NOS WielrennenAangepast

Kopstukken verlaten Tour de France: Roglic past na valpartij, ook Ayuso geeft op

De Tour de France is vandaag twee kopstukken voor het algemeen klassement kwijtgeraakt. Primoz Roglic (zesde in klassement) ging niet meer van start na zijn valpartij donderdag in de finale van de rit naar Villeneuve-Sur-Lot.

Na de stormachtige openingsfase van de 13de etappe van vrijdag moest ook Juan Ayuso (achtste) opgeven. De geruchten gaan dat het Spaanse toptalent, die deze Tour zijn kopman Tadej Pogacar in de bergen zou moeten helpen, kampt met een coronabesmetting.

Dat werd na afloop van de etappe overigens ontkend door Joxean 'Matxin' Fernández, de sportief manager van UAE-Emirates. "Juan was inderdaad een beetje ziek, maar het was niets ernstigs. Hij wilde het zelf proberen, maar na een kilometer of twintig zagen we dat het geen zin had."

Tourdroom eindigt weer in val

Roglic (Red Bull-Bora-hansgrohe) kwam gisteren ongelukkig ten val, werd uitgebreid onderzocht en heeft besloten vandaag niet aan de start te verschijnen voor de dertiende etappe.

Op 12 kilometer van de finish werd de rit van gisteren opgeschrikt door een grote valpartij. Roglic was een van de slachtoffers. Hij kon zijn met een gehavende schouder zijn weg snel vervolgen, maar verloor bijna tweeënhalve minuut op de andere podiumkandidaten.

Het is voor de 34-jarige Roglic zijn derde opgave in de Tour de France. Eerder was de renner, die in 2020 op de voorlaatste dag een zeker geachte eindoverwinning uit handen gaf aan landgenoot Tadej Pogacar, was in 2021 en 2022 ook al genoodzaakt voortijdig af te stappen. Ook toen waren valpartijen de oorzaak.

Vorig jaar koos hij voor de Giro (die hij won) en de Vuelta (derde achter ploegmaten Sepp Kuss en Jonas Vingegaard). Die onderlinge concurrentie om het kopmanschap binnen Jumbo-Visma was voor de Sloveen reden om te verkassen naar de Duitse ploeg.

Zijn kansen op verwezenlijking van zijn Tourdroom kreeg dit voorjaar al een knauw in de Ronde van het Baskenland. Roglic was slachtoffer van de valpartij, waarbij ook Vingegaard en Remco Evenepoel betrokken waren.

De schade bij Roglic viel relatief mee, maar zijn voorbereiding werd wel in de war gestuurd.

Ayuso weer in greep van corona?

De pas 21-jarige Ayuso viel deze Tour vooral op door zijn opvallende weigering om bergop op kop te rijden in de sterrenformatie van UAE-Emirates. Bij zijn debuut in de Tour hoopte de Spanjaard wellicht mee te kunnen blijven doen om een toppositie in het eindklassement.

In 2022 werd Ayuso als 19-jarige immers al derde in de Vuelta. Opvallend genoeg werd toen gezegd dat Ayuso die ronde beëindigde met corona onder de leden en ook nu wordt in Spaanse media gezegd dat het virus opnieuw grip op hem heeft gekregen.

Juan Ayuso heeft overlegd met zijn ploegleiding en knijpt even later in de remmen.

De Ronde van Frankrijk zal hij niet beëindigen, want na een tijdje in de staart van het peloton te hebben gebungeld, heeft Ayuso heeft zijn (omgedraaide) rugnummer 13 inmiddels ingeleverd.

Angst in het peloton

De zorgen om corona en andere virussen heeft inmiddels flink toegeslagen in het peloton. Vanochtend stapte Jesús Herrada (drievoudig ritwinnaar in de Vuelta) niet meer op vanwege ziekteverschijnselen. Twee dagen geleden stapten zijn Cofidis-ploegmaten Alexis Renard en Ion Izagirre ook al af.

Ook Astana en Bahrain Victorious zouden flink te kampen hebben met een rondwarend virus. Niet vreemd dus dat veel ploegen ervoor kiezen hun renners met mondkapjes voor en na de etappe te laten rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl