ANP

De stembureaus zijn open voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en de waterschappen. De bijna 13 miljoen stemgerechtigden hebben tot vanavond 21.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. 

De meeste stembureaus openden om 07.30 uur de deuren. Op de treinstations van Castricum en Nijmegen gingen de stemhokjes al om 05.00 uur open. Op de website van de NS staan de openingstijden van de andere stembureaus op treinstations.

In Almere ging het openen van het stembureau op het centraal station niet heel soepel. De sleutel van het stemhokje was kwijt. Er moest uiteindelijk een koevoet aan te pas komen om de deur te forceren.

Er waren ook problemen in het stembureau op station Almere Muziekwijk. Vlak nadat het bureau was opengegaan, gingen de deuren weer dicht. Er ontbraken formulieren waarop de namen staan van mensen die hun stempas kwijt zijn en een nieuwe pas hebben gekregen.

Landelijke impact

De Statenleden die vandaag worden gekozen kiezen op 26 mei de Eerste Kamerleden. Daarom zijn de verkiezingen vandaag van groot belang voor de landelijke politiek. Het NOS-verkiezingsdebat gisteravond ging dan ook vooral over het landelijk beleid van de partijen. 

In dat debat ging het ook al over de steun uit de Eerste Kamer, waar VVD en PvdA geen meerderheid hebben. De coalitie riep de oppositie nogmaals op vaker het kabinet te steunen. Onder meer CDA en SP lieten weten daar weinig voor te voelen. 

Waterschappen

Voor het eerst kan vandaag gelijktijdig met de Provinciale Statenverkiezingen op de waterschappen gestemd worden. Voorheen werd per post voor het waterschapsbestuur gestemd.

Dat algemeen bestuur stelt uiteindelijk het beleid van het waterschap vast en controleert het dagelijks bestuur dat het beleid uitvoert. De partijen waarop gestemd kan worden denken vooral verschillend over hoeveel geld aan de natuur besteed mag worden. Ook verschillen ze vaak van mening over de verdeling van de lasten tussen burgers en bedrijven.

STER reclame