NOS Nieuws

Nederland trapt Europese verkiezingen af, samen met Estland

De verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement zijn van start gegaan. In heel Nederland kunnen mensen sinds 07.30 uur hun stem uitbrengen. Stemmen kan tot 21.00 uur.

De Europese verkiezingen worden in alle 27 landen van de Europese Unie gehouden. In verreweg de meeste landen wordt pas komende zondag gestemd.

In Estland zijn de stembureaus ook al open; dat blijven ze tot zondag. Een handjevol landen heeft gekozen voor een stembusgang op vrijdag of zaterdag.

In Nederland doen twintig partijen mee aan de verkiezingen. In totaal worden 31 kandidaten gekozen voor een zetel in het Europees Parlement. In peilingen gaan de PVV en GroenLinks-PvdA gelijk op. In de laatste peiling van Ipsos I&O kunnen beide partijen rekenen op acht zetels.

De Nederlandse Europarlementariërs sluiten zich in Brussel en Straatsburg aan bij Europese fracties waarin gelijkgezinde partijen uit andere landen zitten. Deze blokken, ook families genoemd, vormen het leeuwendeel van het Europees Parlement.

Gisteravond gingen de lijsttrekkers van negen partijen bij de NOS met elkaar in debat. Ze debatteerden over tal van onderwerpen waar Europa een belangrijke rol in speelt, zoals internationale veiligheid, migratie, landbouw en klimaat. Maar met een nieuw Nederlands kabinet in aantocht ging het ook veel over de Haagse politiek en de Europese plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB.

Nu is het dus aan de kiezer. Er wordt vandaag met spanning gekeken naar de opkomst, die doorgaans veel lager is dan bij andere verkiezingen. Bij de vorige Europese verkiezingen in 2019 kwam ruim 41 procent van de kiesgerechtigden naar het stemhokje. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen was dat bijna 78 procent.

In deze video leggen we uit hoe het Europees Parlement in elkaar steekt:

Uitgelegd: het Europees Parlement

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl