan leren van de manier waarop Margrethe als stabiele en samenbindende factor haar rol vervult. Met haar zoon, kroonprins Frederik, is Willem-Alexander goed bevriend. Ze bellen elkaar geregeld, vertelde de koning. 

Levenslange taak 

Margrethe, die in april 75 wordt, zit 43 jaar op de Deense troon en is na de Britse koningin Elizabeth de langst regerende monarch in Europa. Ze is geliefd als vorstin en heeft herhaaldelijk laten weten niet aan aftreden te denken. Net als de Britse koningin beschouwt zij het koningschap als een taak voor het leven. 

Het laatste Nederlandse staatsbezoek aan Denemarken dateert alweer van 1984, toen koningin Beatrix en prins Claus te gast waren bij koningin Margrethe. In 1975 kwam koningin Margrethe samen met prins Henrik voor het laatst naar Nederland voor een staatsbezoek. 

De koninklijke families zien elkaar verder geregeld bij bijzondere privé-gebeurtenissen. Zo had Margrethe bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002 een ereplek.

In 1984 ging koningin Beatrix met prins Claus op staatsbezoek naar Denemarken ANP

Het koningspaar logeert in paleis Fredensborg, ten noorden van Kopenhagen. Willem-Alexander en Máxima mogen daar, volgens een oude traditie, hun handtekening in het raam krassen met een pen met diamant. 

Het bezoek richt zich, net als eerdere staatsbezoeken van het koningspaar, vooral op het versterken van de handelsrelaties. In het kielzog van het koningspaar reist daarom een handelsdelegatie mee. De hoofdthema’s zijn duurzame energie en medische technologie. 

Geluk

Het koningspaar luncht vanmiddag op paleis Christiansborg met minister-president Helle Thorning-Schmidt. Daarna wonen ze op de Aalborg Universiteit een deel bij van een conferentie over geluk. Denemarken scoort al jaren zeer hoog op de World Happiness Index. 

Het staatsbanket vindt plaats in een van de pronkzalen van paleis Christiansborg. De hele Deense koninklijke familie is uitgenodigd, onder wie het kroonprinselijk paar Frederik en Mary en prins Joachim en zijn vrouw Marie. 

Samsø

Morgen reizen de koning en koningin naar het eiland Samsø, dat dankzij windenergie en andere energiebronnen CO2-neutraal is. Ze bezoeken onder meer een centrale die 300 huishoudens van warmte voorziet door de verbranding van stro. 

Vervolgens gaan ze naar het Bispebjerg Ziekenhuis, dat na een uitbreiding binnenkort behoort tot de vijf superziekenhuizen van Denemarken. 

Als dank voor hun ontvangst in Denemarken bieden de koning en koningin tot slot een voorstelling aan van moderne dans verzorgd door ICKamsterdam

De NOS doet donderdag verslag van het staatsbezoek in Denemarken op NPO 2 , van 19.20 – 19.45 uur. Presentatie: Astrid Kersseboom. 

Het koningspaar op kennismakingsbezoek bij koningin Margrethe in 2013 ANP

STER reclame