PVV-leider Wilders
NOS NieuwsAangepast

Definitieve exitpoll: grote winst PVV, nek aan nek met GroenLinks-PvdA

GroenLinks-PvdA en de PVV zijn de grootste partijen geworden bij de Europese verkiezingen. GroenLinks-PvdA lijkt acht zetels te halen, één minder dan in 2019. De PVV is de grote winnaar en stevent af op zeven zetels, zes meer dan na de vorige verkiezingen.

Dat blijkt uit de definitieve exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos I&O in opdracht van de NOS. Er zijn geen grote verschuivingen in vergelijking met de voorlopige exitpoll van bij het sluiten van de stembureaus om 21.00 uur.

De VVD komt voorlopig uit op vier zetels, met daarna het CDA en D66 met drie zetels. De BBB komt nieuw in het Europees Parlement en krijgt volgens deze bijgewerkte exitpoll twee zetels. Volt staat op één zetel.

Voor een aantal partijen is het nog spannend. Zij lijken net aan één zetel te gaan halen. Hierbij gaat het om de Partij voor de Dieren, SGP en NSC.

ChristenUnie, SP en Forum voor Democratie halen zoals het er nu uitziet de kiesdrempel net niet.

Er geldt in de exitpolls een foutmarge van één zetel per partij. Het kan dus dat de partijen een zetel hoger of lager uitkomen en dat kan grote gevolgen hebben: partijen die in de exitpolls op nul zetels staan, kunnen dus alsnog een zetel krijgen.

Voor de exitpoll zijn kiezers bij verschillende stembureaus in het hele land door Ipsos I&O gevraagd naar hun stem. Dat levert bij elkaar een goed beeld op van het stemgedrag van Nederlanders.

Het parlement telt na deze verkiezingen 720 zetels. In totaal zijn er voor Nederland 31 zetels te verdelen. Na de verkiezingen sluiten de partijen zich aan bij gelijkgezinde partijen uit andere landen. Opvallend is dat GroenLinks-PvdA niet samengaat in één Europese fractie. De samenwerking verdeelt zich na de verkiezingen over twee verschillende groepen.

Grootste partij

Bij de vorige verkiezingen, in 2019, werd de PvdA met zes zetels de grootste partij. GroenLinks, destijds nog niet samen met de PvdA, haalde toen drie zetels. De PVV haalde er geen, maar kreeg na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU in 2020 alsnog een zetel.

De VVD werd destijds de tweede partij met vier (later vijf) zetels. Het CDA volgde met vier zetels, net als Forum voor Democratie.

De opkomst wordt geschat op ongeveer 47 procent, dat is hoger dan vijf jaar geleden. Toen kwam 41 procent van de kiesgerechtigden opdagen. Dit was hoogste percentage sinds 1989. In 1999 was de opkomst het laagst, met slechts 30 procent. De hoogste opkomst ooit voor de Europese verkiezingen was 58 procent in 1979.

Nederland is het eerste EU-land dat naar de stembus is gegaan. Inwoners van andere landen mogen de komende dagen stemmen. Hierom weten we pas zondag hoe de zetelverdeling in het Europees Parlement eruit komt te zien. De uitslag wordt die avond om 23.00 uur verwacht, als de laatste stemlokalen in Italië sluiten.

Bekijk in de onderstaande interactieve tool meer statistieken uit het onderzoek van Ipsos I&O:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl