De hevig geëmotioneerde Arnaud De Lie werd Belgisch kampioen na een miserabel voorjaar.
NOS Wielrennen

De Lie klopt Philipsen op Belgisch kampioenschap en snikt: 'Was mentaal gebroken'

Arnaud De Lie mag in de Belgische driekleur naar de Tour de France. Het 22-jarige toptalent van Lotto-Dstny was bij het Belgisch kampioenschap in Zottegem de toonaangevende sprinters in het internationale wielrennen van de laatste jaren de baas.

Jasper Philipsen eindigde als tweede voor Jordi Meeus, Thibau Nys, Wout van Aert en Tim Merlier. Voor de hevig geëmotioneerde De Lie was het een afsluiting van een voorjaar vol ellende, waarin hij mede door pech, valpartijen en de ziekte van Lyme niet aan de torenhoge verwachtingen kon voldoen.

"Na de klassiekers was ik mentaal gebroken", snikte De Lie. "Ik heb zoveel opofferingen gedaan voor niets. En nu mag ik in de Belgische kampioenstrui naar mijn eerste Ronde van Frankrijk."

Arnaud de Lie wint het Belgisch kampioenschap in de sprint.

De laatste keer dat zijn ploeg Lotto-Dstny het kampioenschap won, was tien jaar geleden met Jens Debusschere. Dat De Lie met frisse benen aan de sprint kon beginnen was te danken aan ploegmaat Victor Campenaerts, die de eerste serieuze demarrage van de dag plaatste en het tot zes kilometer voor de streep volhield.

"Victor is mijn mentor", vertelde De Lie na afloop. "Hij vertrekt wel naar een andere ploeg (naar alle waarschijnlijkheid Visma -Lease a Bike, red.), maar hij blijft voor altijd in mijn hart.

Bij de vrouwen ging de titel naar Lotte Kopecky. De Belgische driekleur zal daardoor niet in de Tour te zien zijn, Kopecky schittert dan immers in haar regenboogtrui als wereldkampioene.

Andere kampioenen

Zonder Tadej Pogacar en Primoz Roglic gold Matej Mohoric als favoriet voor de Sloveense titel. Mohoric, die wel tijdritkampioen werd, kwam echter niet verder dan de derde plaats. Domen Novak, helper en vriend van Pogacar bij UAE-Emirates, greep net als in 2019 de titel.

Urska Zigart, de verloofde van Pogacar, legde bij de vrouwen na de tijdrittel ook beslag op de Sloveense wegtitel.

In Spanje was de titel voor Alex Aranburu (Movistar), die afgelopen week in de Baloise Belgium Tour voor het eerst in bijna twee jaar weer eens de handen in de lucht mocht steken. Uittredend kampioen Oier Lazkano eindigde bijna een minuut achter zijn ploeggenoot als tweede.

Alberto Bettiol zette het Italiaans kampioenschap, dat net als de Tour volgende week in Florence van start ging, naar zijn hand.

Elisa Longo Borghini verlengde haar titel bij de vrouwen. Voor Longo Borghini is het al haar vijfde Italiaanse titel op de weg. Daarnaast werd ze al zeven keer tijdritkampioene van haar land.

Ethan Hayter reed solo naar zijn eerste Britse wegtitel. De rappe Hayter leek in zijn eerste jaren als prof niet te stuiten, maar zijn laatste overwinning was toch al van ruim een jaar geleden. Bij de vrouwen ging de titel voor de derde keer in vier jaar naar Pfeiffer Georgi.

In Frankrijk ging de zege niet geheel verrassend naar een renner van het buitengewoon succesvolle Decathlon-AGR2 La Mondiale. Paul Lapeira was Julien Bernard te snel af.

Nationaal kampioenen

Mannen Vrouwen
Nederland Dylan Groenewegen Chantal van den Broek-Blaak
België Arnaud De Lie Lotte Kopecky
Frankrijk Paul Lapeira Juliette Labous
Spanje Alex Aranburu Usoa Ostolaza
Italië Alberto Bettiol Elisa Longo Borghini
Denemarken Rasmus Søjberg Pedersen Rebecca Koerner
Slovenië Domen Novak Urska Zigart
Duitsland Marco Brenner Franziska Koch
Oostenrijk Alexander Hajek Anna Kiesenhofer
Noorwegen Markus Hoelgaard Mie Bjørndal Ottestad
Zwitserland Mauro Schmid Noemi Rüegg
Portugal Rui Costa Daniela Campos
Groot-Brittannië Ethan Hayter Pfeiffer Georgi

Ook in Denemarken sloeg de Franse sportgrootgrutter toe. De 21-jarige Rasmus Søjberg Pedersen, die rijdt voor de opleidingsploeg van Decathlon-AG2R, bleef met een kleine kopgroep het aanstormende peloton nipt voor en rekende vervolgens af met voormalig Ronde van Vlaanderen-winnaar Kasper Asgreen.

In Noorwegen ging de titel naar een renner van Uno-X. Markus Hoelgaard was de gelukkige. Hem werd de zege gegund door ploegmaat Fredrik Dversnes, de kampioen van vorig jaar.

Twee jaar geleden spande Bora-hansgrohe de kroon in het Oostenrijks kampioenschap, door met zeven ploeggenoten ongehinderd naar de streep te rijden. Daarvan was dit keer geen sprake, maar de titel bleef wel in bezit van de ploeg. Voor de 20-jarige Alexander Hajek was het zijn eerste profzege.

Attila Valter werd voor de derde keer op rij kampioen van Hongarije en dus mag de renner van Visma-Lease a Bike nog een jaartje in de Hongaarse driekleur rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl