PVV-leider Wilders staat de pers te woord na de voorlopige uitslag
NOS NieuwsAangepast

Groot deel kiezers coalitiepartijen bleef thuis bij Europese verkiezingen

Een groot deel van de mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar nog stemde op PVV, VVD, BBB of NSC is niet gaan stemmen voor het Europees Parlement. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van de NOS.

Vooral de NSC-kiezers bleven massaal thuis: ruim de helft, 59 procent, ging niet naar het stembureau. Bij de PVV is dat beeld niet anders. 56 procent van de mensen die vorig jaar november stemden op de partij van Geert Wilders bleef thuis.

"Toch is het de PVV in tegenstelling tot in 2019 wel gelukt om hun kiezers te mobiliseren om te stemmen. In 2019 bleef 68 procent van de PVV kiezers thuis, nu ging 44 procent van hen naar de stembus", zegt onderzoeker Sjoerd van Heck van Ipsos I&O in het NOS Radio 1 Journaal. De PVV lijkt volgens hem ook de vier zetels die FVD in 2019 nog haalde over te nemen.

Ook de VVD en BBB hebben veel niet-stemmers in hun achterban. Respectievelijk hebben 47 en 44 procent hun stemrecht voor het Europees Parlement niet gebruikt. "Hoewel het opkomstpercentage een stuk hoger is dan in 2019, blijven het dus wel lage opkomstverkiezingen," zegt van Heck.

 • NOS
  NSC-kiezers tijdens de Tweede Kamer- en Europese verkiezingen
 • NOS
  PVV-kiezers tijdens de Tweede Kamer- en Europese verkiezingen
 • NOS
  VVD-kiezers tijdens de Tweede Kamer- en Europese verkiezingen
 • NOS
  BBB-kiezers tijdens de Tweede Kamer- en Europese verkiezingen

Bij NSC is extra opvallend dat maar 13 procent van de mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen op de partij van Pieter Omtzigt stemde, dat nu weer deed. 59 procent stemde dus niet, 7 procent vertrok naar het CDA.

Overigens gingen bij deze verkiezingen sowieso veel minder mensen stemmen. Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna 46 procent van de kiesgerechtigden is komen opdagen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen ligt dat steevast rond de 80 procent.

GroenLinks-PvdA

Pro-Europese partijen wisten veel stemmers te behouden. Bij GroenLinks-PvdA bleef 22 procent thuis, na de ChristenUnie het laagste percentage van alle partijen.

De partij van Frans Timmermans zag ook stemmen verdwijnen naar onder meer Volt (5 procent) en Partij voor de Dieren (3 procent). 63 procent stemde opnieuw op GroenLinks-PvdA. "Maar het merendeel van de stemmers is GroenLinks-PvdA trouw gebleven. In de setting van de lage opkomst leidt dat al snel tot een goed resultaat", legt Ipsos-onderzoeker Van Heck uit.

D66 verloor 31 procent van de stemmen aan thuisblijvers. Bij Volt was dat slechts 23 procent. Ook het CDA, een van de grote verliezers bij de Tweede Kamerverkiezingen, deed naar verhouding goede zaken. 62 procent stemde opnieuw op die partij, terwijl 29 procent thuisbleef.

Bekijk hieronder meer statistieken over de Europese verkiezingen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl