Tour-blog
Tour 2024
NOS WielrennenAangepast

Carapaz wint na Giro en Vuelta nu ook in Tour • Evenepoel pakt 0.12 terug op Vingegaard

In de zeventiende etappe van de Tour de France zou de aanval eindelijk eens beloond moeten worden.

  • Richard Carapaz wint de 17de etappe in de Tour de France van Saint-Paul-Trois-Chateaux naar Superdevoluy.
  • De olympisch kampioen voltooit zo weer een trilogie: etappe, leiderstrui én eindpodium in Tour, Giro en Vuelta
  • Op grote afstand van Carapaz opent Evenepoel de aanval op Vingegaard en pakt 0.12 terug.
  • Nabeschouwen? De Avondetappe is vanavond om 22.07 uur te zien op NPO 1 en deze livestream.

Updates gepusht krijgen? Tik op het belletje!

liveblog gesloten

À demain!

We sluiten dit liveblog af met de reactie van de winnaar van vandaag, Richard Carapaz. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Carapaz dolgelukkig met ritzege in Tour: 'Was een krankzinnige etappe'

Etappe 18: gaan we Van der Poel nog één keer zien?

De achttiende etappe van de Tour de France is een echte heuvelrit van 178,8 kilometer van Gap naar Barcelonnette. Onderweg liggen vijf geclassificeerde klimmetjes (allemaal van derde categorie), maar eigenlijk is het de hele dag op en af.

De laatste 25 kilometer tot aan de finish in Barcelonnette bijvoorbeeld lopen alleen maar omhoog, maar levert geen bergpunten op. Dit moet een etappe worden voor sterke, explosieve vluchters met een stevig eindschot. Op dat vlak is er een de beste ter wereld: Mathieu van der Poel.

Profiel van de achttiende etappe

Maar misschien is het ook net een beetje te zwaar voor hem. Hoe dan ook, de etappe van donderdag belooft weer een spektakel te worden 'met schitterende vergezichten' (aldus parcoursbouwer Thierry Gouvenou).

De rit begint om 13.20 uur. Rond 17.30 uur worden de renners verwacht aan de finish.

Evenepoel voelt zich sterk en kijkt uit naar bergritten

Evenepoel voelt zich sterk: 'Ik had nog iets over aan het einde'

Pogacar begrijpt zichzelf ook niet altijd

Pogacar: 'Ik weet ook niet waarom ik weer in de aanval ging'

Bekijk de samenvatting van de enerverende 17de etappe

Samenvatting etappe 17: Carapaz heeft eindelijk succes en Pogacar kan het niet laten

Poels laat verkoudheid achter zich en wordt knap achtste

Poels zat eindelijk eens in kopgroep: 'Lekker om weer in de koers te zitten'

Van den Berg ziet harde werken eindelijk beloond

Eindelijk ritzege voor ploeg Van den Berg: 'Hele tijd gereden voor Carapaz en Healy'

Benoot reed meer dan 100 kilometer in de aanval, maar zwaarste moest nog komen...

Aanvaller Benoot helpt Vingegaard laatste kilometers door: 'Niet aangenaam na zo'n rit'

Zeeman realistisch: 'Eerste dag dat Jonas het lastig had'

Zeeman over kwetsbare Vingegaard: 'Eerste dag dat Jonas het lastig had'

De Avondetappe met Laurens ten Dam en Wilbert Broekhuizen

Dit was weer een rit waar lang over nagepraat kan worden. En dat gaan we natuurlijk doen in De Avondetappe om 22.07 uur op NPO 1. Natuurlijk kun je ook altijd meekijken via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Stef Clement, oud-renner Laurens ten Dam en Wilbert Broekhuizen (technisch directeur KNWU) schuiven aan bij Dione de Graaff.

Terugkijken: de aanval van Tadej Pogacar

Vingegaard kraakt onder aanval Pogacar en ziet Evenepoel passeren

Toptien algemeen klassement

Remco Evenepoel sluipt met zijn late aanval 0.12 dichter bij Jonas Vingegaard. Zijn achterstand op de tweede plaats is nog altijd fors (1.58), maar psychologisch deelt hij toch een tikje uit.

De toptien van het algemeen klassement in de Tour de France na de 17de etappe.

Toptien etappe 17

De toptien van de 17de etappe in de Tour de France.

Richard Carapaz wordt met zijn ritzege lid van de club van renners die in alle grote ronden een etappe hebben gewonnen. En dat past ook wel bij een renner van zijn statuur: de Ecuadoraan stond ook al op het podium in alle drie de grote ronden (winnaar van de Giro in 2019, tweede in 2022, derde in de Tour van 2021) en tweede in de Vuelta van 2022) en droeg ook in alle drie de grote ronden minimaal een dag de leiderstrui.

Zijn olympische titel zal hij niet verdedigen, want de wielerfederatie van zijn land koos voor Jhonatan Narvaez om in Parijs uit te komen. Maar dit is een aardige genoegdoening.

Wout Poels is de beste Nederlander op de achtste plaats, vlak achter Magnus Cort Nielsen de beste overblijver uit de vlucht van de dag.

FINISH | Evenepoel pakt 0.12 op Vingegaard

Remco Evenepoel is binnen op 7.14 van Carapaz. Vlak daarachter zien we dat Pogacar op het einde nog wegsprint bij Vingegaard en tien seconden na zijn Belgische vriend over de streep komt. Maar ook Vingegaard profiteert, want die probeert het wiel van Pogacar et volgen en verliest zo maar 0.12.

1 km | Evenepoel vs Van Aert

Evenepoel heeft een gaatje van een seconde of twaalf op Vingegaard die gegangmaakt wordt door Van Aert en moet nog een kilometer. Ondertussen is Poels al even binnen, als achtste.

Wout Poels komt als achtste over de streep in Superdevoluy.

3 km | Aanval Evenepoel!

Het is Remco Evenepoel die in de slotkilometers demarreert. En dan zien we dat Pogacar - die het de hele Tour al prima kan vinden met de Belg - houdt de benen stil en dus moet Vingegaard in de achtervolging.

Hij krijgt steun van Benoot en Van Aert die zich hebben laten terugzakken. Maar ook Evenepoel heeft steun: hij is naar het wiel van ploegmaat Jan Hirt gereden en die geeft alles.

Remco Evenepoel valt aan in de slotkilometers van de klim naar Superdevoluy.

FINISH | Yates tweede, Mas derde

Simon Yates wordt vandaag tweede, Enric Mas derde. Maar wacht, er gebeurt iets bij de favorieten.

FINISH | CARAPAZ WINT!

Richard Carapaz wint de 17de etappe in de Tour de France!

Carapaz beste vluchter in chaotische Alpenrit, hij komt solo over de finish

1 km | Carapaz onder rode vod

Richard Carapaz moet nog een kilometer en heeft zijn eerste ritzege in de Tour de France bijna binnen! In 2020 had hij ook al kunnen winnen, maar toe gaf hij de zedge aan ploegmaat Kwiatkowski. De twee waren samen weg en kwamen zij aan zij over de streep.

Nu mag Carapaz zelf juichen. En daat heeft hij alle tijd voor!

2,5 km | Vingegaard en Evenepoel terug bij Pogacar

Jonas Vingegaard heeft geluk dat Christophe Laporte nog voorop zat. De Europees kampioen laat zich terugzakken in de afdaling en rijdt zijn kopman en Remco Evenepoel terug naar het wiel van Tadej Pogacar.

5 km | Aanval Pogacar!

In de groep met favorieten leek niets te gebeuren, maar op 4,6 kilometer zien we toch een aanval van Pogacar. Vingegaard kan het wiel niet houden en ziet ook Evenepoel passeren. Kraakt de Deen vandaag al?

Tadej Pogacar gaat kort onder de top van de Col du Noyer in de aanval.

12 km | Onley en De Plus op 1.14, groep-Poels op 1.35

Onley en de Plus komen boven op 1.14 van Carapaz. En daar weer 20 seconden achter: de groep-Poels.

12 km | Carapaz is weg!

Het is Richie gelukt! Carapaz heeft het verzet van Yates gebroken en is weggereden bij de Engelsman. Gaat de man uit Ecuador na de gele trui eerder deze Tour nu ook zijn eerste ritzege boeken in de Ronde van Frankrijk?

Caparapz is boven, maar het gat met Yates is niet heel groot: 0.13. Mas volgt op 0.37.

Richard Carapaz rijdt weg bij Simon Yates

13 km | Aanval Carapaz!

Schitterend! Carapaz bijt op zijn tanden en probeert met alle macht weg te rijden bij Yates, maar die geeft geen krimp en rijdt het gaatje rustig dicht. Op 0.50 van de twee kemphanen voorop heeft Enric Mas zich losgemaakt van de andere achtervolgers.

Hij moett 0.30 goed maken.

14 km | Carapaz sluit aan bij Simon Yates

Ja hoor, het is Carapaz gelukt! Hij rijdt naar het wiel van Simon Yates en dus lijken we inderdaad een duel tussen de twee beste klimmers van deze groep te krijgen. Williams rijdt in zijn eentje op 0.33. Vlak daarachter zien we een groepje met onder anderen De Plus, Mas, Onley en Sivakov.

In het peloton - dat uit een mannetje of dertig bestaat trouwens - zien we geen aanvallen tussen de grote mannen. De strijd om het klassement staat even 'on hold'.

Richard Carapaz sluit aan bij Simon Yates op de Col du Noyer.

15 km | Carapaz in achtervolging

Krijgen we een duel tussen twee voormalig groterondewinnaars? Richard Carapaz (Girowinnaar in 2019) heeft Stephen Williams inmiddels afgeschud en kijkt Yates (Vuelta-winnaar in 2018) in de rug.

17 km | Yates erop en erover

Op een steil gedeelte van de Col Bayard demarreert Simon Yates en de AustraliËr rijdt in een vloek en een zucht naar de zes koplopers. Ook Richard Carapaz is de oversteek aan het maken, maar op het moment dat die aansluit gaat Yates er weer vandoor!

Simon Yates gaat op en over de koplopers op de Co du Noyer.

Nu het nog net kan: eerdere ritzeges in Tour van koplopers Cort en Jungels

Met deze tijdsverschillen is de kans groot dat iemand uit de achtervolgende groep straks met de zege gaat lopen. De vier koplopers - die zo gezelschap krijgen van Martin en Madouas - rijden inmiddels ruim 100 kilometer vooruit.

Twee van die vier wonnen al eens eerder een rit in de Tour. En dat willen we je graag nog even laten zien, nu het nog kan.

22 km | Madouas en Martin in aantocht

De kopgroep is bijna aan de voet van de Col du Noyer (7,5 km à 8,1 procent, eerste categorie), de zwaarste beklimming van deze etappe. Op de top liggen 8, 5 en 3 bonificatieseconden voor het oprapen, maar aangezien de klassementsrenners allemaal op grote achterstand rijden doen die er vandaag niet toe.

In de kopgroep houdt Grégoire inmiddels de benen stil om zijn ploeggenoot Madouas de kans te geven terug te keren. Dat lijkt te lukken. Madouas en Martin moeten nog een seconde of twintig dichtrijden.

De 28 achtervolgers, onder wie Wout Poels, rijden op 0.51.

32 km | Kopgroep is boven

Magnus Cort Nielsen met zijn blauwe snor (gevolg van een weddenschap) in de kopgroep van vier.

De vier koplopers zijn boven op de Col Bayard, waar opnieuw de premie wordt gegund aan Magnus Cort. De grote groep achtervolgers is inmiddels uit elkaar gespat.

Guillaume Martin en Valentin Madouas komen op 0.27 boven, de rest van de groep op 1.04. De strijd is nog lang niet gestreden, maar een ding is zeker. Uit het peloton - met de top van het klassement - zal de winnaar niet komen vandaag: dat rijdt al op 6.30 van de kopgroep.

37 km | De 48 achtervolgers

Oké, let op. Hier komen de namen van de 48 achtervolgers op de vier koplopers. We geven ze nog even snel, want op de klim worden er al heel veel mannen afgereden.

Onder hen Marc Soler, helper van Pogacar. Van hem zou toch meer verwacht mogen worden.

37 km | Kopgroep begonnen aan de eerst klim

De renners zijn door het centrum van Gap gereden en beginnen meteen aan de eerste serieuze klim van vandaag, de Col du Bayard. En daarna wordt het alleen maar pittiger.

Dit wil je zien: Stef Clement klust bij als pluchekippengooier

Voor de mensen die gisteren De Avondetappe gemist hebben: Stef Clement kluste een dagje bij in de reclamekaravaan als pluchekippengooier.

Dat willen we je natuurlijk niet onthouden.

Clement klust dagje bij in de Tour als pluchekippengooier in de reclamekaravaan

45 km | 48 achtervolgers, met Poels, Van Aert en Carapaz

De vier koplopers zijn een beetje uitgelopen in de afgelopen kilometers. Het verschil met de 48 achtervolgers - onder wie Wout Poels - is inmiddels 1.21. De grote namen in het peloton doen het intussen rustig aan en laten de achterstand rustig oplopen tot nu al bijna vier minuten.

Dat kan ook makkelijk, want de best geklasseerde renner in de groep van 48 is Simon Yates (14de op 35.09). Ook de nummer 15 (Stef Cras), 16 (Guillaume Martin) en 17 (Laurens De Plus) zitten in de groep met achtervolgers.

Slechts een ploeg is niet vertegenwoordigd in die groep: Alpecin-Deceuninck.

Geologie-college

Over een kilometer of vijf komen we bij de eerste gecategoriseerde beklimming van vandaag, de Col du Bayard (6,8 procent à 8,1 procent, tweede categorie). Geoloog Douwe van Binsbergen legt graag even uit hoe dat allemaal in elkaar zit.

Geologie in de Tour: drie gesteenten voor verschillende soorten renners

51 km | Vorentscheidung?

We komen nu langzaam maar zeker in de finale, waarin serieus geklommen moet gaan worden. Nog altijd rijden de vier vluchters op kop, maar daarachter heeft een groep van een man of dertig zich losgemaakt van het peloton.

En daar wordt inmiddels een plaspauze gehouden. En dus valt het voor het eerst deze dag een beetje stil in het peloton.

Magnus Cort en Romain Grégoire in de kopgroep.

62 km | Cort als eerste bij tussensprint, Girmay klopt Philipsen

De premie van de tussensprint is voor Cort. Maar daarachter gaan we sprinten met Philipsen en Girmay. En Girmay wint zowaar! Daarmee lijkt de Eritreeër de strijd om de groene trui te beslissen, in ieder geval psychologisch.

66 km | Poels ingelopen, nu weer Carapaz

Wout Poels heeft het kansloze van zijn poging ingezien en is teruggepakt. En dan gaat Richard Carapaz nog maar een keer.

Maar met de tussensprint in aantocht is het niet slim om nu te proberen weg te rijden.

69 km | Poels in de aanval!

Dan ga ik wel, lijkt Wout Poels te denken. En dan gaat de Limburger ervandoor. Maar hij is wel in zijn eentje.

72 km | Tussensprint in aantocht

En zo zijn we toch al bijna bij de tussensprint! Die ligt op 63 kilometer van de finish in het plaatsje Veynes. Dan gaan we zien of Biniam Girmay en Jasper Philipsen er echt nog een strijd van willen maken om de groene trui.

De ploeg van Girmay lijkt liever zoveel mogelijk renners vooruit te hebben, want we zien voortdurend aanvallen van onder meer Zimmermann en nu ook de taaie klimmer Meintjes. Maar - repeterend verhaal - ze komen niet weg.

79 km | Koplopers straks spekkopers?

Het houdt maar niet op vandaag. Uitgerekend Carapaz en Healy misten de slag in het peloton zojuist en dus moesten zij met hun ploeggenoten keihard rijden om het gat te dichten. De roze brigade slaagde daarin en ging meteen ook in de aanval met een treintje van drie, waarvan de olympisch kampioen (nog heel even...) het laatste wagonnetje was.

Maar ook zij worden weer ingerekend. De vier koplopers - Cort, Grégoire, Jungels en Benoot - hebben nog altijd 0.48 op de achtervolgers. Zij zijn waarschijnlijk de enigen die in deze etappe een gelijkmatig tempo hebben kunnen rijden. Misschien betaalt zich dat straks wel uit!

Romain Grégoire, Tiesj Benoot, Bob Jungels en Magnus Cort in de aanval.

97 km | Het wordt maar niet rustig

Het af en toe stilstaan en verder heel hard hollen deze Tour de France. En vandaag is weer zo'n rit waarin het maar niet rustig wordt. De vier koplopers hebben maar een half minuutje voorsprong en dus blijven er volop gegadigden om de oversteek te maken.

En omdat de weg omhoog loopt, breekt het peloton voortdurend in stukken. Groene trui Girmay rijdt inmiddels een klein minuutje achter de voorste groep, die uit een man of veertig bestaat.

Voor de start voorspelde Merijn Zeeman, sportief manager van Visma-Lease a Bike, al dat het een spectaculair dagje zou worden.

Zeeman voorspelde het al: 'Dit kan een mooi dagje worden'

99 km | Abandon Bennett

Net binnen de 100 kilometer heeft Sam Bennett dan toch een ploegleidersauto gevonden. De Ier stapt af.

Sam Bennett stapt af in de 17de etappe in de Tour de France.

104 km | Abandon Gaviria

Het is wachten op het afstappen van Sam Bennett, die al een tijdje moederziek alleen voor de bezemwagen bungelt. Maar eerst zien we de opgave van een andere sprinter: Fernando Gaviria geeft de pijp aan maarten.

Fernando Gaviria heeft zijn fiets aan de kant gezet en zoekt een plekje op de bijrijdersstoel van de ploegleidersauto.

104 km | Tegenaanval

Nee hoor, de strijd om de vlucht van de dag is nog niet gestreden. Een groep van zes is in de achtervolging op de vier koplopers: Jack Haig (Bahrain), Michal Kwiatkowski (Ineos), Valentin Madouas (Groupama-FdJ), Sean Quinn (EF Education), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty) en de onvermijdelijke Oier Lazkano (Movistar) zijn de kopgroep tot op 20 seconden genaderd.

107 km | Sam Bennett vecht een verloren strijd

Achter het peloton, bij de koersdokter, zien we Sam Bennett. De Ierse sprinter van Decathlon-AG2R heeft het heel moeilijk. Dit lijkt een onbegonnen strijd te worden.

  • NOS
    Sam Bennett moederziel alleen achter het peloton.
  • AFP
    Steun voor de Ierse renners Ben Healy en Sam Bennett.

110 km | Ziet er goed uit voor aanvallers

Het ziet er goed uit voor de vier koplopers! Niet dat de collega's zich al hebben neergelegd bij deze vroege vlucht, want we zien nog altijd de ene na de andere aanval. Zelfs Matteo Jorgenson probeerde even weg te sluipen, maar dat gat op de nummer tien van het klassement werd snel gedicht door de mannen van geletruidrager Pogacar.

Ondertussen lopen de vier koplopers steeds verder weg. Hoewel, de voorsprong was bijna een minuut, maar is nu nog maar 0.40.

Opgepast! Dinodag in de Tour

Wat is dit nu weer? Dino rent bijna het peloton in

120 km | Is dit 'm dan?!

Is de vlucht van de dag nu dan toch eindelijk in de maak? Danny van Poppel speelde een mooie rol, door met een soort lead-out ploegmaat Bob Jungels naar een sterk groepje met Tiesj Benoot (Visma-Lease a Bike), Romain Grégoire (Groupama-FdJ) en de blauwgesnorde Magnus Cort (Uno-X) te loodsen.

En als dat gelukt is, mag Van Poppel zich weer laten terugzakken naar het peloton. Dat is trouwens ook in tweeën gebroken.

123 km | Abandon Loetsenko

We zien tranen bij Aleksej Loetsenko. De Kazach, in 2020 nog winnaar van de Tour-etappe met aankomst op Mont Aigoual, reed vanaf de start al achter het peloton en is inmiddels van de fiets gestapt. Hij geeft op.

Aleksej Loetsenko geeft op in de 17de etappe.

Wat hebben strafschoppen en wielrennen met elkaar gemeen?

Het is een loterij!

Michael Boogerd over alle pogingen om in de vroege vlucht te komen

129 km | Het blijft aanvallen geblazen

Het blijft aanvallen geblazen in deze etappe, maar er zijn zoveel gegadigden dat niemand de ruimte krijgt. We zien wel vaak dezelfde mannen die het proberen: Van Aert is heel actief, Kévin Vauquelin (winnaar van de tweede etappe in Bologna), Ben Healy en ook Geraint Thomas wil vandaag zijn kleurloze Tour kleur geven.

Voorlopig lukt het niemand weg te komen...

Groene trui Girmay 'gemotiveerd en strijdbaar'

Ploegleider Visbeek (Intermarché-Wanty): 'Girmay is gemotiveerd en strijdbaar'

142 km | Van Aert en co weer ingerekend

Alle inspanningen ten spijt van Van Aert en co, de vlucht krijgt niet de zegen van het peloton. De vier worden weer ingerekend.

148 km | Geen waaiers, wel aanvallen!

Na de waaiers is het tijd voor de aanval! Nota bene Geraint Thomas begon ermee. De voormalig Tour-winnaar sloop mee in het wiel van de Belg Sébastien Grignard, maar werd even later weer ingelopen.

En toen ging Wout van Aert op de pedalen staan! Van Aert heeft intussen een klein gaatje geslagen, met de Colombiaan Harold Tejada (Astana), de Noor Tobias Halland Johannessen (Uno-X) en de Australiër Jarrad Drizners (Lotto-Dstny) in zijn wiel.

Ben Healy (EF Education-Easypost) en Valentin Madouas (Groupama-FdJ) proberen de oversteek nog te maken, maar dat zal niet makkelijk worden.

Wout van Aert in de aanval in de 17de etappe van de Tour de France.

157 km | Peloton weer (bijna) compleet

Het eerste waaieralarm kan worden ingetrokken. Een tweede groep, met de Belg Steff Cras (de nummer 15 van het klassement) als belangrijkste renner, is zojuist weer aangesloten bij de voorste groep. Ook Armirail gaat zo weer aansluiten. Loetsenko heeft een moeilijke dag vandaag, de Kazach rijdt in zijn eentje op achterstand.

Kijk aan: de Mont Ventoux!

Dat het zo hard waait in deze regio is niet zo gek, want we zijn in de buurt van de berg waar het altijd waait: de Mont Ventoux. Kijk eens aan, daar heb je 'm!

De renners rijden vandaag langs de Mont Ventoux, maar hoeven niet over de mythische berg.

167 km | Waaiers!

Ja hoor, het is zover! Het peloton breekt in stukken onder impuls van Visma-Lease a Bike, EF Education-Easypost (met Marijn van den Berg als aanjager) en Ineos. Wie zien we in de eerste waaier? Zo te zien zijn alle klassementsmannen mee. Dus ook het geel van Tadej Pogacar, al zien we ook wat van zijn teamgenoten in problemen.

Waaieralarm! Na vijf kilometer is het spel al op de wagen

172 km | Visma-Lease a Bike trekt het op een lint

Nou, dat heeft niet lang geduurd! Vijf kilometer om precies te zijn en we zien nu al de hele ploeg van Visma-Lease a Bike aan de zijkant van de weg op kop in een poging waaiers te trekken. Niet onlogisch, want het waait met 35 kilometer per uur schuin in de rug.

Het peloton is op een lint getrokken, maar echte breuken zien we niet. Nog niet. Wel zien we eenlingen spartelen achter het peloton en niet de minsten ook: Bruno Armirail (Frans kampioen tijdrijden) en Aleksej Loetsenko.

Krijgen we nog strijd om de groene trui?

Biniam Girmay is dus gewoon opgestapt en gaat vandaag zijn leiding in het puntenklassement verdedigen. En dat is niet meer zo vanzelfsprekend als het leek.

Gisteren liep Jasper Philipsen namelijk 50 punten in op de Eritreeër, die zelf hard onderuit ging. De voorsprong van Girmay in het puntenklassement is daardoor nog maar 32 punten. Massasprints zullen we waarschijnlijk niet meer zien, maar er zijn nog wel vier tussensprints waar Philipsen zijn slag zou kunnen slaan.

Zeker als Girmay toch veel hinder zou hebben van zijn valpartij. Meteen nadat Girmay over de finish was gekomen, dook hij de bus van de Tour-dokter in. Toen hij naar buiten kwam had hij verband om zijn knie en twee hechtingen in zijn elleboog. Desondanks stond hij weer stralend op het podium in Nîmes.

"Ik ben gelukkig oké, ik kan fietsen", reageerde Girmay even later voor de camera's.

Van der Poel en Philipsen toonden zich meteen na hun succes hoffelijk. "Dit is niet hoe we de groene trui willen winnen, door een val van een ander...", zei de Nederlandse wereldkampioen. En Philipsen: "Natuurlijk wens je niemand een val toe, maar het is leuk om nog enige ambitie te hebben. Met een doel rondrijden is leuker dan zonder doel. De wedstrijd is nog niet over tot in Nice."

Wie fietst in welke trui vandaag?

Even de dagelijkse legenda van truien: wie fietst in welke kleur?

Gele trui (algemeen klassement): Tadej Pogacar (UAE-Emirates)

Groene trui (puntenklassement): Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)

Bolletjestrui (bergklassement): Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), omdat Pogacar in het geel rijdt

Witte trui (jongerenklassement): Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step)

Gele helm (ploegenklassement): UAE-Emirates

De Tour bij de NOS

De zeventiende etappe is nu te zien op een livestream op NOS.nl en de NOS-app. Op televisie is de uitzending op NPO 2. Om 15.45 uur wordt er overgeschakeld naar NPO 1.

De Avondetappe is om 22.07 uur te zien op NPO 1. Natuurlijk kun je ook altijd meekijken via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app. Stef Clement, oud-renner Laurens ten Dam en Wilbert Broekhuizen (technisch directeur KNWU) schuiven aan bij Dione de Graaff.

Elk uur in 1 minuut op de hoogte worden gebracht met een video? Dat kan via dit whatsappchannel.

Départ fictif | Renners vertrokken

De renners zijn opgestapt voor de 17de etappe in de Tour de France. De eerste vijf kilometer zijn uiteraard geneutraliseerd.

Waaieralarm!

Oké, oké, we hebben deze week al vaker gewaarschuwd voor waaiers. Maar vandaag zijn de omstandigheden in de eerste veertig kilometer van de rit écht gunstig.

De wind is gunstig voor waaiers in de eerste veertig kilometer van de 17de etappe.

Elmar Reinders verlaat de Tour (met een uitstekende reden)

Gisteren was de laatste kans voor de sprinters en dus ook de laatste grote opdracht voor Elmar Reinders, de aantrekker van Dylan Groenewegen. Maar het hoogtepunt van de dag moest toen nog komen! Reinders is namelijk halsoverkop naar huis gevlogen om bij de geboorte van zijn eerste kind te zijn.

Van harte gefeliciteerd Elmar!

Ook vanuit het kamp van Bahrain Victorious hebben we een opgave. Sprinter Phil Bauhaus, gisteren nog tweede in Nîmes, vindt het mooi geweest.

De dag waarop Stef Clement de beste renners van de wereld kon volgen

De slotklim naar ski-oord Superdévoluy is voor het eerst in het Tour-parcours opgenomen. Stef Clement, vanavond te gast in De Avondetappe, bewaart mooie herinneringen aan de klim, die in 2013 en 2016 wel in Critérium du Dauphiné werd bedwongen.

Elf jaar geleden eindigde Clement als vijfde op de klim van 3,9 kilometer à 5,9 procent. Vóór onder anderen viervoudig Tourwinnaar Chris Froome, Alejandro Valverde en Alberto Contador.

"Ik heb daar een hele mooie foto van. Die heb ik wel bewaard. Het was de enige dag in mijn leven dat ik de allerbeste renners van de wereld kon volgen", aldus Clement.

De foto van Stef Clement

Deze Tour de France gaat het heel veel over alle klimrecords die gebroken worden. En dus pakken we de records op de Col du Noyer, de moeilijkste klim van vandaag er maar even bij. En jawel, daar zien we inderdaad de naam 'Clement' tussen die van Contador, Froome en Valverde.

19 minuten en 7 seconden was zijn tijd die dag, dat gaan we in de gaten houden!

Waarheen leidt de weg?

De renners vertrekken straks om 12.45 uit Saint-Paul-Trois-Châteaux, de plaats waar Olav Kooij vorig jaar zijn eerste sprintzege in Parijs-Nice boekte. Op weg naar Gap, in de toeristische boekjes 'de toegangspoort tot de Franse Alpen' genoemd, komen ze de eerste 140 kilometer geen beklimmingen tegen. Al loopt de weg wel glooiend omhoog.

Daarna volgt een drietrapsraket met achtereenvolgens de Col Bayard (tweede categorie), de Col du Noyer (eerste categorie) en de klim naar Superdévoluy, waar na 177,8 kilometer de finish is getrokken.

Bienvenue de Saint-Paul-Trois-Chateaux

De 17de etappe is een rit van 177,8 kilometer van Saint-Paul-Trois-Chateaux naar Superdevoluy. Dit moet een dag worden waarin de aanval eindelijk eens loont. Maar in deze Tour weet je het nooit.

Om 12.35 uur stappen de renners op de fiets in startplaats Saint-Paul-Trois-Châteaux, waar overigens geen kasteel te vinden is. 'Trois Châteaux' is namelijk afgeleid van Tricastini, een Keltische volksstam.