NOS SportAangepast

Paralympische kampioenen geridderd en op foto met koning: 'Vierde, dat is in één woord fantastisch'

Paralympiërs gehuldigd om unieke vierde plek: 'Fantastisch'

De Nederlandse medaillewinnaars van de Paralympische Spelen in Parijs zijn in Den Haag - net als de olympiërs vorige maand - gehuldigd. Ze werden toegesproken door minister-president Dick Schoof, staatssecretaris van sport Vincent Karremans en chef de mission Esther Vergeer.

Daarbij werden de paralympisch kampioenen geridderd. Aardig wat goudenmedaillewinnaars, zoals Fleur Jong, Jetze Plat en Liesette Bruinsma, ontvingen na de vorige Paralympische Spelen in Tokio, Rio en Londen al een lintje. Zij kregen nu een beeldje als waardering voor hun prestaties.

Van de rolstoelbasketbalsters kreeg Ylonne Post als enige een lintje, haar medespeelsters waren in Tokio al geridderd.

Daarna hadden alle medaillewinnaars ook een ontmoeting met koning Willem-Alexander en prinses Margriet. Zij verschenen daarna samen met de sporters op het bordes van Paleis Noordeinde voor een fotomoment.

Het fotomoment met de medaillewinnaars op Paleis Noordeinde

Onder de paralympiërs bevonden zich twee topsporters die extra in het zonnetje werden gezet. Plat en Tristan Bangma, die beiden op drie verschillende Spelen goud wonnen, werden bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dat is één categorie hoger dan Ridder.

Tafeltennister Kelly van Zon had die waardering al. Zij won op vier verschillende Spelen goud en werd na de vorige Spelen bevorderd.

"Ik ben denk ik een vrij nuchtere Nederlander, maar dit is wel heel speciaal", zei Plat na afloop over zijn officierstitel. Ook Bangma is vereerd: "Dit voelt schitterend."

Koninklijke onderscheidingen voor gouden paralympiërs: 'Dit voelt schitterend'

Beiden waren er ook op de Spelen in Rio en Tokio bij. Waren deze Spelen in Parijs de mooiste ooit? Plat denkt van wel. "Ik heb hier ondanks het volle programma wel het meeste van kunnen genieten, ja. Ik ben wat meer ervaren en dat fans en familie erbij waren, maakte het wel heel mooi."

Premier Schoof roemde de paralympische ploeg. "Vierde, dat is in één woord fantastisch, daar mogen jullie ongelooflijk trots op zijn."

De paralympische medaillespiegel

Ook stond hij stil bij het doorzettingsvermogen en veerkracht van de topsporters. "Jullie verhalen zijn extra bijzonder, omdat ze bijna altijd beginnen met het woord 'beperking'. En ik weet dat ik moet oppassen met dat woord, want als paralympische topsporters laten jullie juist zien dat je je niet laat beperken. Topsport is topsport."

Gisteren keerde de paralympische equipe terug uit Parijs. Met een karrenvracht aan eremetaal (56 medailles) kwamen de sporters aan in Scheveningen, waar ze werden gehuldigd.

Van Tristans triple tot Van Zons vierde: dit waren de Paralympische Spelen voor Nederland

Advertentie via Ster.nl