Tour Femmes-blog
Tour Femmes
NOS WielrennenAangepast

Kerbaol wint zesde etappe • Vos sprint naar tweede plaats en groene trui

Dit is ons liveblog over de zesde etappe van de Tour de France Femmes:

Een push ontvangen bij een nieuw bericht in dit blog? Vink het belletje aan.

liveblog gesloten

Dit was 'm voor vandaag, morgen zijn we er heel lang

Dit was 'm dan voor vandaag! Morgen zijn we er natuurlijk weer, voor de zevende etappe in de Tour de France Femmes. Dat is de langste etappe die de vrouwen deze week krijgen voorgeschoteld. En het is absoluut geen makkelijke.

In de rit van 166 kilometer gaan we van Champaghnole naar Le Grand-Bornand. Op de finishstreep wacht de Monteée du Chinaillon, een col van de tweede categorie. In totaal staan er weer vijf beklimmingen op het programma.

Wordt dat dan de dag waarop Demi Vollering weer iets terug kan doen in het algemeen klassement?

Maar dat is niet het enige wielrennen wat we gaan bloggen morgen. Iets voor half zes start namelijk bij de mannen ook de laatste grote ronde van dit jaar, de Vuelta. Om 17.23 start Luis Ángel Maté als eerste aan de tijdrit. Vier minuten later is Gijs Leemreize de eerste Nederlander die start.

De laatste renner is om 20.18 uur Wout van Aert. Een prachtige wielerdag dus.

Tot dan!

Niewiadoma is klaar voor 'pijn dit weekend': 'Vollering is een ongelooflijke vechter'

Katarzyna Niewiadoma heeft het geel en dat wil ze graag vasthouden tot en met zondag, wanneer de laatste etappe finisht op de Alpe d'Huez. Maar ze weet dat Demi Vollering niet zomaar opgeeft. "Ze is een ongelooflijke vechter. Ik ben klaar voor de pijn het komende weekend."

Niewiadoma is klaar voor 'pijn dit weekend': 'Vollering is een ongelooflijke vechter'

Kerbaol kan nog niet geloven dat ze geel heeft: 'Dit is crazy'

De winnares van de zesde etappe Cédrine Kerbaol kan nog altijd niet geloven dat ze een etappe heeft gewonnen in de Tour de France Femmes. Toch durft ze ook al groter te dromen. "Het geel, waarom niet?"

Kerbaol gelooft nog niet dat ze etappe in Tour heeft gewonnen: 'Dit is crazy'

Ghekiere zou eigenlijk niet starten in Tour, maar heeft nu bollentrui: 'Dit is heel mooi'

Justine Ghekiere wist een paar weken geleden nog niet dat ze zou starten in de Tour de France Femmes, maar nu heeft ze de bollentrui om haar schouders. "Ik ben daar superblij mee."

Ghekiere zou eigenlijk niet starten in Tour, maar heeft nu bollentrui: 'Dit is heel mooi'

Kool verliest groene trui aan Vos: 'Was hele eer hierin te mogen rijden'

Kool verliest groene trui aan Vos: 'Was hele eer hierin te mogen rijden'

Vollering had geen last van pijnlijk stuitje: 'Erop gebrand geel terug te pakken '

Demi Vollering begon met wat twijfels na haar valpartij van donderdag aan de zesde rit in de Tour de France Femmes. Die twijfels bleken niet nodig. Vollering kwam vandaag zonder al te grote problemen gewoon binnen in de groep met favorieten.

Vollering had geen last van pijnlijk stuitje: 'Erop gebrand geel terug te pakken '

Meijering gewoon in de groep met favorieten

Mareille Meijering kende vrijdag een enorme rotdag. Ze viel en zat vervolgens urenlang in het ziekenhuis. Maar vandaag heeft de Nederlandse renster van Movistar zich aardig kunnen herstellen. Ze eindigt gewoon in de groep met favorieten.

Ze kwam als 24ste over de streep.

Vos vecht zich naar groen, maar net geen ritzege: 'Het was knokken'

Marianne Vos kwam uitgeput over de streep van de zesde etappe in de Tour de France Femmes. Met haar aanvals- en vechtlust veroverde ze de groene trui, maar net geen rizege.

Vos vecht zich naar groen, maar net geen ritzege: 'Het was knokken'

De top tien van het klassement na de zesde etappe in de Tour de France Femmes

De top tien van het klassement na de zesde etappe in de Tour de France Femmes.

FINISH | Kijk hier de laatste meters terug

Française Kerbaol wint zesde etappe, Vos sprint naar het groen

FINISH | Vos sprint naar plek twee en het groen!

In de sprint achter Kerbaol gaat Vos naar de tweede plaats. Zij pakt daarmee de groene trui.

Karlijn Swinkels (vierde), Lucinda Brand (vijfde), Puck Pieterse (zevende) en Talitha de Jong (achtste) eindigen ook in de top tien van de zesde etappe.

Vos sprint naar het groen

FINISH | Kerbaol wint!

Cédrine Kerbaol wint! Ze heeft op het juiste moment haar aanval ingezet en weet als eerste over de streep te komen. Het peloton, met Vollering en Vos, komt op ongeveer een halve minuut van haar binnen. Wat heeft deze Française uitstekend getimed.

Het is de eerste overwinning voor Frankrijk in deze Tour de France Femmes.

Kerbaol wint

Nog 2 kilometer | Kerbaol komt net tekort voor het geel

Het gat van Kerbaol is groot, maar het lijkt net niet groot genoeg voor het geel. Ze heeft 47 seconden nodig, maar het gat is op dit moment ongeveer 35 seconden.

Niewiadoma kan straks dus gewoon weer het geel om haar schouders trekken.

Nog 5 kilometer | Kerbaol kan de winst ruiken

Daar kan de Franse Kerbaol de zege al bijna ruiken. Nog vijf kilometer en ze heeft een voorsprong van veertig seconden. Het lijkt erop dat ze deze voorsprong niet meer af gaat geven.

Nog 10 kilometer | Kerbaol gaat er vandoor

De Francaise Cédrine Kerbaol en de Nederlandse Pauliena Rooijakkers zijn er samen vandoor gegaan. Alleen is Kerbaol veel sneller dan de Nederlandse en zo heeft ze al snel een voorsprong van zo'n twintig seconden te pakken.

Kan de Ceratizit-WNT in haar eentje wegblijven en de etappe winnen?

Cedrine Kerbaol

Nog 15 kilometer | Pieterse nu weer als eerste boven

Op de slotklim weet Puck Pieterse weer de meeste bergpunten te pakken. Zo schuift ze weer een plekje op in het bergklassement, maar heeft ze nog wel te weinig punten om de bolletjestrui na vandaag te houden.

Nog 15 kilometer | Vos moet peloton laten gaan, of toch niet?

Vos heeft het heel erg lastig achterin het peloton en lost een beetje. Het is nog 300 meter klimmen. Als de Nederlandse eraan blijft hangen, kan ze de etappe winnen.

Vos heeft het lastig

Nog 16 kilometer | Labous in de aanval

Daar is Labous! Ze gaf van tevoren al aan dat zij zich wilde laten zien in haar eigen 'achtertuin'. Ze kent de omgeving op haar duimpje en gaat nu ook vol in de aanval.

Met die aanval rukt ze het peloton in een keer richting de koplopers. Dat betekent dat er op ongeveer 15 kilometer van de streep geen kopgroep meer is. Ja, dat is het peloton nu.

Labous valt aan

Nog 17 kilometer | Wie krijgt de groene trui straks?

Wie krijgt de groene trui straks? Marianne Vos en Charlotte Kool hebben allebei 120 punten verzameld. Aangezien ze niet allebei in het groen mogen rijden, krijgt Kool hem vooralsnog omgehangen omdat zij twee etappes heeft gewonnen.

Maar. Er zijn nog 17 kilometers te fietsen in deze etappe en Vos kan nog meesprinten om de winst. Kool waarschijnlijk niet, want zij is al gelost uit het peloton. Dus het kan zomaar zo zijn dat Vos straks nog meer punten pakt voor de groene trui dan Kool.

Nog 21 kilometer | Nog één klimmetje

De benen zullen al best vermoeid aanvoelen, maar het klimwerk zit er echt nog niet op. Er staat nog één klim op het programma, de Cote des Fins. Het is niet meer dan een puist vergeleken met de vorige klim, maar op dit moment doet elke beklimming natuurlijk pijn.

Na de top van die Cote des Fins is het dalen en nog een groot stuk vlak. Kan de kopgroep, die nog 35 seconden voorsprong heeft, stand houden of komt er een winnaar vanuit achteruit?

Nog 26 kilometer | Fisher-Black als eerste boven

Niamh Fisher-Black is als eerste boven, voor de Belgische Justine Ghekiere en de Australische Grace Brown. Ghekiere probeerde nog met een eindsprintje Fisher-Black voorbij te komen om zo de volle pond qua bergpunten te pakken, maar dat lukte niet.

Fisher-Black pakt de bergpunten

Nog 28 kilometer | Er is een hoop gebeurd

Er is in de laatste kilometers een hoop gebeurd. Het peloton is flink uitgedund, net zoals de kopgroep. Vos heeft inmiddels ook de Spaanse Gutiérrez laten gaan en het verschil tussen de leiders in het klassement en het peloton is nu nog maar 50 seconden. Deze La Roche du Prêtre is een klim die wel wat schade aanricht.

Positief om te zien is dat Demi Vollering zich vooralsnog goed weet te houden. Haar val lijkt nog niet al te veel parten te spelen, ze houdt nog stand in het peloton.

Nog 30 kilometer | Vos kan niet volgen

Voorin is het ook einde verhaal voor Marianne Vos. Zij kan Fischer-Black, Paladin Ghekiere en Brown niet volgen. Ze moet samen met de Spaanse Sheyla Gutiérrez van Movistar proberen haar eigen tempo te pakken om mogelijk later weer aan te haken bij de koplopers.

Vos moet koplopers laten gaan

Nog 30 kilometer | Daar gaat Kool alweer

We zijn nog geen paar honderd meter onderweg op de klim van de tweede categorie en Kool moet toch weer lossen. Dat hadden we al wel voorspeld. Ook landgenote Loes Adegeest en de Britse Elizabeth Deignan haken al af, achterin het peloton. Zij zijn niet de enigen, steeds meer rensters kunnen niet volgen.

Charlotte Kool haakt af

Nog 32 kilometer | Kool is terug in het peloton, maar voor hoelang?

Kool is weer terug in het peloton. Haar achterstand heeft ze dus goed weten te maken. Maar hoelang kan ze bij de grootste groep aangehaakt blijven? De klim La Roche du Prêtre komt er nu aan.

Nog 37 kilometer | Voorsprong gehalveerd

De voorsprong van de kopgroep met achttien vrouwen is inmiddels gehalveerd. Er is nog maar 1.15 minuut over van de ruim 2.30 minuut die ze hadden verzameld.

En dat met een berg van de tweede categorie in aankomst. Blijft er wat van de voorsprong over voordat we aan die klim gaan beginnen?

k

Nog 45 kilometer | Het is niet de dag van Kool

Het is niet de dag van Charlotte Kool. Zij zag Vos al langszij komen in de strijd om de groene trui en ze moet nu zelf het peloton laten schieten. Dat laatste is overigens niet heel gek, want er wordt nu wel veel geklommen en dat is niet per se het terrein van de winnares van de eerste twee etappes.

Kool rijdt nu op meer dan een minuut van het peloton.

Nog 53 kilometer | Ghekiere pakt weer de bergpunten en is Pieterse voorbij

Ghekiere is alweer als snelste boven, al hoeft ze er nu niet voor te sprinten. Op de Cote de Laviron is ze eerder dan Fisher-Black en Koch. Daardoor gaat de Belgische nu Pieterse voorbij in het bergklassement.

Ghekiere

Nog 56 kilometer | Op naar de volgende top

Meteen na de tussensprint heeft de kopgroep zich moeten wagen aan de volgende klim. De Cote de Laviron. Zes kilometer lang klimmen op een klim à 4,1 procent gemiddeld. Na die klim is het weer een klein beetje dalen, totdat er na een kilometer of dertig weer een goede klim wacht. Dan is daar de La Roche du Pretre, een klim van de tweede categorie.

Nog 59 kilometer | Vos pakt de volle punten, gelijk met Kool nu

Binnen ! Marianne Vos (Visma-Lease a Bike) komt als eerste over de streep bij de tussensprint. Ze heeft nu 120 punten te pakken en dat zijn er evenveel als Charlotte Kool. Dat betekent dat de groene droom van Vos nog altijd in leven is.

Vos wint tussensprint en houdt groene droom in Tour de France Femmes levend

Nog 63 kilometer | Belangrijkste moment voor Vos komt nu

Over een kilometer of vijf komt het belangrijkste moment van de dag voor Vos. Na het puntje bovenop de berg, wil ze nu de volle punten scoren bij de tussensprint. De eerste die daar aankomt pakt 25 punten voor de strijd om de groene trui.

Nog 68 kilometer | Ghekiere als eerste boven, voor Vos

De Belgische Justine Ghekiere komt als eerste boven op de beklimming van de Col de Ferrière, zo komt de renster AG Insurance - Soudal Team wel iets dichterbij Puck Pieterse in het klassement om de bollentrui. Marianne Vos pakt het andere overgebleven puntje.

Ghekiere

Nog 70 kilometer | We zijn live!

We zijn live. Vanaf nu is de etappe ook te zien op NPO 1 en via de livestream op NOS.nl.

De Tour de France Femmes, etappe 6

Nog 80 kilometer | Voorsprong groeit

Nog tachtig kilometer staat er op de teller. We gaan over enkele minuten beginnen met de beklimming van de Col de Ferrière (2,6 kilometer à 4,7 procent). De voorsprong van de kopgroep, met Van Dijk, Vos, Van Empel en Coljé, bedraagt inmiddels meer dan 2.30 minuten.

Dat lijkt toch genoeg voor Vos om in deze groep eerder over de top te komen dan het peloton. Daardoor blijven de kansen op het winnen van de tussensprint aanwezig.

Nog 87 kilometer | Vos voegt daad bij haar woord

Marianne Vos voegt daadwerkelijk daad bij haar woord. Voorafgaand aan de etappe liet ze al ontvallen dat ze graag nog voor de groene trui wil strijden, dat gaat ze nu ook doen. Ze is samen met Niamh Fisher-Black, Soraya Paladin en Grace Brown naar de kopgroep gesprongen. Die kopgroep bestaat nu uit achttien renners.

De tussensprint ligt op ongeveer tien kilometer na de eerste beklimming. Dat is er een van de vierde categorie, de Col de Ferrière. Over een kleine vijftien kilometer beginnen de rensters aan die klim.

De voorsprong van de kopgroep bedraagt nu 1.55 minuten.

Nog 108 kilometer | Flink wat rensters sluiten voorin aan

Flink wat rensters zijn aangesloten bij de twee koplopers Blanco en Cordon-Ragot. Onder hen landgenoten Ellen van Dijk, Fem van Empel en Maaike Coljé.

Het gaat om een groep van veertien rensters, die nu een voorsprong van zo'n veertig seconden hebben.

De Jong vermaakt zich prima in top tien: 'Maar daar heb ik niet mijn focus op'

Thalita de Jong kent een goede start van de Tour de France Femmes. Na vijf etappes staat de Nederlandse op de zesde plek in het algemeen klassement. "Ik ben tot nu toe zeer tevreden. Mijn harde werk betaalt zich tot nu toe uit", zegt De Jong.

De komende dagen moet de Nederlandse renster van Lotto-Dstny proberen aan te haken om zo stand te houden in de top tien. "Daar ligt mijn focus niet op hoor, maar ik hoop zover mogelijk te komen. Misschien dat ik vandaag ook nog kan meerijden om de ritzege."

De Jong vermaakt zich prima in top tien: 'Maar daar heb ik niet mijn focus op'

Nog 121 kilometer | Twee nieuwe vluchters

Twee nieuwe vluchters zijn het avontuur aangegaan op het vlakke gedeelte van deze etappe. Het is nu zo'n veertig kilometer relatief vlak, dus hebben de Spaanse Iurani Blanco en de Franse Audrey Cordon-Ragot de tijd om wat secondes te pakken.

Op dit moment hebben zij zo'n veertig seconden.

Nog 134 kilometer | Iedereen weer bij elkaar

De kopgroep met de drie Nederlanders heeft het niet overleefd. De eerste dertig kilometer zijn voorbij en iedereen is weer bij elkaar.

Nog even terug naar gisteren: Brand snapt dat anderen doorfietsten terwijl Vollering viel

Lucinda Brand snapt dat Katarzyna Niewiadoma en Chloé Dygert gisteren hard doorfietsten toen Demi Vollering op de grond lag na een valpartij. De Nederlandse denkt niet dat de twee doorhadden dat Vollering viel. "Ik zag het zelf ook niet."

"Ze waren al aan het koersen voor de dagoverwinning, dus ik vind het niet zo raar. Het is niet dat ze plankgas doorgingen omdat de gele trui op de grond lag. Er was juist al van alles gaande."

Brand snapt dat Dygert en Niewiadoma doorfietsten terwijl Vollering viel: 'Niet zo raar'

Nog 145 kilometer | Eerste kopgroep is daar: Drie Nederlanders, Spratt en Brown

De eerste kopgroep van de dag is daar. Een groep van tien rensters heeft nu een gat kunnen slaan van ongeveer een halve minuut. In die kopgroep zijn onze landgenoten Mischa Bredewold, Amber Kraak en Anouska Koster te vinden. Maar ook Amanda Spratt en Grace Brown zijn van de partij.

Nog 148 kilometer | Kool heeft het lastig

Het kan wel eens een moeilijke dag worden voor Charlotte Kool. Ze gaf voor de start al aan dat ze zich gister niet heel erg goed voelde en dat lijkt doorgetrokken naar vandaag. De Nederlandse sprintster hangt nu al aan de achterkant van het peloton en worstelt om erbij te blijven.

Labous fietst in haar eigen omgeving en verwacht pittige finale: 'Dit gaat pijn doen'

Juliette Labous rijdt vandaag de zesde etappe wel heel dicht bij haar huis. Ze kent de omgeving goed en verwacht dan ook een zware slotfase van deze etappe. "De laatste dertig kilometer zijn echt heel zwaar. Dit gaat heel erg veel pijn doen. Maar ik ben heel gemotiveerd om hier goed te fietsen."

Labous fietst in haar eigen omgeving en verwacht pittige finale: 'Dit gaat pijn doen'

Pieterse heeft pijn nadat ze 'grond heeft gekust': 'Last van rechterzij en been is stijf'

Puck Pieterse kwam donderdag ook niet ongeschonden uit de strijd. Ook zij was betrokken bij een valpartij. Dat zorgt voor de nodige pijn bij de renster in de bolletjestrui.

Pieterse heeft pijn nadat ze 'grond heeft gekust': 'Last van rechterzij en been is stijf'

Nog 159 km | We zijn van start! Wat staat de rensters vandaag te wachten?

We zijn van start in Remiremont. Vanaf nu wordt het 160 kilometer hard fietsen en veel klimmen. Het begin is nog te doen, maar vanaf een kilometer of 90 begint het echte klimwerk. Wat staat de rensters eigenlijk te wachten? Dat is te zien op dit onderstaande kaartje:

Etappe zes van de Tour de France Femmes

De Tour van Kool is al geslaagd: 'Maar de groene trui zou hem compleet maken'

Net als Marianne Vos, wil ook Charlotte Kool heel graag de groene trui winnen. "Mijn Tour de France Femmes is al geslaagd, maar ik zou graag de groene trui houden. Dat zou het compleet maken. Daar ga ik voor vechten en alles voor geven", zegt de winnares van de eerste twee etappes deze week.

De Tour van Kool is al geslaagd: 'Maar de groene trui zou hem compleet maken'

Vollering wil Tour niet verliezen door val: 'Heel gemotiveerd om geel terug te pakken'

De val van gister speelt nog wat parten bij Demi Vollering. Maar de Nederlandse renster van SD Worx-Protime is zeer gemotiveerd om na het tijdsverlies van gister nu de gele trui weer terug in haar bezit te krijgen.

"Ik heb goed geslapen vannacht en we gaan zien hoe de benen zijn. Op deze manier wil ik in ieder geval de Tour niet verliezen".

Vollering wil Tour niet verliezen door val: 'Heel gemotiveerd om geel terug te pakken'

Van Anrooij verwacht dat vandaag de sterksten overblijven: 'Het wordt afzien'

Van Anrooij verwacht zware etappe: 'Sterksten voor het weekend blijven over'

Vos hoopt nog op groene trui: 'Het zou mooi zijn als ik wat punten pak'

Marianne Vos reed al vroeg in de Tour de France in de groene trui, maar moest die later afstaan aan Charlotte Kool. Toch hoopt Vos nog altijd dat die groene trui weer bij haar om de schouders hangt in de laatste etappe. Vandaag zijn daarvoor weer wat punten te sprokkelen. "Het zou mooi zijn als dat lukt."

Vos hoopt nog op groene trui: 'Het zou mooi zijn als ik wat punten pak'

Een minicollege over de Jura, daar waar fossielen te vinden zijn

Marjolein Naudé, professor in de geologie aan de Universiteit Utrecht, geeft een mini-college over de Jura, waar etappe 6 van de Tour de France Femmes finisht. Daar waar 's werelds beroemdste fossielen te vinden zijn.

En Naudé legt uit waarom dit de perfecte plek is voor de wielrenners om de klimbenen alvast een beetje op te warmen.

Geologie in de Tour Femmes: klimmen tussen fossielen in de Jura

Pfeiffer Georgi stapt niet meer op door breuken in haar nek

Pfeiffer Georgi, de renster van dsm-firmenich PostNL, stapt vandaag niet meer op. Ze kan niet verder fietsen nadat ze gisteren hard onderuitging in de slotfase van de etappe, dat was ook de val waar Demi Vollering bij betrokken was. Georgi heeft meerdere breuken in haar hand en in haar nek, waardoor ze de komende tijd niet op de fiets zal stappen, meldt haar ploeg.

Georgi was in de eerste etappes als lead-out belangrijk voor de Nederlandse ploeg bij de successen van Charlotte Kool. De Nederlandse won mede door haar werk twee etappes. Ook was de Britse een van de knechten voor klassementsrenster Juliette Labous.

Pfeiffer Georgi

Wie rijdt vandaag in welke trui?

De dagelijkse legenda van de Tour. Puck Pieterse leidt in zowel het berg- als jongerenklassement, maar zal starten in de bolletjestrui.

  • Gele trui (algemeen klassement): Kasia Niewiadoma (Canyon-Sram)
  • Groene trui (puntenklassement): Charlotte Kool (dsm-firmenich-PostNL)
  • Bolletjestrui (bergklassement): Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck)
  • Witte trui (jongerenklassement): Shirin van Anrooij (Lidl-Trek)

Het algemeen klassement

De etappe van gisteren: Vollering valt, Vas wint en Niewiadoma in het geel

De vijfde etappe werd gisteren overschaduwd door de valpartij waarbij onder meer geletruidrager Demi Vollering onderuit ging. Zij verloor veel tijd op haar concurrenten, met name op Kasia Niewiadoma. De Poolse legde het wel af in de sprint met Blanka Vas, die de pijn verzachtte voor SD Worx-Protime door te winnen in Amnéville.

Chaotische finale: Vollering valt en verliest gele trui aan Poolse

Welkom!

Welkom en goedemorgen!

We beginnen vandaag alweer aan de zesde etappe van de Tour de France Femmes. Nederland en België zijn volledig verlaten en de rensters mogen zich vandaag wagen aan een behoorlijk heuvelachtige, nou ja, bergachtige, etappe. Met vijf gecategoriseerde beklimmingen in de Vogezen en de Jura wordt het zeker geen eenvoudige dag op de fiets.

De start is om 11.40 uur in Remiremont en de bijna 160 kilometer lange etappe eindigt in Morteau.

Geniet ervan!