Aboutaleb ging in gesprek met diverse aanwezigen
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Aboutaleb op plek van explosie Rotterdam in gesprek met betrokkenen

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft een bezoek gebracht aan de plek waar vorige week een zware explosie plaatsvond. Bij de ontploffing kwamen drie mensen om.

Aboutaleb ging in gesprek met hulpverleners en slachtoffers van het incident. Ook sprak de burgemeester met de bewoners van de straat, de Schammenkamp in de wijk Zuidwijk.

Het was voor het eerst sinds de explosie begin vorige week dat Aboutaleb de plek bezocht, wat hem op kritiek kwam te staan van enkele aanwezigen. Ze vinden dat de burgemeester had moeten terugkomen van zijn werkbezoek in Latijns-Amerika.

Zo noemde een nicht van een van de slachtoffers het jammer niks van de burgemeester te hebben vernomen. "Er is geen steun, hij heeft überhaupt geen berichtje gestuurd of een belletje gepleegd", zegt ze tegen de regionale omroep Rijnmond.

Een omwonende greep het bezoek van de burgemeester aan om zijn zorgen over Zuidwijk te uiten. De hulpdiensten zijn volgens hem onvoldoende op de hoogte van wat allemaal speelt in de wijk in Rotterdam-Zuid: "Deze mensen weten niets. Dit had niet mogen plaatsvinden. We missen de regelmeter, iemand die weet wat hier speelt", zegt hij.

Tegen de NOS zegt Aboutaleb dat hij van bewoners geen kritiek heeft gehoord, alleen via journalisten:

Aboutaleb bezoekt plek van explosie: 'Geen kritiek gehoord'

Aboutaleb ging ook in gesprek met hulpverleners en kreeg van de brandweer een rondleiding op de plek waar de ontploffing was. Henk Steens, hoofdofficier van de brandweer, zegt blij te zijn met het bezoek van de burgemeester.

"Bij onze collega's maakte de explosie en de enorme schade indruk. Het is gelukkig niet iedere dag dat je dit soort dingen meemaakt. Als ik hier rondloop dan denk ik: we hebben hier hard gewerkt en veilig met elkaar kunnen werken. Maar het zal ook moeten slijten bij ons."

Herdenkingsplek

Op de locatie van het ongeluk komt mogelijk een herdenkingsplek, mocht daar behoefte aan zijn bij nabestaanden en betrokkenen.

Verder zegt Aboutaleb altijd voorzichtig te zijn met het "zomaar" steunen van familie van slachtoffers in dit soort omstandigheden. "Ik wil graag het politieonderzoek afwachten, want slachtoffers kunnen later misschien daders blijken te zijn", aldus de burgemeester.

Alle omwonenden en betrokkenen met wie Aboutaleb vandaag sprak, zijn uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met de burgemeester.

Drugslab

De explosie vond op 29 januari plaats in een garagebox van het flatgebouw aan de Schammenkamp. In de garage zat mogelijk een drugslab. Zo maakte de politie bekend dat er verschillende attributen zijn gevonden die gebruikt kunnen worden bij de productie van drugs, zoals vaten met aceton en zoutzuur, een weegschaal en een zeef.

Vorige week zaterdag werd de 34-jarige Jalal O. aangehouden. Hij was de huurder van de garage en wordt verdacht van het maken van drugs. De rechter-commissaris besloot zijn voorarrest dinsdag met twee weken te verlengen.

Advertentie via Ster.nl