De achterban van GroenLinks-PvdA reageerde uitbundig op de exitpoll.
NOS NieuwsAangepast

Wilders: 'PVV de grootste winnaar', GL-PvdA: 'Nederland wil pro-Europese koers'

"De PVV is de grootste winnaar", reageert Geert Wilders op de definitieve exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos I&O in opdracht van de NOS. De PVV stevent af op zeven zetels en behaalt dus een forse winst ten opzichte van de Europese verkiezingen in 2019, waarbij de partij één zetel haalde. Hij feliciteert GroenLinks-PvdA met de acht zetels in de exitpoll, maar hoopt dat zijn partij bij de uitslag, aankomende zondag, ook op acht uitkomt.

De achterban van GroenLinks-PvdA reageerde uitgelaten op de exitpoll. De partij lijkt uit te komen op acht zetels. In TivoliVredenburg in Utrecht, waar de partij samen is, klonk gejuich dat luider werd toen bleek dat de PVV een zetel minder dan GroenLinks-PvdA lijkt te gaan halen.

Mohammed Chahim, Europarlementariër van de PvdA, is dolblij met de voorspelling van acht zetels. Dat de partij volgens de exitpoll op meer zetels uitkomt dan de PVV, laat volgens hem zien dat "Nederland haar vertrouwen uitspreekt in GroenLinks-PvdA en een pro-Europese koers wil. En Europa niet wil afbreken."

Ook partijleider Frans Timmermans interpreteert de uitslag als een signaal dat "Nederland nog steeds het diverse land is dat we altijd zijn geweest, en dat je nog steeds de grootste kunt worden met een progressieve partij."

Bij de Boer Burger Beweging ging het dak eraf. Die partij lijkt twee zetels in de wacht te slepen. "Ik ben superblij. Misschien komt er nog wel een zetel bij, we gaan het zien", zegt een tevreden BBB-lijsttrekker Sander Smit. "De kiezer heeft gesproken. En ook de kiezers van andere partijen wil ik in Brussel vertegenwoordigen, een stem geven en daarmee samenwerken."

Ook partijleider Caroline van der Plas reageert enthousiast. "Ik ben zo blij, zo blij!", zei ze. "Europese verkiezingen zijn voor veel mensen ver weg, maar aan de opkomst zie je dat mensen hebben gedacht: wij moeten er gewoon in."

Opluchting bij verliezers landelijke verkiezingen

Bij het CDA zijn de drie voorspelde zetels met gejuich ontvangen. De partij verliest volgens de exitpoll dan wel een zetel, maar na het grote verlies bij de landelijke verkiezingen vorig jaar werd rekening gehouden met een slechter resultaat. Volgens fractieleider in de Tweede Kamer Henri Bontenbal is de partij bezig met het project van een nieuw, degelijk CDA. Hij noemt de uitslag de eerste uitbetaling daarvan.

Ook bij D66 wordt de uitslag van de exitpoll gezien als een meevaller, na het grote verlies van de partij van de landelijke verkiezingen. De lijsttrekker van D66, Gerben-Jan Gerbrandy, spreekt van een "superresultaat". Zeker ten opzichte van de VVD, waarmee D66 in het Europees Parlement samenwerkt. Hij noemt het een "signaal van de liberale kiezer, dat samenwerken met extreemrechts niet beloond wordt." De VVD lijkt een zetel te verliezen.

"Natuurlijk, we hadden op meer gehoopt, maar we mogen best blij zijn met het resultaat", zegt de Europese lijsttrekker van de VVD Malik Azmani daarover. Tijdens de uitslagenavond in het Rotterdamse Hotel nhow zegt hij dat ze "best trots" mogen zijn, omdat de VVD de derde Nederlandse partij in het Europees Parlement lijkt te worden.

NSC: bloedspannend

"Het is bloedspannend", zei Dirk Gotink, de lijsttrekker van NSC. Zijn partij lijkt uit te komen op een zetel. Hij gaat mogelijk dus in zijn eentje voor zijn partij naar het Europees Parlement. "Het is een heel gekke situatie", zei hij. "We hebben nu exitpolls en de foutmarge is 1 zetel. Dus wij houden dit maar vast en zijn er blij mee. Het is echt afwachten."

"We hebben wel laten zien waar NSC voor staat, wat wij bij te dragen hebben aan de Europese discussie en waar wij de komende vijf jaar keihard aan gaan werken."

Volgens NSC-leider Omtzigt kan de samenwerking van zijn partij met de PVV in de coalitie een verklaring zijn voor die ene zetel, terwijl NSC bij de Tweede Kamerverkiezingen nog twintig zetels behaalde. "We gaan de kiezers spreken", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl