Tour Femmes-blog
Tour Femmes
NOS WielrennenAangepast

Etappezege Vas na chaotische finale in Amnéville • Vollering verliest geel na val

Dit was ons liveblog over de vijfde etappe van de Tour de France Femmes:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Na de hectische vijfde etappe ligt het algemeen klassement overhoop. Dat belooft wat voor morgen, dan gaat de Tour de France Femmes de hoogte in. Het bergachtige slot van de zesde etappe leent zich goed voor de vrouwen met de beste klimcapaciteiten, al is het nog maar een voorproefje van het slotweekend.

Ook de zesde etappe is weer te volgen in een liveblog, en vanaf 13.55 uur live te volgen op NPO 1 en via een stream op NOS.nl en in de NOS-app.

Fijne avond!

Het profiel van de zesde etappe

Pieterse heeft na val 'paar extra rode plekken' bij haar bolletjestrui

"De hele dag was hectisch. Iedereen wilde in de kopgroep zitten, maar het lukte heel lang niet echt", blikt Puck Pieterse terug.

"We reden heel hard de finale in. Op de laatste klim heb ik nog geprobeerd de kopgroep terug te pakken. Daarna was de valpartij. Ik dacht dat ik goed zat, maar blijkbaar zat ik te ver naar achteren, bij Wiebes en Vollering, om eraan te ontsnappen."

Pieterse, nog altijd leider in het berg- en jongerenklassement, kan erom lachen: "Nu heb ik een paar extra rode plekken bij mijn bolletjestrui."

Puck Pieterse op het podium

Niewiadoma zat voor de val: 'Was bezig met de etappezege'

Kasia Niewiadoma zat voorin het peloton toen onder anderen Demi Vollering onderuit ging. De Poolse baalt vooral dat ze de etappezege misliep, maar neemt wel de gele trui over.

"Niet de manier waarop ik het wilde, maar het is onderdeel van wielrennen", zegt de kopvrouw van Canyon-Sram. "De komende dagen zal het spicy worden tussen alle ploegen die deze trui willen."

Niewiadoma in gele trui na val Vollering: 'Niet de manier waarop ik het wilde'

Adegeest met lege handen na lange aanval

De vlucht van de dag werd gekleurd door Loes Adegeest. De Nederlandse renster van het Franse FDJ viel "vanaf kilometer nul" aan en reed uiteindelijk tot in de laatste kilometer vooruit.

Ze zag nog een kans om medevluchters Fem van Empen en Julie Van De Velde te kloppen, maar het drietal werd overvleugeld door het aanstormende peloton.

Adegeest zat hele dag in de aanval: 'Had kans, maar was gesloopt'

Stam over Vollering en Vas

Ploegleider Danny Stam reageert op de val van Demi Vollering, de kopvrouw van SD Worx-Protime. "Als ik zag hoe ze de laatste anderhalve kilometer omhoog knalde, denk ik dat het meevalt."

De overwinning van Blanka Vas noemt Stam "een pleister op de wonde."

Ploegleider Stam snelde naar valpartij Vollering

Wiebes ontsnapte aan valpartij en zag 'iets geels' liggen

"Ik zat bij Demi, zij zou mijn laatste lead-out zijn", blikt Lorena Wiebes terug. "En toen ging het mis in die bocht. Ik bleef gelukkig op mijn fiets zitten, maar toen keek ik achterom en zag ik iets geels liggen."

Op het oog lijkt de schade bij Vollering vooral te bestaan uit schaafwonden. "Als het daarbij blijft, is het niet zo erg", zegt Wiebes.

"Er komen nog twee bergetappes aan waarin Demi alles goed kan maken."

Wiebes na harde val Vollering: 'Ik keek achterom en zag iets geels op de grond'

Bekijk de val van Vollering en Pieterse

Vollering hard onderuit in Tour Femmes, geletruidraagster stapt wel weer op

Het nieuwe algemeen klassement

Finish | Top tien van de etappe

Finish | Vollering verliest veel tijd

Demi Vollering komt 1.47 achter etappewinnaar Blanka Vas over de streep. In het algemeen klassement zakt Vollering naar de negenede plaats, op 1.19 achter nieuwe leider Kasia Niewiadoma.

Demi Vollering en Blanka Vas

Finish | Vas wint! Niewiadoma neemt geel over

Blanka Vas wint in Amnéville! De Hongaars kampioen klopt Liane Lippert, die veel te vroeg aan de sprint begon, en Kasia Niewiadoma. Toch nog een zege voor SD Worx, maar het verlies van de gele trui van Vollering zal pijn doen bij die ploeg.

Nog 3 km | Vollering raakt gele ruit kwijt

Niewiadoma, Faulkner, Brand en Dygert zitten in de eerste groep die door kon bij de val. Zij hebben een voorsprong van meer dan een minuut op Demi Vollering, die vandaag haar gele trui gaat verliezen.

Puck Pieterse zit niet ver achter de kopgroep, als zij het gat dichtrijdt kan zij het geel overnemen, anders gaat de leiderstrui naar Niewiadoma.

Nog 5 km | Vollering fietst weer

Puck Pieterse was al snel weer op de fiets. Bij Demi Vollering duurde het even. De geletruidrager heeft duidelijk veel pijn na de val. Verliest zij vandaag de leiding in het klassement door deze val?

De meeste rensters zijn weer op weg, maar Pfeiffer Georgi ligt nog op de grond.

Nog 6 km | Vollering en Pieterse onderuit

Valpartij in het peloton. Onder anderen Demi Vollering en Puck Pieterse liggen op de grond.

Nog 14 km | Pieterse rijdt peloton in stukken

Puck Pieterse neemt de volledige klim voor haar rekening, een groep van ongeveer 25 rensters kan volgen. Daar zitten Lorena Wiebes en Marianne Vos bij, onder anderen Elisa Balsamo kan na een korte afdaling weer aansluiten. Die drie lijken grote kanshebbers als het straks tot een sprint komt.

Door de inspanningen van het jonge fenomeen in de bolletjestrui is de voorsprong van Adegeest, Van Empel en Van De Velde teruggelopen tot slechts 20 seconden.

Puck Pieterse op kop

Nog 15 km | Pieterse op kop, ook Vollering meldt zich

Op de Côte de Montois-la-Montagne schuift plots Puck Pieterse naar voren. De bolletjestruidrager gaat op kop rijden en dan wordt het voor veel rensters heel zwaar.

Demi Vollering is bij de les, zij verliest Pieterse niet uit het oog. Ook Kasia Niewiadoma en Kristen Faulkner melden zich vooraan. De top vier van het algemeen klassement bij elkaar op een klimmetje van de vierde categorie. Kan alle hoop van de sprinters (en de kopgroep) de prullenbak in?

Nog 17 km | Laatste klim, peloton versnelt

De kopgroep van drie begint aan de Côte de Montois-la-Montagne, de laatste klim van de dag. In het peloton wordt het tempo, met name door Movistar, flink opgevoerd. Het verschil met de koplopers is nu minder dan een minuut.

Adegeest en Van Empel in de kopgroep

Nog 22 km | Voorsprong loopt terug

Op de Côte de Briey pakken Fem van Empel (2) en Loes Adegeest (1) de bergpuntjes, maar daar lijken ze niet mee bezig. Zij hopen met medekoploper Julie Van De Velde naar de finish te kunnen rijden.

Daarachter gaat het tempo in het peloton wel omhoog, het gat loopt terug naar een dikke anderhalve minuut. Goed nieuws voor Lorena Wiebes, als zij meekan over de laatste heuvels hoopt zij in Amnéville te kunnen sprinten:

Wiebes hoopt op sprint: 'Finish kan mij goed liggen, maar wordt niet makkelijk'

Nog 30 km | Lastige finale, oplopende finish

Met nog 30 kilometer te gaan beginnen we aan de finale van deze vijfde etappe. De kopgroep van drie begint zo aan de voorlaatste (gecategoriseerde) klim van de dag, de Côte de Briey. Daarna volgt ook nog de Côte de-Montois-la-Montagne, met vlak daarna een bonussprint waar bonificatieseconden te verdienen zijn.

De finale in Amnéville is, zoals ongeveer deze hele etappe, niet vlak. De laatste anderhalve kilometer lopen gemeen omhoog.

Bekijk hier de situatie in koers en nog een keer het profiel van de etappe.

Nog 37 km | SD Worx-treintje leidt het peloton

De voorsprong van de drie koplopers loopt op richting drie minuten. Iets te gortig, vinden ze bij SD Worx-Protime. De ploeg van geletruidrager Demi Vollering verzamelt zich en gaat op kop van het peloton rijden.

Willen ze vooral de gele trui van Vollering verdedigen? Fem van Empel is de bestgeklasseerde van de kopgroep, de Visma-renster staat op 3.50 van Vollering in het algemeen klassement.

Of voelt Lorena Wiebes zich goed en wil zij voor de etappezege gaan? Bij de tussensprint zag de sprinter van SD Worx er zojuist heel sterk uit.

Nog 45 km | Wiebes en Vos lopen in op Kool

Julie Van De Velde mag als eerste over de streep bij de tussensprint. De Belgische van AG Insurance-Soudal pakt 25 punten.

Achter de kopgroep van drie pakt Maëva Squiban 15 punten, waardoor er voor Lorena Wiebes (hier de sterkste van het peloton) nog 13 punten te sprokkelen waren. Marianne Vos komt achter Wiebes over de streep en loopt op die manier 11 punten in op groenetruidrager Charlotte Kool.

Nog 49 km | Tussensprint op komst, voorsprong groeit

De voorsprong van Loes Adegeest, Fem van Empel en Julie Van De Velde loopt op naar twee minuten. Over een dikke twee kilometer nemen zij de grootste buit mee bij de tussensprint.

In het peloton neemt de onrust toe, meerdere rensters proberen een tegenaanval op te zetten. Ook hier zijn de wegen allesbehalve vlak, de ontsnapping lijkt kansrijk vandaag.

Nog 56 km | Kool weer in de problemen

Op iedere oplopende strook zien we breukjes in het peloton. Charlotte Kool heeft het zwaar vandaag. Niet gek, want er wordt flink doorgereden. Meerdere ploegen willen het peloton al voor de finale uitdunnen.

Over tien kilometer ligt de tussensprint in Mercy-le-Haut, met name Marianne Vos kan daar goede zaken doen. Vos (76 punten) staat tweede achter Kool (120 punten) in het puntenklassement. Bij de tussensprint zijn maximaal 25 punten te verdienen, die gaan waarschijnlijk naar de kopgroep. Als Vos vierde wordt, pakt ze 15 punten.

  • NOS
    Charlotte Kool
  • NOS
    Breukjes in het peloton

Nog 66 km | Van Empel sluit aan bij Adegeest, Kool terug in peloton

Goed nieuws voor Charlotte Kool, met goede steun van haar ploeggenoten sluit de sprinter weer aan bij het peloton. Over twintig kilometer ligt de tussensprint, daar hoopt Kool punten te pakken om haar leiding in het puntenklassement te verstevigen.

Vooraan heeft Loes Adegeest inmiddels gezelschap gekregen van Fem van Empel en Julie van de Velde. Het drietal heeft ongeveer een minuut voorsprong.

  • NOS
    Julie Van De Velde en Fem van Empel
  • NOS
    Van Empel, Van de Velde en Adegeest

Nog 74 km | Adegeest alleen op de derde côte

Loes Adegeest gaat in de aanval en rijdt als eerste naar de top van de Côte de Saint-Pancré. Het is wederom een klimmetje van de vierde categorie: 1,5 kilometer à 4,6 procent. Adegeest (FDJ-Suez) pakt twee bergpunten, daarachter gaat Silvia Persico aan voor het overige puntje.

Pieterse wilde wel, maar besloot niet al te veel energie te verspillen toen ze de Italiaanse een serieuze sprint in zag zetten. Pieterse staat met 12-11 voor op Persico in de strijd om de bergtrui.

Puck Pieterse laat het bergpuntje aan Silvia Persico

Nog 80 km | Punten voor Pieterse, Kool gelost

De aanvallen werden onschadelijk gemaakt en dan profiteert bolletjestruidrager Puck Pieterse. Zij pakt twee punten bovenop de Côte de Saint-Pancré en brengt haar totaal op twaalf, twee meer dan Silvia Persico.

Voor Charlotte Kool gaat het te snel in deze heuvelzone. De sprinter van dsm-firmenich PostNL hoopte vandaag punten te sprokkelen bij de tussensprint, of misschien zelfs aan de finish, en haar ploeg maakte daar eerder in de etappe ook werk van.

Maar Kool wordt gelost door het peloton. Haar achterstand loopt al snel op tot bijna een minuut.

Kool wil 'puntjes sprokkelen' in verraderlijke etappe: 'Eerst de klimmetjes over'

Nog 86 km | Aanvallen richting twee côtes

Het peloton steekt de grens over en de tweede beklimming van de dag doemt al op. De Côte de Saint-Pancré is 1,5 kilometer lang à 3,9 procent. Amandine Fouquenet, Wilma Aintila en Elena Pirrone hopen er als eerste aan te beginnen. Zij zijn ontsnapt uit het peloton, maar de verschillen zijn klein.

Daarachter proberen nu veel meer rensters weg te rijden. Na de Côte de Saint-Pancré volgt al snel de Côte de Fermont, ook een klimmetje van vierde categorie.

Nog 95 km | Oezbeekse kopgroep

Ver voor het peloton rijdt een groepje Oezbeekse rensters van Tashkent City. Van een echte kopgroep kunnen we niet spreken, want deze rensters zijn allemaal al uit koers. De Tour de France Femmes blijkt veel te zwaar voor de jonge Oezbeekse vrouwen. Waarom fietsen ze dan mee? Achter de raadselachtige deelname van de ploeg uit Oezbekistan schuilt een discutabele reden.

Vandaag rijden de Tashkent-rensters, net als gisteren, voor het peloton uit over het parcours. Als training, zonder rugnummers.

  • NOS
    Een groepje Tashkent City-rensters bij vertrek in Bastenaken
  • NOS
    Een groepje Tashkent City-rensters bij vertrek in Bastenaken

Nog 112 km | Laat DSM nog iemand gaan?

De ploeg van sprinter Charlotte Kool heeft de controle op kop van het peloton en lijkt het liefst iedereen bij elkaar te willen houden. Loes Adegeest (FDJ) ging in de aanval, maar werd al snel weer teruggepakt. Nu doet een drietal een poging: Oliva Baril, Lily Williams en Marthe Truyen. Maar ook zij komen niet ver.

Dat we Truyen in de aanval zien, is geen verrassing. Ploegleider Michel Cornelisse kondigde het vanochtend al aan.

Pieterse in bolletjestrui op bolletjesfiets

Nu ze toch is genoemd, hoe kijkt Puck Pieterse naar de etappe van vandaag? Haar fiets heeft in ieder geval ook de kenmerkende rode bolletjes gekregen. "Als je het doet, moet je 't goed doen", zei Pieterse voor de start.

Fraai uitgedost rijdt de 22-jarige Tourdebutant vandaag "met wat meer vertrouwen, wetend dat we op de goede weg zijn." Of de bergtrui nu een doel is? Pieterse: "Ik zal niet op iedere klim bezig zijn met de sprint, maar ik probeer wel op de belangrijke punten van voren te zitten."

"Puck kennende zal ze hem niet zomaar af willen geven", zei ploegleider Michel Cornelisse over de bolletjestrui van Pieterse.

Pieterse met bolletjesfiets: ‘Als je het doet, moet je ‘t goed doen’

Nog 137 km | Punten voor Pirrone

De eerste aanvaller van de dag heeft de volle buit op de top van de Côte de Hotte. Achter Elena Pirrone (drie punten) scoren ook Michaela Drummond en Silvia Persico bergpunten.

Persico staat nu in punten gelijk (tien) met Pieterse, drager van de bolletjestrui.

Veel verder komt de aanval niet. De ontsnapte rensters zijn teruggehaald door het peloton, alles is weer samen.

Nog 139 | Duo vooruit op de eerste klim

De beklimming van de Côte de Hotte is begonnen, Elena Pirrone heeft gezelschap gekregen van Michaela Drummond. Ook Cristina Tonetti heeft plannen vandaag en valt aan, de voormalig drager van de bolletjestrui hoopt waarschijnlijk punten te pakken in het bergklassement.

Die trui veroverde zij op de eerste dag, door als eerste 'boven' te komen uit de Maasdeltatunnel. Gisteren nam Puck Pieterse de trui over.

Nog 146 km | Pirrone heeft er zin in

De eerste aanval van de dag komt van Elena Pirrone (Roland). De Italiaanse poefte kort na de start weg, en had al snel een voorsprong van bijna dertig seconden. Maar wie wil er mee?

Voorlopig niemand. De rest van het peloton blijft nog rustig. Pirrone doet rustig aan, in haar eentje lijkt het een kansloze missie.

Nog 152 km | Officiële start

En ze zijn weg, nu echt. De vijfde etappe is begonnen en het eerste deel is meteen uitdagend. Na een aanloopje in dalende lijn volgt al snel het eerste obstakel van de dag: de Côte de Hotte (1,2 kilometer à 7,9 procent).

Zien we in deze fase al welke rensters mee in de aanval willen?

Het profiel van etappe 5

Vos dubt: sprinters, punchers of aanvallers?

Marianne Vos kan een glimlach niet onderdrukken als ze na het beschrijven van het parcours van vandaag concludeert dat het "best een mooie etappe" is.

De winnares van olympisch zilver in de wegrit houdt wel van zulke etappes, maar hoe het precies zal eindigen, weet ook Vos nog niet: "Vandaag denk ik dat er voor veel verschillende rensters kansen liggen. De sprinters, de punchers en de aanvallers. Het kan wel eens een attractieve dag worden."

Vos ziet kansen voor sprinters en aanvallers: 'Wordt een attractieve dag'

Start | Neutralisatie

Met Demi Vollering, Charlotte Kool, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij op de voorste rij stappen de rensters op voor de vijfde etappe. De eerste vijf kilometer zijn nog geneutraliseerd in Bastenaken, daarna volgt het officiële startsein.

Ploegleider Cornelisse over Pieterse en de aanvalsplannen

Puck Pieterse verbaast haar ploeg nog iedere dag, zegt ploegleider Michel Cornelisse. De etappe van vandaag is volgens hem niet voor Pieterse, die moet vooral 'veilig blijven', net als (mede)kopvrouw Pauliena Rooijakkers. Zij moeten fris blijven voor de bergetappes in de komende dagen.

Toch zal Fenix-Deceuninck zich mengen: "We zijn een aanvallende ploeg, dus we willen altijd meestrijden. We hebben Carina Schrempf, Julie de Wilde, Marthe Truyen. Die meiden offeren zich ook op, dit is voor hen een mooie dag om voor eigen kansen te gaan."

Ploegleider Cornelisse over Pieterse: 'Puck verbaast ons iedere dag'

Markus wil goede gevoel terugkrijgen in 'gemene rit'

Riejanne Markus verloor gisteren meer dan anderhalve minuut in de etappe naar Luik. "Dat viel tegen, het ging niet. We hebben het klassement nog niet helemaal overboord gegooid, we gaan niet zomaar opgeven."

De kopvrouw van Visma-Lease a Bike kan niet wachten tot de 'echte' bergetappes, maar hoopt stiekem dat er vandaag ook al kans ligt om wat tijd terug te winnen.

Markus zoekt in 'gemene rit' goede gevoel: 'Misschien valt er tijd terug te winnen'

Het profiel van etappe 5

Wat neemt een renster mee naar de Tour?

Welke spullen heeft een renster allemaal nodig in de Tour de France? Stef Clement zocht het uit bij DSM-firmenich-Post.nl in Deventer.

Wat neemt een renster mee naar de Tour? Clement pakt de spullen van Charlotte Kool in

Wie fietst vandaag in welke trui? 

De dagelijkse legenda van de Tour. Puck Pieterse leidt in zowel het berg- als jongerenklassement, maar zal starten in de bolletjestrui.

  • Gele trui (algemeen klassement): Demi Vollering (SD Worx-Protime)
  • Groene trui (puntenklassement): Charlotte Kool (dsm-firmenich-PostNL)
  • Bolletjestrui (bergklassement): Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck)
  • Witte trui (jongerenklassement): Shirin van Anrooij (Lidl-Trek)

Het algemeen klassement na vier etappes

Het algemeen klassement na de vierde etappe van de Tour de France Femmes.

Hoe tourdebutant Pieterse geletruidrager Vollering klopte in Luik  

"Weet je het zeker? Echt? Geef haar even." Met een beetje branie reikt Puck Pieterse naar de gele kraag van Demi Vollering en richt zich via de radio tot de ploegleidster van haar concurrente. "Anna, wie heeft 'm?"

'Anna' is Anna van der Breggen, de vrouw die alles won in het wielrennen, behalve een rit in de Tour de France Femmes. Als de bevestiging komt van de finishfoto valt Pieterse Vollering in de armen.

Winnen bij je debuut is niet veel rensters gegeven. En al helemaal niet in een kletsnatte etappe met de allure van een voorjaarsklassieker. Puck Pieterse deed het in Luik, enkele centimeters voor leidster Demi Vollering.

"Ik weet het ook niet", straalde Pieterse na afloop. "Ik besef denk ik nog niet helemaal hoe groot dit is, omdat het vrij uit het niets komt voor mij. Supertof."

Bekijk hier de samenvatting van etappe 4 en de reacties van Pieterse en Vollering:

Welkom!

De Tour de France Femmes bereikt vandaag haar thuisland. Vanuit startplaats Bastenaken zet het peloton koers richting het zuiden om de grens naar Frankrijk over te steken.

Onderweg liggen vijf gecategoriseerde heuvels, waar punten te verdienen zijn voor het bergklassement. De finish is niet helemaal vlak, de winnaar zal vandaag een sterke sprint in huis moeten hebben.

Zien we een strijd tussen de sterke sprinters, of gaat een avonturier er met de bloemen vandoor?