Tour-blog
Tour 2024
NOS WielrennenAangepast

Onnavolgbare Pogacar wint ook koninginnenrit, zijn vierde • Evenepoel en Vingegaard samen

  • Tadej Pogacar wint ook de koninginnenrit in de Tour de France, zijn vierde deze Tour.
  • Wilco Kelderman en Matteo Jorgenson zaten in de vroege vlucht, Jorgenson eindigt als tweede.
  • Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard eindigen op 1.42 van Pogacar.
  • Uitslag en klassementen vind je hier.
  • De Avondetappe is om 22.05 uur op NPO1 via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Automatisch updates krijgen van dit liveblog? Tik op het belletje!

liveblog gesloten

À demain!

Voor meer reacties en beschouwingen kun je de hele avond nog terecht op NOS.nl. Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

Samenvatting etappe 19: Pogacar genadeloos voor vroege vluchters in koninginnenrit

De Avondetappe, vanaf 22.05 uur op NPO1

Ook dit was weer een etappe waar nog veel over nagepraat zal worden. Dat doen we bijvoorbeeld in De Avondetappe is om 22.05 uur te zien op NPO1 en natuurlijk kun je ook altijd meekijken via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Vrijdag zitten Tom Dumoulin, Roxane Knetemann en oud-minister Hugo de Jonge aan tafel bij Dione de Graaff.

De Avondetappe

Dag van morgen: verraderlijke bergrit rond Nice

Ook morgen staat er nog een heel pittige bergrit op het programma in het trainingsgebied van alle renners die in of in de buurt van Monte Carlo wonen. En dat zijn er heel wat! In de 132,8 kilometer van Nice naar de top van Col de Couillole moeten de renners liefst vier bergen over, drie van eerste en een van tweede categorie.

Zo'n korte explosieve rit met de Col de Braus (10 km à 6,6 procent), de Col de Turini (20,7 km à 5,7 procent), de Col de la Colmaine (7,5 km à 7,1 procent) en de slotklim, de Col de la Couillole (15,7 km à 7,1 procent) leent zich normaal gesproken goed voor een hinderlaag.

Wellicht gaan we nog een aanval van Remco Evenepoel zien op de tweede plaats van Jonas Vingegaard. Wie we in ieder geval zullen zien is Richard Carapaz, die zijn net verworven bolletjestrui koste wat het kost zal willen verdedigen.

Profiel van de twintigste etappe

Kelderman moest springplank zijn voor Vingegaard

Kelderman moest springplank zijn voor Vingegaard, die benen miste: 'Superknap waar Jonas staat'

Daar is Démare: helaas 'hors delai'

Arnaud Démare komt boven in Isola 2000, maar wel buiten de tijdslimiet.

Zeeman trots op ploeg: 'Jammer dat het net niet lukte'

Merijn Zeeman had verschillende scenario's meegegeven aan zijn ploeg voor de etappe naar Isola 2000. Tegen Tadej Pogacar was echter geen kruid gewassen.

"Ongekend. Chapeau voor Pogacar. De ploeg was fantastisch, we hebben gestreden voor wat we waard waren. Jammer, heel jammer. We hadden allerlei scenario's, defensief en offensief. Zou Jonas zich heel goed voelen, hadden we iemand vooraan. Zou hij zich minder voelen, konden we wat verdedigen. We hebben een fantastische ploeg gezien, maar Pogacar was te sterk."

"De twee sterkste mannen waren voorop. Als je het nog spannend wil maken, zul je wat moeten doen. Dat was mooi. De vorm van Vingegaard? Die is heel erg goed. Alleen er is er nog eentje beter, dat klopt. We moesten 4,5 minuut hebben om het te halen, dat wisten we, alleen het was 4 minuten. Het was mooi geweest als we de etappe zouden hebben gewonnen, maar als ik zie hoe het team gestreden heeft, kan ik alleen maar trots zijn. Geel gaat niet lukken dit jaar. Dan is plaats twee het hoogst haalbare. Nog twee dagen alles op alles voor de ploeg."

Zeeman legt zich neer bij suprematie Pogacar: 'Trots op de ploeg vandaag'

Groenewegen en Cavendish op tijd, Démare haalt het niet

Dylan Groenewegen komt boven met veel ploeggenoten. En even later is ook Mark Cavendish boven, arm in arm met Cees Bol. Alle sprinters zijn op tijd binnen, op eentje na: Arnaud Démare.

Voor de sprinter van Arkéa eindigt de Tour vandaag.

  • NOS
  • NOS
    Dylan Groenewegen is op tijd binnen.

Wedstrijdverslag bij de genade van genadeloze Pogacar

Het peloton fietst deze Tour bij de genade van Tadej Pogacar en in de negentiende etappe was de geletruidrager genadeloos. De Sloveen won de koninginnenrit naar Isola 2000, nadat hij in de laatste tien kilometer een gat had gedicht van ruim twee minuten op de laatst overgebleven vroege vluchter Matteo Jorgenson.

Pogacar reed op de slotklim weg bij zijn concurrenten Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel, die vlug op minuten achterstand werden gezet. De drager van de gele trui pakte zijn vierde ritzege deze Tour de France en de eindzege ligt nu op hem te wachten, zondag in Nice.

Algemeen klassement

Top tien

Terugkijken: Pogacar passeert Jorgenson en mag weer vieren

Pogacar passeert Jorgenson op twee kilometer van de top en wint ook koninginnenrit

Aai over de bol van Urska

Jonas Vingegaard wordt opgevangen door zijn vrouw

FINISH | Kelderman negende

Ook Kelderman is boven op 2.52. Hij wordt daarmee negende. Derek Gee wordt tiende op 3.27.

FINISH | Evenepoel en Vingegaard op 1.43

Evenepoel komt als vijfde boven op 1.43 van Pogacar, met Vingegaard in zijn wiel. Almeida en Landa zijn 20 seconden langzamer.

Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard

FINISH | Jorgenson, Yates, Carapaz

Matteo Jorgenson wordt na een hele dag in de aanval nog wel knap tweede op 0.21. Simon Yates is derde op 0.57 en Richard Carapaz vierde op 1.07.

FINISH | POGACAR WINT

Hij houdt huis als nooit tevoren. Tadej Pogacar wint zijn vierde etappe in deze Tour en zet eerste achtervolger Vingegaard op ruim vijf minuten na vandaag.

Tadej Pogacar

1,3 km | Pogacar aan het freewheelen

Nu hij voorop ligt is Pogacar helemaal aan het freewheelen. Hij kijkt een beetje om zich heen naar het publiek. Deze overmacht is ongelooflijk!

2 km | Pogacar zet streep door droom Jorgenson

Hij heeft 'm in zicht hoor. Sterker, Pogacar is erbij. De Sloveen komt op 2 km van de finish bij Jorgenson en laat de Amerikaan ook meteen staan. Pogacar gaat zijn vierde rit in deze Tour winnen.

Koploper Matteo Jorgenson ziet Tadej Pogacar komen

3,4 km | Pogacar bij Carapaz

Pogacar is bij Carapaz gekomen en gaat erop en erover. Hij gaat hard op weg naar Simon Yates. En dan is ook Jorgenson niet meer ver weg: 0.23 nog maar.

Tegen deze Pogacar is geen kruid gewassen.

Tadej Pogacar flitst langs Richard Carapaz

4 km | Aanval Evenepoel!

Daar gaat Evenpoel! Hij demarreert weg uit de rug van ploegmaat Landa, maar Vingegaard duikt meteen op zijn wiel. Almeida en Landa blijven achter.

Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard

6 km | Landa terug bij Evenepoel

Mikel Landa keert terug bij zijn kopman Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard en gaat tempo maken. Ook João Almeida haakt zijn karretje aan. En achteraan rijdt Wilco Kelderman, die is teruggevallen in dit groepje.

Mikel Landa werkt voor Remco Evenepoel

7 km | Pogacar is al bij Kelderman

Pogacar heeft de turbo aangezet en komt nu al bij Kelderman. Die zou het liefst aan het zadel van de man in het geel gaan hangen, maar dat kan natuurlijk niet. Keldermans ploegmaat Jorgenson heeft nog maar 1.43 voorsprong op Pogacar.

Carapaz en Yates rijden op 0.37 van Jorgenson, dat lijkt geen gevaar meer. Hé, kijk nou, Simon Yates rijdt zelfs weg bij Carapaz.

8,5 km | Aanval Pogacar

Daar gaat Pogacar! Een demarrage kun je het niet eens noemen. Maar de gele trui versnelt flink en rijdt met speels gemak weg bij Vingegaard en Evenepoel. De Deen duikt meteen in het wiel van de Belg, wat erop duidt dat hij toch zijn tweede plek wil verdedigen.

Kan Pogacar Visma-Lease a Bike nog meer pijn doen en Jorgenson de ritzege nog afsnoepen? Dat zou kunnen, want hij ligt nog maar 2.12 achter.

Pogacar rijdt op kousenvoeten weg bij Vingegaard en Evenepoel

9 km | Kelderman lost

Die eerste overwinning in de WorldTour gaat er niet komen voor Wilco Kelderma. Hij buigt het hoofd en moet lossen als Richard Carapaz een tussenversnelling plaatst.

Simon Yates probeert wel te volgen, maar hij is er nog niet. Jorgenson rijdt daar weer 0.27 voor. De favorieten een kleine drie minuten erachter.

11 km | Adam Yates dunt favorietengroep uit

Adam Yates is intussen hard bezig om de favorietengroep uit te dunnen. Wie hebben we nog over? Pogacar, Almeida, Evenepoel, Vingegaard, Landa en de op zijn tanden bijtende Derek Gee.

12 km | Jorgenson loopt 18 seconden uit

Matteo Jorgenson heeft intussen een voorsprong van 18 seconden op Carapaz en Kelderman. Simon Yates bungelt een meter of tien achter dat duo. Rijdt Jorgenson hier naar de zege? Of wordt hij nog teruggepakt door Carapaz?

Want dan is het de beurt aan Kelderman...

13 km | Jorgenson valt aan!

Het is Jorgenson die demarreert uit de rug van Kelderman! En dat is helemaal niet zo gek, want de Nederlander kan nu rustig in het wiel van Carapaz gaan zitten en wachten of de Ecuadoriaan het gat dichtrijdt.

Jorgenson valt aan op slotklim naar Isola, Kelderman verdedigt

13 km | Kelderman lost Hindley!

Kijk nou! Niet Simon Yates, maar Jai Hindley is het eerste slachtoffer van het moordende tempo van Wilco Kelderman. De Australische Giro-winnaar lost.

14 km | Kelderman beukt door, Yates rijdt achter Yates aan

Wilco Kelderman heeft echt een topdag. Hij beukt zo hard op kop van de kopgroep dat zelfs Simon Yates in problemen lijkt te komen.

In het peloton is het juist zijn tweelingbroer Adam die de kop heeft genomen. Maar verschroeiend kun je dit tempo nog niet noemen. Hard gaat het wel...

16 km | Op de slotklim naar Isola 2000

In de eerste kilometer van de slotklim naar Isola 2000 moet Cristian Rodriguez lossen uit de kopgroep. Vijf man gaan door: Kelderman, Jorgenson, Hindley, Carapaz en Simon Yates.

Kelderman maakt weer tempo voor Jorgenson, die de aangewezen man lijkt te zijn voor de ritzege. De voorsprong op de gele trui is 3.56.

Het profiel van de slotklim naar Isola 2000.

19 km | Kelderman en Hindley, waar denk je dan aan?

Het kan echt hoor, dat de koplopers gaan strijden om de ritzege vandaag. Stel je voor dat het aankomt op een duel tussen Wilco Kelderman en Jai Hindley.

Dan gaan de gedachten vanzelf terug naar de Giro van 2020. Toen waren ze ploegmaten bij Sunweb en reed Kelderman op de voorlaatste dag in het roze. Maar die droom spatte uiteen door teamorders, een sterke Tao Geoghegan Hart en een fabuleuze brommer in Rohan Dennis.

Tijd voor sportieve revanche?

27 km | Bernal in achtervolging

Egan Bernal moest even van de fiets, zo te zien met pech en gelukkig geen val. Hij moet achtervolgen, maar dat zal tussen de auto's wel lukken.

36 km | Beneden even de stand van zaken opnemen

De afdaling van de Col de la Bonette zit er bijna op en dus kunnen we weer even de balans opmaken. De zes koplopers lopen verder uit naar een voorsprong van 4.25 op 19 renners in de groep van Pogacar. Of nee, twintig, want Guillaume Martin komt net weer aansluiten.

De groep van Felix Gall, met ook Geraint Thomas, Steff Cras en Wout Poels rijdt op 7.30.

De bus met sprinters op 22.32 en dat lijkt ruim genoeg om binnen de tijdslimiet binnen te komen. Een man heeft het vandaag heel zwaar: Arnaud Démare is alleen en rijdt op 33.50.

41 km | Het zal toch niet Wilco...?!

In de afdaling lopen de zes koplopers uit op de groep met favorieten en rijden nu 4.06 voor Pogacar en co. Dan gaan we toch stiekem een beetje dromen...

Wilco Kelderman is namelijk misschien wel de beste wielrenner van zijn generatie die nog nooit een rit in lijn heeft gewonnen. Sterker, Kelderman heeft inmiddels 152 (!) keer in de top tien van een WorldTour-wedstrijd gereden zonder een keer te winnen.

De nummer twee op dat lijstje, de Italiaan Simone Consonni, staat op 52 top tien-klasseringen. Guillaume Martin, die 0.20 achter de groep met favorieten naar beneden raast, is derde met 55 top tien-klasseringen.

Vier keer wist Kelderman een wedstrijd te winnen: de proloog in de Tour de l'Ain in 2011, de tijdrit en het eindklassement in de Ronde van Denemarken van 2013 en het NK tijdrijden in 2015.

Wilco Kelderman

51 km | Favorieten houden kruit droog

Ook de groep met favorieten is over de top van de Cime de la Bonette op 3.50 van de zes koplopers. Die groep is flink uitgedund door toedoen van de ploeg van Pogacar, maar aanvallen tussen de grote mannen hebben we niet gezien.

Dat zal op de slotklim naar Isola 2000 waarschijnlijk wel zo zijn. Maar is dat ook voor de ritzege?

Tadej Pogacar heeft een numerieke overmacht tegenover Jonas Vingegaard op de Col de la Bonette.

Blijf op de hoogte via ons whatsappchannel!

Elk uur in 1 minuut op de hoogte worden gebracht met een video? Abonneer je dan op ons whatsappchannel.

57 km | Carapaz pakt 40 punten en is virtueel leider bergklassement

Richard Carapaz pakt inderdaad de 40 bergpunten (en de premie van 800 euro) op de top van de Cime de la Bonette voor Jorgenson en Kelderman. Hij komt op 97 punten en dat zijn er opeens 20 meer dan Tadej Pogacar.

De Ecuadoriaan is virtueel leider in het bergklassement.

59 km | Renners zien de Cime liggen, nog 2 km

De renners zien de top van de Col de la Bonette (oftewel de 'cime') liggen en dat betekent dat het steiler gaat worden. Ilan Van Wilder valt intussen terug in de groep met favorieten, waar hij misschien nog iets voor Evenepoel kan betekenen.

De voorsprong van de zes koplopers, waar Carapaz net als op de Col de Vars nu naar voren schuift, stabiliseert rond 3.35.

Richard Carapaz maakt tempo vlak onder de Cime de la Bonette.

63 km | Pogacar heeft nog vier helpers, Vingegaard alleen

De groep met favorieten op de Col de la Bonette.

Met nog 6 kilometer te klimmen op de Col de la Bonette zitten we inmiddels al lang boven de boomgrens waar de ijle lucht begint. De groep met favorieten bestaat nog maar uit 19 renners.

Pogacar heeft nog vier ploeggenoten bij zich, Evenepoel nog twee, Vingegaard zit alleen. Maar die weet dat Jorgenson en Kelderman er natuurlijk nog 3.37 voor zitten.

65 km | Werk van Pollitt zit erop

Hartje voor Nils Pollitt na zijn beulswerk voor kopman Pogacar.

De werkdag van Nils Politt zit erop, al moet hij nog wel 65 kilometer naar de finish in Isola 2000 natuurlijk. Chapeau voor de Duitser.

Pavel Sivakov neemt de kop nu over en dan gaan we zien of het gat met de zes koplopers wat kleiner gaat worden. Het is nog altijd 3.52 in het voordeel van Kelderman en co. Als dat zo blijft tot aan de voet van de slotklim, dan heeft deze groep met dit kaliber klimmers misschien wel een kans.

Stel je voor dat Kelderman de etappe zou winnen...

67 km | Gall moet lossen onder tempo van Pollitt

Terwijl Kelderman blijft doorstampen aan kop van het groepje met zes koplopers, rijdt Pollitt nog altijd aan kop van het peloton. En toch is dat tempo te hoog voor een paar erkende klimmers. Wat te denken van Felix Gall, de nummer 11 van het klassement en vorig jaar nog ritwinnaar in de rit over de Col de la Loze (destijds het dak van de Tour).

Matteo Jorgenson kan vandaag goede zaken doen voor het klassement. Hij gaat weer richting top tien op deze manier. Maar misschien denkt hij vooral aan een fraaie ritzege.

Felix Gall moet lossen in het peloton op de Col de la Bonette.

72 km | Kopgroep dunt uit: Van Wilder, Onley en Prodhomme lossen

Het gaat hard op de Col de la Bonette, waar de kopgroep inmiddels al acht van de 23 kilometer bergop achter de rug heeft. De kopgroep is wel kleiner geworden. Oscar Onley - gisteren al pechvogel, toen hij door pech uit de kopgroep wegviel - moest als eerste lossen.

Ook voor Nicolas Prodhomme gaat het te snel, net als voor Ilan Van Wilder. Van de jonge Belg zou je wat meer mogen verwachten, maar misschien kan hij straks nog wat werk doen voor zijn kopman Evenepoel.

Die zit rustig in het UAE-treintje dat ook op de Bonette wordt aangevoerd door Nils Pollitt. De achterstand op de kopgroep is 4.10.

Pogacar denkt dat hij Doncic is en gooit bidon bij Visbeek op schoot

Even denkt Tadej Pogacar dat hij landgenoot Luka Doncic is. Vlak nadat hij een nieuwe bidon heeft gekregen van zijn eigen ploegleider, moet hij zijn lege drinkbus kwijt. En dan gooit hij hem maar door het open raampje van de ploegleidersauto van Intermarché-Wanty.

Benieuwd of Aike Visbeek, meestal bijrijder, niet te veel geschrokken is.

Wat is dat nu? Pogacar gooit lege bidon bij ploegleider Visbeek op schoot

Vooruitgeschoven pion of ritzege?

Jorgenson en Kelderman mogen gaan voor de ritzege vandaag. En als er toch stront aan de knikker is met Vingegaard, dan kunnen zij zich altijd nog laten afzakken.

Michael Boogerd over de tactiek van Visma-Lease a Bike

Profiel van een monsterlijke klim: Cime de la Bonette

Het is zover. We gaan beginnen aan de klim naar het dak van deze Tour de France, de Cime de la Bonette. Een klim van 22,9 kilometer met en gemiddelde stijging van 6,9 procent. Deze klim is dan wel weer vrij regelmatig, met stijgingspercentages die vrijwel de hele tijd rond de 8 procent liggen.

De steilste gedeelten zijn na 14 kilometer (9 procent) en vooral het laatste lusje naar de top (10,3 procent) is lastig.

Het profiel van de klim naar Cime de la Bonette.

82 km | Van Aert is terug!

Kijk eens aan! Wout van Aert kan in de afdaling ook terugkeren naar de groep met favorieten. Het zou niet voor het eerst zijn dat het Belgische fenomeen zijn tweede adem vindt. Misschien kan hij toch nog van waarde zijn voor kopman Jonas Vingegaard.

Wout van Aert keert terug bij de groep met favorieten na de afdaling van de Col de Vars.

83 km | Plan-Pogacar heeft gewerkt: Politt kan zijn werk doen

De afdaling van de Col de Vars zit erop. Visma-Lease a Bike heeft dan wel twee pionnen in de kopgroep, maar ook het masterplan van UAE-Emirates ontvouwt zich. Zij hebben bewust het tempo wat gedrukt op de Col de Vars om Nils Politt mee over de top te nemen.

En dat betaalt zich nu uit, want de Duitser met het fraaiste gebit van het peloton neemt niet alleen de afdaling, maar ook de 6 kilometer in het dal naar de voet van de Col de la Bonette voor zijn rekening.

Nils Pollitt op kop van de groep met favorieten.

Ploegleider Steels over Evenepoel: 'Koersen met ballen, maar ook met verstand'

Voor de renner Tom Steels was een etappe als vandaag een nachtmerrie. De voormalig topsprinter zit nu echter in de ploegleidersauto achter Remco Evenepoel. Wat zijn de plannen van de Belgische nummer drie in het klassement?

Ploegleider Steels over plannen Evenepoel: 'Koersen met ballen, maar ook met verstand'

95 km | 100 kilometer per uur!

De renners van de kopgroep en ook die in het peloton razen naar beneden van de Col de Vars, waar zelfs 100 kilometer per uur wordt aangetikt.

De groep met favorieten Pogacar, Vingegaard en Evenepoel rijdt op 3.41 van de negen koplopers trouwens. De bus met groene trui Girmay en ook bijvoorbeeld Groenewegen en Bol heeft 9.30 achterstand.

101 km | Carapaz pakt 20 bergpunten op top Col de Vars

Kelderman en Jorgenson namen vrijwel de hele Col de Vars voor hun rekening, maar vlak onder de top schuift Carapaz naar voren. En hij mag van de rest van de kopgroep de 20 punten op de top pakken.

Carapaz stijgt daarmee in een klap naar de derde plaats in het bergklassement. Hij is goed op weg met zijn bollenmissie. Geen onbekend terrein voor hem trouwens, want in 2022 werd hij al winnaar van het bergklassement.

109 km | Abandon Eekhoff

Ach, wat jammer. Nils Eekhoff bleef in zijn eentje voor de bezemwagen en heeft inmiddels de fiets aan de kant gezet. Hij is na Fabio Jakobsen en Bram Welten de derde Nederlander van zijn ploeg die voortijdig naar huis moet.

111 km | Stand van zaken

Wilco Kelderman op kop met ploeggenoot Matteo Jorgenson in de koninginnenrti van de Tour.

Laten we eens een tussenbalans opmaken. UAE-Emirates heeft hard gereden in het begin en daarmee veel renners in problemen gebracht. Maar nu lijken ze het tempo toch wat te drukken, vermoedelijk om ook de zware tempobeul Nils Politt mee te kunnen nemen over de top van de Col de Vars.

Dat kan ook verklaren waarom Pogacar even een babbeltje ging maken in de staart van het peloton.

114 km | Pogacar monstert concurrentie

Een opvallend beeld op de Col de Vars. Terwijl zijn vrijwel voltallige ploeg op kop van het peloton beukt, laat Pogacar zich rustig terugzakken. Verslaggever Sebastiaan Timmerman, onze man op de motor, weet te melden dat hij alle renners van Visma-Lease a Bike even recht in de ogen kijkt. Een gevalletje intimidatie?

Niet dat er veel renners zijn waar hij langs moet. Behalve Vingegaard hangen alleen Lemmen en Benoot nog aan de start van het uitgedunde peloton.

Tadej Pogacar laat zich afzakken in het uitgedunde peloton en monstert de concurrentie.

117 km | Er gebeurt van alles...!

Man, man, man, wat gebeurt er ongelooflijk veel in deze openingsfase van de 19de etappe. Carapaz is naar voren gereden en komt bij het groepje met Jorgenson en Kelderman. In het peloton zien we nu Marc Soler, helper van Pogacar, het tempo opvoeren. En dat tempo ligt zo hoog, dat Wout van Aert, Tiesj Benoot, Jan Tratnik en de teruggevallen Christophe Laporte moeten passen.

Op deze manier houdt Jonas Vingegaard heel weinig helpers over. Zou Bart Lemmen nog bij hem zijn?

Matteo Jorgenson en Wilco Kelderman maken tempo in de kopgroep op de Col de Vars.

Vanuit het peloton probeert ook Louis Meintjes nog de oversteek te maken, maar dan moet hij flink doortrappen. Simon Yates is het wel gelukt om naar de kopgroep te rijden, waar Kelderman en Jorgenson nog steeds de dans leiden.

En dan heb je ook nog de strijd tegen de tijdslimiet. Nils Eekhoff was de eerste die moest lossen vandaag, maar zijn geluk is dat vrijwel alle sprinters vlak daarna al volgden. Zij zullen de bus gaan vormen.

Col de Vars: een loodzware 'fake news' klim

De renners zijn begonnen aan de Col de Vars, een klim van 18,9 kilometer à 5,6 procent (buitencategorie). Dat stijgingspercentage lijkt mee te vallen, maar vergis je niet: het gemiddelde wordt gedrukt omdat halverwege de klim een vlakker deel met zelfs een korte afdaling komt.

Een 'fake news'-klim, zouden de makers van Lanterne Rouge Cycling Podcast zeggen.

Het profiel van de Col de Vars.

121 km | Carapaz in tegenaanval met Bardet en Bernal

De renners gaan zometeen al beginnen aan de Col de Vars, de eerste van drie monsterklimmen deze dag. Maar ook in Guillestre loopt de weg al stevig omhoog. En dat gebruikt Richard Carapaz om de oversteek te maken naar de kopgroep, zodat hij kans blijft maken op de bergpunten.

Hij krijgt niet de minsten mee in zijn wiel: oud-Tourwinnaar Egan Bernal en tweevoudig podiumklant (en winnaar van de eerste etappe deze Tour) Romain Bardet. Voorin laten Neilson Powless en Michal Kwiatkowski zich uitzakken om hun teamgenoten te helpen.

124 km | Coquard wint tussensprint

We zijn nu al in Guillestre, waar de streep van de tussensprint is getrokken. En dan zien we natuurlijk een sprintje tussen Bryan Coquard en Anthony Turgis, de nummers drie en vier van het puntenklassement. Coquard is de beste, duidelijk ook!

Daarmee verzekert hij zichzelf ook van de derde plek in het eindklassement om de groene trui, mits hij aan de finish komt. En ook Biniam Girmay kan tevreden zijn, want hem kan de groene trui in Nice niet meer ontgaan.

Tenminste, als hij aan de finish komt. En dat is geen zekerheid, want Girmay heeft behoorlijk veel last van zijn valpartij eerder deze week. Even doorbijten, de beloning lonkt!

Girmay vrijwel zeker van groen, maar: 'Vandaag hele dag pijnstillers gehad'

129 km | Strijd om bergtrui

De drie van Visma-Lease a Bike houden de vaart er flink in en daardoor is de voorsprong gegroeid tot een kleine minuut: 0.55. In het peloton zien we de roze mannen van EF Education op kop.

Dat heeft waarschijnlijk te maken met het bergklassement. In de kopgroep zit namelijk Oier Lazkano, de nummer vier van dat klassement. Vermoedelijk heeft Richard Carapaz (vijfde) ook een oogje op de bolletjestrui en dus willen zij het gat klein houden.

Maar de achterstand op Tadej Pogacar in het klassement is toch heel groot, horen we je denken. Dat klopt. Maar vandaag kan die achterstand in een klap goed gemaakt worden. Op de Col de Vars (buitencategorie) en de slotklim naar Isola 2000 (eerste categorie) liggen 20 en 10 punten klaar voor wie het eerste boven is.

Maar het gaat vooral om de Cime de la Bonette. Omdat dat het dak van deze Tour is worden de bergpunten op de top verdubbeld: 40 punten maar liefst. En dat is natuurlijk heel aantrekkelijk!

De top tien van het bergklassement.

132 km | Kopgroep van 22 met 0.40 op peloton

Het masterplan van Visma-Lease a Bike loopt voorlopig prima. De kopgroep van 22, met Jorgenson, Kelderman en Laporte, heeft nu al 40 seconden op het peloton. Ook de ploeg van Remco Evenepoel heeft een mannetje vooruit gestuurd met de jonge klimmer Ilan Van Wilder.

'Kelderman geïsoleerd voor de start'

Dat Wilco Kelderman ook is meegesprongen is goed nieuws. Want het viel verslaggever Han Kock vanochtend op dat de Nederlander apart van de rest van de ploeg naar de start werd gebracht. En dat duidt deze Tour meestal op een virus.

139 km | Ambities kracht bijgezet: Laporte, Jorgenson en Kelderman in de aanval

De woorden van ploegleider Niermann lijken bewaarheid te worden, want we zien Christophe Laporte en Matteo Jorgenson nu al meespringen met de aanvallers. Zij zouden vooruitgeschoven pionnen kunnen worden voor kopman Vingegaard.

Maar gaan zij een brug vormen voor de Deen om naartoe te rijden? En als Vingegaard niet sterk genoeg blijkt, kunnen zij zich laten terugzakken om de schade te beperken. Een goed idee dus!

Niermann sluit aanval Vingegaard niet uit: 'Jonas is strijdvaardig'

Grischa Niermann, ploegleider van Visma-Lease a Bike, zal vooraf deze rit hebben uitgekozen voor een ultieme aanval op het geel. Maar kan dat met de huidige vorm van Jonas Vingegaard?

Ploegleider Niermann sluit aanval op het geel niet uit: 'Jonas is strijdvaardig'

Schakel in op NPO 1 of de livestream

Volg de koers van start tot finish op NPO 1 of via de livestream. Radio Tour is vanaf 14.00 uur in de lucht. Elk uur in 1 minuut op de hoogte worden gebracht met een video? Abonneer je dan op ons whatsappchannel.

Départ réel | Eerste aanval is van Campenaerts

Het startsein is gegeven voor deze 19de etappe. En we zien meteen een aanval van Victor Campenaerts, de winnaar van gisteren. En in zijn wiel zien we een andere blikvanger deze Tour, Jonas Abrahamsen.

Maar deze aanval is vooral voor de bühne, de twee zijn alweer ingelopen.

Twee renners niet gestart: Küng en Stewart

Twee renners zijn niet van start gegaan vandaag. Stefan Küng gaat zich voorbereiden op de olympische tijdrit in Parijs. En ook Jake Stewart is niet vertrokken.

Départ fictif | Renners vertrokken voor monsterlijke rit

De renners vertrekken uit Embrun voor de 19de etappe in de Tour.

Pogacars ploegmanager Gianetti: 'Verwacht aanvallen van Jonas en Remco'

In 2008 maakte Mauro Gianetti de beklimming van de Cime de la Bonette niet mee. Als manager van de Saunier Duval-ploeg was hij eerder die Tour met zijn hele ploeg naar huis gestuurd, nadat twee van zijn renners Riccardo Ricco (twee ritzeges) en Leonardo Piepoli (een ritzege) op het gebruik van cera (epo) werden betrapt.

Vandaag krijgt Gianetti de kans op revanche. En met Tadej Pogacar als zijn kopman, is dat iets om verlangend naar uit te kijken. "Dit is denk ik wel de koninginnenrit", zegt de Zwitser, tegenwoordig ploegmanager bij UAE-Emirates, voor de start. "Het is een iconische etappe, dus iedereen wil deze rit winnen. Maar dat is niet iedereen gegeven. Maar het is niet ons hoofddoel om de etappe te winnen, maar om het geel te dragen in Nice. We verwachten aanvallen van Jonas en zijn ploeg, misschien ook wel van Remco. We moeten controle proberen te houden."

Is de aanval misschien de beste verdediging? "Soms wel. Maar je moet pas aanvallen als er echt een kans is om een gat te slaan. Tadej weet heel goed dat vandaag belangrijk is, maar morgen ook en de tijdrit op zondag ook. Het heeft geen zin om onnodige risico's te nemen."

Mauro Gianetti, ploegmanager van UAE-Emirates.

Zien we deze Tour misschien wel de beste Pogacar ooit? "Ja", zegt Gianetti zonder aarzeling. "Hij is nu 25 jaar, traint anders en is lichter dan ooit. Ik denk dat er nog marge is bij hem. Maar niet alleen bij hem, ook bij Vingegaard."

Pogacar heeft zin in Isola en pest Geraint Thomas...

"Ik vind de Bonette heel leuk, het is een prachtige klim", zei Pogacar. "En dan Isola 2000, daar heb ik veel getraind. Ik kijk ernaar uit om daar te racen."

Skioord Isola 2000 is voor veel renners bekend terrein. Het is een populaire uitvalsbasis voor trainingskampen op hoogte. De Sloveen bereidde zich daar, na het winnen van de Giro, voor op de Tour.

"Ideaal, want er zijn ook wat Tourritten in die regio", zei Pogacar al toen hij te gast was in de podcast 'Watts Occurring' van Ineos-renner Geraint Thomas. "Jullie hebben het beste chalet daar gehuurd, zeker?", beet de Welshman hem toe.

"Daarom boeken we al in december", lachte Pogacar. Daar sloeg hij dus al de eerste slag. Met zijn ploeggenoten had hij het beste onderkomen in de bergen, nu heeft hij de beste benen van de Tour.

Dit had de dag van Visma-Lease a Bike moeten worden...

Visma - Lease a Bike had deze negentiende etappe vooraf aangestipt als een rit waarin de hele ploeg hard op kop zou rijden, om zo de concurrenten van Jonas Vingegaard af te matten. Lange klimmen op grote hoogte zijn de specialiteit van de Deen. Maar nu de hij eergisteren een mindere dag had, moet het plan wellicht worden aangepast.

"Je moet niet doof zijn voor zo'n mindere dag", zei sportief directeur Merijn Zeeman van Visma gisteren. "We moeten kijken of we echt nog een aanval op het geel kunnen doen. Of moeten we misschien voor de tweede plek gaan rijden? Dat kan ook het hoogst haalbare zijn en iets waar we na drie weken knokken heel trots op mogen zijn."

Sportief manager Merijn Zeeman en ploegleider Grischa Niermann van Visma-Lease a Bike.

"We gaan vandaag echt de verhoudingen zien tussen de drie tenoren", doelt Zeeman op Pogacar, Vingegaard en Evenepoel. "Maar ook daarachter ook een groot gevecht. Dat wordt wel echt slopend."

De man die over de rand van de Bonette dook: het verhaal van John-Lee Augustyn

Tour 2008 | Augustyn duikelt in ravijn op Cime de la Bonette (en komt weer boven)

De monsterlijke Col de la Bonette - en zeker ook het laatste lusje naar de 'cime' - zal vooral altijd verbonden zijn met John-Lee Augustyn. In de Tour van 2008 kwam de pas 21-jarige Zuid-Afrikaanse debutant als eerste boven, maar dook even later in het ravijn.

Tegenwoordig woont Augustyn aan het Iseo-meer in Noord-Italië en is hij gids voor sportieve fietsvakanties. We spraken met hem over de dag die zijn leven veranderde. Leestip!

Wie fietst in welke trui vandaag?

Gele trui (algemeen klassement): Tadej Pogacar (UAE-Emirates)

Groene trui (puntenklassement): Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)

Bolletjestrui (bergklassement): Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), omdat Pogacar in het geel rijdt

Witte trui (jongerenklassement): Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step)

Gele helm (ploegenklassement): UAE-Emirates

Alle klassementen vind je door op de onderstaande button te tikken.

Van Aert wist al hoe laat het was...

Wout van Aert dacht donderdag met een ijzersterke Bart Lemmen een gouden kans te krijgen op de ritzege. Maar hij werd verrast door de aanval van Victor Campenaerts.

Dat had hij kunnen weten, want voor de start van de rit dook hij plotseling op uit de bus van Lotto-Dstny.

Na de etappe, waarin Van Aert genoegen moest nemen met plek negen, gaf hij antwoord op de vraag wat hij precies zocht in de bus van de concurrent.

Sportieve verliezer

Michal Kwiatkowski was op papier de snelste, maar werd gisteren toch duidelijk geklopt in de sprint door 'Vocsnor' (want zo luidt de bijnaam van Victor Campenaerts). De Poolse oud-wereldkampioen toonde zich een sportieve verliezer.

Hij plaatste een foto van zichzelf, met Memphis-achtige 'Vocsnor'-haarband en - fijn detail - de pinken op zijn denkbeeldige shifters. Een fraaie impressie van Campenaerts' favoriete aerodynamische houding.

Even terug naar gisteren

Samenvatting etappe 18: Campenaerts verrast medevluchters met machtige sprint

Victor Campenaerts is een opvallend figuur in het profpeloton. Hij groeide niet op twee wielen op, maar in het zwembad. Toen hij als zwemmer niet doorbrak, probeerde hij het als triatleet. Uiteindelijk koos hij voor de fiets.

Hij specialiseerde zich in het tijdrijden, won in die discipline onder meer twee Europese titels en brak na maandenlange voorbereiding in 2019 het werelduurrecord op een wielerbaan in Mexico. Voor die recordpoging moest in 2019 zelfs zijn markante snor, die hem de bijnaam 'Vocsnor' opleverde, wijken. Alles voor de aerodynamica.

Met snor sloeg hij de afgelopen jaren in dienst van de Belgische Lotto-ploeg een nieuwe weg in. Niet puur meer gefocust op de ritten tegen de klok, Campenaerts wilde ook ritten in lijn naar zijn hand zetten. Op geheel eigen wijze: tot in de puntjes uitgedacht en vaak na lange hoogtestages ter voorbereiding.

In december al voorspeld

In december, toen Lotto-Dstny de ploeg en plannen voor 2024 presenteerde, dacht Campenaerts al aan deze achttiende juli. Gevraagd naar zijn doelen voor het nieuwe jaar zei hij tegen het Belgische Sporza: "Etappe achttien van de Tour de France."

Verder lezen? Dat kan hieronder!

Verschillen in het klassement

Op voorhand zou dit een etappe zijn waarin Visma-Lease a Bike een masterplan zou willen uitrollen om rivaal Pogacar af te matten. Maar de vraag is of dat nu ook zo is. Jonas Vingegaard heeft natuurlijk niet de voorbereiding gehad die hij zou willen door zijn zware valpartij in de Ronde van Baskenland.

In de eerste twee weken verraste de Deen nog met zijn niveau, al is Pogacar duidelijk een klasse beter. In de etappe naar Superdevoluy maakte hij echter een aangeslagen indruk en moest ook Remco Evenepoel laten gaan. Na de rit van gisteren wilde hij geen interviews geven.

Daarom is de belangrijkste vraag misschien wel: kan Vingegaard zijn tweede plek vasthouden?

Het algemeen klassement na de 19de etappe in de Tour de France.

De Tour bij de NOS

De negentiende etappe is te zien op een livestream op NOS.nl en de NOS-app. Op televisie is de uitzending te zien op NPO 1.

De Avondetappe is om 22.00 uur te zien op NPO 1. Natuurlijk kun je ook altijd meekijken via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app. Oud-renners Tom Dumoulin en Roxane Knetemann zijn te gast bij Dione de Graaff, net als voormalig minister Hugo de Jonge.

Elk uur in 1 minuut op de hoogte worden gebracht met een video? Dat kan via dit whatsappchannel.

Als je denkt dat dit zwaar is...in 1993 deden ze óók nog de Izoard

Het profiel van de etappe van vandaag is zeker het predicaat koninginnenritwaardig. Maar in 1993 stopte de Tour-organisatie er doodleuk ook nog even de Col d'Izoard (2.360 m) bij. Daarna volgde de Col de Vars, de Col de la Bonette (net als nu tot aan de cime, oftewel de top) en de slotklim naar Isola 2000.

Dag van morgen: Isola 2000 vraagt om herinneringen uit 1993

De door hooikoorts geteisterde Tony Rominger won net als een dag eerder de rit, Miguel Indurain heerste en verdeelde als vanouds in het geel. Erik Breukink verloor die dag het zicht op het podium. Hij verloor meer dan twee minuten en zakte van de vierde naar de zevende plaats.

Hoe kijken Pogacar en Evenepoel naar de etappe van vandaag?

"Hebben we al besloten wat de koninginnenrit is? Wat mij betreft is het deze." Met die woorden gaf Tadej Pogacar het gisteren al aan: er staat vandaag iets heel moois te wachten in de Tour de France.

Waarheen leidt de weg?

Profiel van de negentiende etappe

De negentiende etappe is niet al te lang, vanuit startplaats Embrun is het 144,6 kilometer tot de finish. Met 4.400 te bedwingen hoogtemeters dingt de etappe zeker mee naar de eretitel koninginnenrit. Dit zijn de beklimmingen:

  • Col de Vars: 18.9 kilometer à 5.6% (buitencategorie)
  • Cime de la Bonette: 23,1 kilometer à 6,8% (buitencategorie)
  • Isola 2000: 16,1 kilometer à 7,1% (eerste categorie)

Bij de tweede klim, naar de Cime de la Bonette, wordt het hoogste punt van deze Tour bereikt. De doorgaande weg op de Col de la Bonette leidt naar ruim 2.700 meter, maar dan maken de renners nog een lus rond de top van de Alpenreus. En dat noemen ze de 'Cime' ('hoogtepunt' in het Frans...) de la Bonette, die de renners naar het hoogste punt van de Tour (2.802 meter) brengt.

Om 12.20 stappen de renners op in Embrun voor de geneutraliseerde kilometers. De officiële start is rond 12.30 uur. Rond 16.30 uur worden de eerste renners al aan de finish verwacht. Voor de sprinters zal dat een klein uurtje later zijn waarschijnlijk.

Welkom!

Ga er maar eens goed voor zitten! Want voor zover de Tour de France nog niet beslist is, dan zal dat na vandaag waarschijnlijk wel zo zijn. Volgens Tadej Pogacar is de 19de etappe van Embrun naar het skidorp Isola-2000 namelijk dé koninginnenrit.

De renners gaan vandaag niet alleen naar het dak van deze Tour op de Cime de la Bonette (2.802 meter), de finish is in Isola 2000. En laat dat nu de plek zijn waar Pogacar graag zijn tenten opslaat voor zijn trainingskampen.

Dat belooft wat!

Remco Evenepoel en Tadej Pogacar zijn dikke vrienden geworden deze Tour de France.