Concurrenten feliciteren Cavendish met recordzege • Girmay verovert groene trui
De vijfde etappe van de Tour de France:
- Van Saint-Jean-de-Maurienne naar Saint-Vulbas, 177,4 kilometer lang
- 35ste ritzege Cavendish, lees hier het verslag
- De Tour is ook te volgen via ons WhatsApp-kanaal
À demain
Daarmee sluiten we het liveblog van deze Mark Cavendish-dag af. Morgen zijn we terug met de zesde etappe, waarin wederom kansen liggen voor de sprinters. De route van van Mâcon naar Dijon is 163 kilometer lang en telt slechts één gecategoriseerde klim. Die ligt al vroeg in de etappe, dus de sprintploegen hebben ruim de tijd om ook die rit naar hun hand te zetten.
Nummer 36 voor 'Manx Missile' Mark Candish? De groene Biniam Girmay? Of lukt het één van de Nederlandse sprinters dit keer wel? We gaan het morgen zien.
De finish in Dijon wordt verwacht rond 17.30 uur. De start is om 13.50 uur.
Van Hooydonck in De Avondetappe
Cavendish kijkt eigen overwinningen terug
Mark Cavendish wordt emotioneel als hij zijn vorige 34 ritzeges in sneltreinvaart voorbij ziet komen. "Een rit winnen in de Tour verandert een carrière, nu heb ik er 35."
Bekijk hier het interview met Mark Cavendish, met als bonus zijn 34 vorige ritzeges en die van vandaag.
Bol vierde feestje met Cavendish: 'Alleen maar schreeuwen'
"We hebben er heel hard voor gewerkt", zegt Cees Bol, onderdeel van de Astana-sprinttrein van Mark Cavendish. "Ik ben vorig jaar bij de ploeg gekomen met dit als grote doel. Dit jaar kwamen Morkov en Ballerini erbij. Het hele jaar zijn we bezig voor de Tour. Winnen in de Tour is heel speciaal, nummer 35 is extra mooi."
"Wij hebben al maanden gezien dat het er nog in zat. Het is mooi dat iedereen dat nu weet."
Jakobsen: 'Ik heb niet echt meer een topsprint'
Fabio Jakobsen is vernietigend over zijn eigen sprint. "Ik moet zoveel geven om in de top tien te zitten... dat heb ik het hele jaar al een beetje. Ik ben alleen een beetje aan het sturen en een paar trappen aan het doen."
Ook hij heeft de winnaar van de dag gezien: "Het gaat vandaag niet om mij, maar om onze kleine Engelse vriend. Ik ben twee jaar ploegmaten met hem geweest, het is een echte topsporter. Hij heeft nu het record, en dat verdient hij."
Cavendish vroeg aan Pogacar: 'Neem dit record niet van mij af'
"Ongelooflijk, een prachtig zege, dit is historisch", zegt ook Tadej Pogacar over de 35ste ritzege van Mark Cavendish. "En dat al op de vijfde dag, heel mooi voor hem."
De twee hadden kort na de finish al een onderonsje. Na de felicitaties van Pogacar (sinds gisteren 12-voudig etappewinnaar) vroeg Cavendish hem: "Alsjeblieft, neem dit record niet van mij af."
Groenewegen baalt, maar heeft veel respect voor Cavendish
"Ik verknal het gewoon zelf", baalt Dylan Groenewegen. Hij kon zijn lead-out niet volgen en werd uiteindelijk twaalfde. Voor de winnaar heeft hij mooie woorden.
"Wat Cavendish doet is ongelooflijk knap", aldus Groenewegen. "Tijden zijn constant veranderd en hij wint nog steeds. Je ziet aan alles dat ze hier heel erg mee bezig zijn geweest. Als je het dan ook afmaakt, daar mag hij heel trots op zijn."
Cavendish: 'Ik kan het niet geloven'
Bekijk de massasprint in Saint-Vulbas
Girmay verovert groene trui
Mede door de harde val van Mads Pedersen heeft Biniam Girmay genoeg aan zijn negende plaats in de sprint om de groene trui over te nemen. Hij staat op 102 punten, acht meer dan Pedersen.
Concurrenten feliciteren Cavendish
Nog voor ze in de remmen knijpen feliciteren Kristoff en Philipsen de winnaar van de dag. Even later springen Van der Poel en anderen van de fiets om hetzelfde te doen.
Het is Mark Cavendish-dag in Saint-Vulbas!
FINISH | Philipsen tweede, Kristoff derde
Jasper Philipsen maakt misbaar na de finish, hij moet genoegen nemen met de tweede plaats. Alexander Kristoff wordt derde, voor Arnaud De Lie en Fabio Jakobsen.
FINISH | Cavendish wint!
35! Mark Cavendish sprint naar de zege in Saint-Vulbas en schrijft geschiedenis. Hij is nu alleen recordhouder met 35 ritzeges in de Tour de France.
In de achtergrond gaat Mads Pedersen hard onderuit.
Nog 3 km | Sprinttreinen in volle vaart
De klassementsrenners zijn naar achteren gezakt, zij waren op 4 kilometer van de finish veilig. Nu is het aan de sprinttreinen. Wie staan er het beste voor? Lotto met De Lie zit voorin, Intermarché met Gijssen ook en iets daarachter zien we Cavendish en Van den Berg goed gepositioneerd.
Philipsen is nog niet zo snel te vinden. Brengen Van der Poel en de andere Alpecin-mannen de Belgische topfavoriet op tijd naar voren?
Nog 5 km | Iedereen naar voren
Philipsen, Cavendish, Groenewegen, Jakobsen, Pedersen, De Lie. Alle sprinters manen hun ploeggenoten tot actie om zo ver mogelijk voorin te zitten.
Helemaal vooraan rijd Laporte, in dienst van Visma. Achter hem een groepje UAE'ers, zij beschermen geletruidrager Pogacar nog even. Dat hoeft niet lang meer, want op 4 kilometer ligt voor hem het eind van de gevarenzone. Daarna worden tijdsverschillen niet meer geteld.
Boogerd ziet risico's in finale, maar hoopt op 'koninklijke sprint'
Goed nieuws: het is droog! Minder goed nieuws: de laatste kilometer is niet zonder risico's.
Michael Boogerd bekeek het vanochtend al even: "We staan op 450 meter en we kunnen de finish niet zien. Op 200 meter buigt de weg een beetje naar rechts." Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.
"Sprinters willen zo dicht mogelijk langs de boarding sprinten, met het risico dat je ingesloten komt te zitten. En ze moeten echt op de bordjes sprinten, want de finish is lang buiten zicht."
Ook op het wegdek zag analyticus Boogerd gevaren. "Het is spekglad", merkte de oud-renner toen hij over de witgeverfde strepen op het verse asfalt liep. "In de bocht heb je dezelfde strepen op de weg staan, dat lijkt me best eng om daar volle bak op aan te gaan. Maar, we gaan ervanuit dat het droog is straks en dat we een koninklijke sprint krijgen."
De laatste kilometers alvast zien? Sporza-collega Christophe Vandegoor plaatste een video van de finale op X:
Nog 27 km | Kristoff gevallen
Alexander Kristoff staat met pijn langs de weg. De ervaren sprinter van Uno-X is onderuit gegaan en heeft een nieuwe fiets nodig, maar kan verder.
Het wordt steeds onrustiger in het peloton, want even later zien we ook Christophe Laporte van zijn fiets kukelen.
Derde Nederlander in de sprint
Bij de tussensprint zagen we zojuist al welke mannen er ambities hebben voor de groene trui. Bij de sprint zullen straks ook Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen zich mengen in de strijd. Maar let op, er kan nog een Nederlander opduiken.
Marijn van den Berg hoopt vandaag voor zijn eigen kans te kunnen gaan, vertelde hij vanochtend. Bij de vorige sprint moest hij kopman Richard Carapaz nog aan de gele trui helpen, vandaag is het aan hem.
Nog 34 km | Kopgroep ingerekend, Abrahamsen sprokkelt puntje
Op de Côte de Lhuis worden Clément Russo en Mattéo Vercher ingerekend. Het avontuur van de vluchters zit erop. Bovenop dit heuveltje ligt er nog wel een puntje voor het bergklassement, en daar heeft één man interesse in.
Jonas Abrahamsen, nu nog drager van de groene puntentrui, baant zich een weg naar voren en pikt het puntje op. De Noor is ook leider in het bergklassement en breidt zijn voorsprong iets uit. Hij heeft nu 25 punten, Tadej Pogacar heeft vijf punten minder.
Nog 41 km | Regenjasjes in nerveus peloton
Het gaat steeds harder regenen en achterin het peloton zien we renners hun regenjasjes aantrekken. Vooraan, bij de sprintersploegen, hebben de renners daar geen tijd voor. Zij moeten door.
Het is nog ruim 40 kilometer tot de finish maar de nervositeit is sinds de valpartij omhoog gegaan. Het tempo lijkt na de tussensprint niet meer omlaag te gaan, de kopgroep is in zicht.
Tussenstand puntenklassement
De strijd om de groene trui ligt vandaag helemaal open. Na de tussensprint van zojuist staan Mads Pedersen en Biniam Girmay zelfs gelijk in punten bovenaan het virtuele puntenklassement.
Aan de finish liggen 50 punten voor de winnaar. De nummer twee krijgt 30 punten, daarachter loopt het af van 20 punten voor de nummer drie tot 2 punten voor de vijftiende renner die over de streep komt.
Virtueel puntenklassement
1. Biniam Girmay (Int) | 94 punten |
2. Mads Pedersen (Ldl) | 94 |
3. Jonas Abrahamsen (Uno) | 87 |
4. Kévin Vauquelin (Ark) | 60 |
5. Bryan Coquard (Cof) | 54 |
6. Jasper Philipsen (Alp) | 48 |
7. Fernando Gaviria (Mov) | 47 |
8. Tadej Pogacar (Emi) | 42 |
9. Quentin Pacher (Grp) | 35 |
10. Sam Bennett (Dec) | 34 |
Nog 53 km | Pedersen wint het sprintje
Mads Pedersen wint het sprintje uit het peloton. De Deen blijft Sam Bennett nipt voor en pakt 15 punten. Biniam Girmay wordt vijfde in Aoste, voor Jasper Philipsen, Bryan Coquard en Arnaud Démare.
In de kopgroep Clément Russo pakte de 20 punten, Mattéo Vercher neemt 17 punten mee.
Nog 58 km | Valpartij in peloton, Pogacar komt goed weg
De snelheid gaat omhoog, het is gaan regenen en dan wordt het onrustig. Geletruidrager Tadej Pogacar kan een val maar net voorkomen, achter hem moeten ze in de remmen en gaan er renners tegen de grond.
Onder anderen Pello Bilbao en Matej Mohoric (beiden Bahrain-Victorious) vallen. Iedereen lijkt er goed vanaf te komen.
Nog 60 km | Sprinten in Aoste
Over 5 kilometer ligt er een streep in het plaatsje Aoste waar punten te verdienen zijn. De sprinters zijn al opgeschoven naar de voorste regionen van het peloton, dat nu op hoge snelheid op een lint getrokken is. Philipsen, Girmay, Coquard en Pedersen zien we al met hun ploeggenoten voorin. Zij hopen vandaag de groene trui over te nemen van de Noor Abrahamsen.
De volle buit (20 punten) zal voor één van de vluchters zijn. De winnaar van het sprintje in het peloton wordt straks dus derde, goed voor 15 punten.
Nog 73 km | Bergpuntje voor Russo
Clément Russo mag het puntje oppikken voor het bergklassement. Hij komt als eerste over de streep bovenop de Côte du Cheval Blanc. Met toestemming van medevluchter Mattéo Vercher, misschien mag hij het puntje pakken op het tweede klimmetje van de dag.
Het tempo in het peloton stijgt overigens. Over 19 kilometer wacht de tussensprint, en daar hebben mannen met ambitie voor de groene trui wel oren naar.
Nog 82 km | 'Today is the day, Cav!'
Bij de bus van Astana wisten de fans van Mark Cavendish het vanochtend ook: vandaag kan een historische dag worden. De 39-jarige Brit hoopt in de Tour zijn 35ste etappezege te boeken.
Daarmee zou hij het record van de Belgische wielerlegende Eddy Merckx uit de boeken rijden. Vlak voordat hij naar het startpodium gaat, nog een kus en knuffel voor zijn dochtertje. Ondertussen roepen zijn fans: "Today is the day, Cav!"
De 25-jarige Tadej Pogacar won gisteren overigens voor de twaalfde keer in zijn loopbaan een rit in de Tour en zou het record Cavendish en Merckx in de toekomst best eens kunnen bedreigen. Misschien hadden 'Cav' en 'Pogi' het daar wel over, tijdens het tamme eerste uur van deze etappe.
Nog 94 km | Hoogste punt
Clément Russo en Mattéo Vercher bereiken het hoogste punt van deze etappe. De twee vluchters rijden over de Col de Couz met een voorsprong van ruim drie minuten op het peloton. Een sprintje om de bergpunten is hier niet nodig, want deze klim is niet gecategoriseerd.
De volgende twee heuvels wél. de Côte du Cheval Blanc en de Côte de Lhuis zijn van de vierde categorie en dus elk goed voor welgeteld één punt.
Nog 111 km | 'El Tractor' aan het werk
De kopgroep is vertrokken, dus is het tijd voor Tim Declercq om zijn werk te doen. "Dit zijn de dagen waarvoor ik hier in de Tour ben", zegt de 35-jarige Belg. Hij rijdt, na jaren trouwen dienst bij (de voorlopers van) Soudal-QuickStep, in dienst van sprinter Mads Pedersen bij Lidl-Trek. Vandaag doet hij zijn werk met de neus in de wind, kilometers lang op kop van het peloton.
"Als de kopgroep vertrekt ben ik er om de voorsprong binnen schot te houden. Daarna doe ik ook de positionering voor de sprint."
Maar hoe werkt dat eigenlijk, de controle houden over een vlakke rit? Declercq legde het vandaag voor de start uit: "Het is altijd kijken wat de kopgroep doet. Hoe snel zij rijden, en dan onze snelheid daarop aanpassen. Maar je moet er altijd rekening mee houden dat de kopgroep nog kan gaan versnellen. Met de meeste sprintploegen hebben we wel een goede verstandshouding, we hebben hetzelfde doel."
Declercq is er goed in, dat is alom bekend in zijn sport. Vandaag ook zijn bijnaam: El Tractor. "Iedereen weet dat ik geen Ferrari ben."
Nog 126 km | Mannen uit de streek
Dat Clément Russo en Mattéo Vercher de kopgroep vormen, is niet helemaal verrassend. Beiden zijn geboren in Lyon en kennen deze omgeving goed. Ze wonen hier nog altijd in de regio, weet commentator en analyticus Stef Clement.
De voorsprong van het Franse duo loopt inmiddels op tot bijna 5 minuten.
Twee sprinters in één ploeg, hoe doe je dat?
Intermarché-Wanty heeft bij een sprint twee ijzers in het vuur: Gerben Thijssen en Biniam Girmay. Hoe ze dat doen, legt Thijssen uit.
Nog 142 km | Kopgroep van twee!
Het is een klein wonder na de passieve start van deze etappe, maar er is een kopgroep! Clément Russo heeft even gewacht op Mattéo Vercher zodat ze samen voor het kabbelende peloton uit kunnen rijden. De voorsprong bedraagt al 2 minuten. Russo en Vercher mogen de komende uren hun gang gaan.
Nog 148 km | Tijdrijders mogen niet weg, Russo wel
Een groepje met onder meer Küng en Bissegger probeerde het even, eindelijk een serieuze aanval. Maar nee, dat was dan toch niet de bedoeling. De sprintploegen hebben geen zin om sterke mannen vooruit te laten rijden vandaag.
Meteen daarna grijpt Clément Russo zijn kans. Hij versnelt in zijn eentje en heeft al snel een halve minuut voorsprong op het peloton. Eén man wil er nog wel achteraan: Mattéo Vercher.
Nog 155 km | Van der Poel en Pogacar aan het werk
Als niemand aanvalt, blijft het tempo laag. Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar vervelen zich en gaan een paar kilometer op kop rijden. Hard gaat het nog steeds niet, maar het is toch leuk om te zien: de wereldkampioen en de geletruidrager samen op kop.
Nog 165 km | Wie wil er wel?
'Als niemand wil aanvallen, doen wij het maar.' Zoiets moeten Van der Poel en Declercq tegen elkaar gezegd hebben.
De twee hebben later vandaag een belangrijke rol in de sprintvoorbereiding van hun kopman, maar zetten nu een aanvalletje op. Echt wegrijden doen ze niet, het is een fopaanval om het peloton op een lint te trekken. In de start van deze etappe wordt meer gelachen dan getrapt.
Het Spaanse duo (Ayuso en Lazkano) hebben zich overigens al terug laten zakken. Het is nog altijd wachten op een serieuze aanval.
Nog 169 km | Ayuso in de kopgroep
Toch een aanval? Het leek niet helemaal de bedoeling, maar er zijn twee Spanjaarden vooruit. Oier Lazkano en Juan Ayuso waren druk in gesprek en rijden nu plots vooruit. Zeker Ayuso, derde in het algemeen klassement, had vandaag toch niemand verwacht in de kopgroep.
Ze lachen er zelf ook om. Maar het tempo in het peloton ligt zo laag, dat de twee al snel een halve minuut voorsprong hebben.
Nog 175 km | Rustig aan
Helaas, er is nog weinig enthousiasme om op avontuur te gaan en een kopgroep te vormen. Het peloton rijdt breed over de weg op rustig tempo door de vallei. Er wordt wat gekletst en de eerste renners stoppen al voor een plaspauze.
30 kilometer per uur, veel harder gaat het nog niet.
Départ réel | Etappe vijf officieel van start
Het startsein is gegeven. Grote vraag: wil er vandaag wel iemand in de vlucht van de dag zitten? Maandag, tijdens de vorige 'sprintetappe', was er weinig animo. In de eerste kilometer waagt niemand het erop.
Départ fictif | Renners onderweg!
De renners stappen op voor de 177,4 kilometer lange vijfde etappe. Na de geneutraliseerde kilometers door de straten van Saint-Jean-de-Maurienne zal het officiële startsein gegeven worden.
De renners krijgen de wind al snel op de neus, vrijwel de gehele etappe rijden de mannen met tegenwind.
Groenewegen mag vandaag wel sprinten met nieuwe bril
Twee dagen geleden verscheen Dylan Groenewegen ook al aan de start met zijn speciale bril, maar mocht er toen niet mee sprinten. De Nederlands kampioen weet zeker dat het kapje vandaag wel over zijn neus mag blijven.
"Ze zeggen dat het werkt. Op een gegeven moment zou je denken dat je niet meer hoeft te trappen", lacht Groenewegen. "Alle beetjes helpen."
Jakobsen: 'Timing zal belangrijk zijn'
Fabio Jakobsen heeft de eerste bergetappe overleefd, is tevreden over de prestatie van Oranje op het EK voetbal en heeft zin in de rit van vandaag. Hij wil meedoen om de winst. Twee dagen geleden was hij dichtbij. "Ik verwacht vier, vijf sprinters op een rijtje naast elkaar. Dan zal het centimeterwerk zijn."
Na avontuur in de bergen rijdt Van der Poel vandaag weer voor Philipsen
"Weer een kans, die we hopelijk gaan benutten," zegt Mathieu van der Poel voor de start. En dan gaat het natuurlijk vooral om Jasper Philipsen, de grote sprinter van zijn ploeg Alpecin-Deceuninck. Bij de vorige sprintkans kon Van der Poel de lead-out niet doen omdat hij lek reed. Philipsen kwam door een val uiteindelijk helemaal niet aan sprinten toe.
Hoe is het met Philipsen? "Goed, denk ik", zegt Van der Poel. "De val viel wel mee, hij heeft alleen een schaafwond op z'n bil, dus hij is goed weggekomen. Hopelijk vindt hij vandaag zijn beste sprintbenen."
En de wereldkampioen zelf? Gisteren zat Van der Poel nog in de kopgroep. "Ik begin beter en beter te gaan, gisteren een vrij oké dag gehad. Was niet echt de bedoeling om in de ontsnapping te zitten. Maar het ging zo hard, en mentaal zit ik liever voorin dan achterin."
Groene trui naar een sprinter?
Voor de pure sprinters biedt de rit van vandaag niet alleen goede kansen voor de dagzege, ook de groene trui ligt voor het grijpen. Frank van den Broek was afgelopen weekend de eerste drager van die trui, de Noor Jonas Abrahamsen mag hem vandaag voor de derde keer aantrekken.
Vandaag zijn er veel punten te verdienen: 20 voor de winnaar van de tussensprint en 50 voor de winnaar van de etappe. Wie pakt de groene trui?
Top tien puntenklassement
1. Jonas Abrahamsen (Uno) | 87 punten |
2. Biniam Girmay (Int) | 83 |
3. Mads Pedersen (Ldl) | 79 |
4. Kévin Vauquelin (Ark) | 60 |
5. Bryan Coquard (Cof) | 45 |
6. Tadej Pogacar (Emi) | 42 |
7. Fernando Gaviria (Mov) | 41 |
8. Jasper Philipsen (Alp) | 38 |
9. Quentin Pacher (Grp) | 35 |
10. Remco Evenepoel (Sou) | 33 |
Tweede kans voor de sprinters
Na de uithaal van Tadej Pogacar gisteren bovenop de Galibier staat er vandaag een relatief vlakke etappe op het programma. Een tweede kans voor de sprinters, zeker voor degenen die in de door Biniam Girmay gewonnen derde rit niet aan sprinten toekwamen.
De eerste hindernis van de dag, de Col de Couz, is niet gecategoriseerd. Daarna volgen twee klimmetjes van de vierde categorie:
- Côte du Cheval Blanc: 1,5 kilometer lang, stijgt gemiddeld 4,6 procent
- Côte de Lhuis: 3 kilometer lang, stijgt gemiddeld 4,9 procent
Tussen die heuvels in ligt de tussensprint, na de Côte de Lhuis is het nog zo'n 35 kilometer naar de finish in Saint-Vulbas.
De verschillen in het algemeen klassement na gisteren
De rit over de Galibier zoals je 'm nog niet zag
Nog even terug naar de prachtige bergetappe van gisteren. Spanning, strijd en schitterende vergezichten. Een alternatieve samenvatting van de vierde etappe van de Tour de France over de Galibier door beeldredacteur Youri Nooter:
Bonjour!
De start van de vijfde etappe kan voor verwarring zorgen in de hoofden van de sprinters. Startplaats Saint-Jean-de-Maurienne zullen velen van hen wel kennen, maar ze zullen er niet allemaal goede herinneringen aan hebben.
Het plaatsje biedt namelijk toegang tot gevreesde Alpencols als de Croix-de-Fer, de Télégraphe en de Lautaret. Je kunt er ook fietsen naar de Madeleine of de Glandon. Terug naar de Galibier is ook een optie.
Maar nee, niets van dat alles vandaag. Het peloton zet koers richting het noordwesten, via slingerende wegen door de vallei tussen alle imposante bergpassen. Op naar Saint-Vulbas, Op naar, hoogstwaarschijnlijk, een massasprint.
Veel plezier!