Coalitie vraagt CDA en SP nogmaals om steun
Premier Rutte heeft het CDA nogmaals opgeroepen om zijn verantwoordelijkheid te nemen en het kabinet vaker te steunen. "Doe weer mee, dit land moet bestuurd worden", zei Rutte tegen CDA-leider Buma tijdens het NOS-debat op de laatste avond voor de Provinciale Statenverkiezingen.
Doordat het CDA volgens Rutte niet wil meewerken aan het nemen van moeilijke beslissingen, kan de VVD-leider maar één conclusie trekken: "Een stem op het CDA morgen is een verloren stem."
Verkooppraatje
Buma denkt er niet aan om het kabinet steun te geven, op een manier zoals de constructieve oppositie dat doet: "Wat heeft Rutte gedaan? Kinderen zijn door u met een leenstelsel opgezadeld dat slecht is voor de toekomst. Nee, dat steunt het CDA niet, nee."
Buma vervolgde: "U zegt steeds: Nederland is spectaculair verbeterd, maar dat is een verkooppraatje. Nederland gelooft dat niet. Morgen in het stemhokje, dan gaat het erom."
VVD-leider Rutte concludeerde dat doordat Buma weigert steun te verlenen, de VVD er op centrumrechts "compleet alleen voorstaat".
Ook op links kregen de regeringspartijen flinke kritiek te verduren tijdens het NOS-debat. Zo maakte SP-leider Emile Roemer PvdA-leider Samsom het verwijt dat hij tijdens de verkiezingen een linkse campagne voert, maar vervolgens in de regering rechts beleid uitvoert. "Mensen zijn niet gek, ze geloven u niet meer."
Samsom zei dat dat niet waar is en somde een aantal voorbeelden op. "We hebben voor het eerst sinds lange tijd de flexwerkers weer wat zekerheden gegeven, we hebben schoonmakers weer in dienst genomen en we zijn nog niet klaar, want we willen ook de beveiligers weer in dienst van de overheid hebben. Dat is allemaal sociaal beleid, terwijl u langs de kant staat. U laat ons de kastanjes uit het vuur halen en als u het goed vindt, tekent u bij het kruisje, maar u haakt af als het niet kan."
SP is niet uitgevonden om polonaise te lopen in een rechts feestje.
Roemer pareerde: "Die flexwet van u, die hebben we samen geschreven. Een heel goede wet, waardoor we de flexwerkers echt zouden beschermen. Vervolgens komt u in de regering, haalt de handtekening eronderuit, laat de VVD meekijken en wat fietst hij erin? Afbraak van de WW en het duurder maken van de flexwerkers. Dat is precies waarom mensen niet na 3 jaar ontslag krijgen, maar na 2 jaar. Sorry, je kan niet verwachten dat ik dan een handtekening bij het kruisje ga zetten."
Idealen
Volgens Samsom markeerde die opmerking precies het verschil tussen beide partijen. "Uiteindelijk hebben we compromissen moeten sluiten om onze idealen te bereiken", reageerde hij. "Wie in een democratie gaat voor alles of niks, die krijgt uiteindelijk niks", zei Samsom.
Roemer: "Meneer Samsom, de SP is niet uitgevonden om polonaise te lopen op een rechts feestje. Als u met goede voorstellen komt, zullen we die steunen."