Onderzoekers van de politie op de plek van de explosie
NOS Nieuws

Explosie Rotterdam mogelijk veroorzaakt door drugslab, huurder (34) aangehouden

De dodelijke explosie die maandagavond een wooncomplex in Rotterdam verwoestte, is mogelijk veroorzaakt door een drugslab, meldt de politie. In het puin zijn verschillende attributen gevonden die gebruikt kunnen worden bij de productie van verdovende middelen.

De politie heeft een 34-jarige Rotterdammer aangehouden die verdacht wordt van het maken van drugs. Bronnen melden dat het gaat om de huurder van het pand. Hij was ook de oom van een van de drie personen die omkwamen.

Door afzetting gebroken

Regionale omroep Rijnmond sprak de verdachte gisteren als nabestaande. Hij zei vlak voor de explosie nog in het pand aanwezig te zijn geweest, samen met zijn neefje en een vriend. Over de oorzaak zei hij niets te weten: "We koken thee elektrisch. Het lijkt op een gasexplosie. Ik weet het niet. Ik word gek".

De verdachte was ook een van de mensen die twee dagen na de ramp door de afzetting brak, meldt Rijnmond. Hij haalde daarbij het stoffelijk overschot van een van de slachtoffers onder het puin vandaan.

Zijn precieze rol bij de explosie wordt nog onderzocht. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Jerrycans

Eerder deze week zagen journalisten al dat er jerrycans met aceton en zoutzuur tussen het puin vandaan werden gehaald. Die stoffen kunnen worden gebruikt bij de productie van drugs.

Dit zijn beelden van gisteren:

Politie stelt spullen veilig op locatie explosie Rotterdam, mogelijk uit drugslab

Ook werd tijdens de zoektocht tussen de brokstukken deze week enige tijd stilgelegd omdat er lekkende vaten waren gevonden met een onbekende vloeistof die begon te roken. Na metingen door de brandweer werd toen besloten dat het ruimen veilig kon doorgaan.

Tot gisterochtend zijn hulpdiensten druk bezig geweest met het creëren een 'veilige situatie' om de lichamen van de drie slachtoffers te kunnen bergen, schrijft de politie. Daarna ging het onderzoek naar de oorzaak van de explosie en brand van start.

De explosie veroorzaakte maandagavond een enorme ravage. De ontploffing gebeurde in een garage onder een wooncomplex, daarna brak een grote brand uit.

Tientallen ramen in de omgeving zijn gesprongen, zeven woningen boven de ontplofte garagebox zijn onbewoonbaar verklaard en tientallen raakten beschadigd.

De ravage na de explosie

Na de explosie was het niet veilig voor hulpdiensten om het terrein te betreden: een verschuiving van brokstukken kon ertoe kon leiden dat het pand ineenstortte. Daarom werd besloten het pand van boven naar beneden te slopen.

De families van de drie slachtoffers waren echter bang dat de lichamen daarbij verder verminkt zouden worden door de sloop. Nabestaanden gingen daarom woensdag het terrein op uit frustratie over het uitblijven van een zoekactie.

Zij werden aanvankelijk gevraagd om te vertrekken, maar mochten later na overleg met agenten alsnog het terrein op. Daarbij werd ook het lichaam van een van de slachtoffers gevonden.

Dat slachtoffer, de 43-jarige Kamran Khan, is vandaag onder grote belangstelling begraven op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam:

Honderden mensen bij begrafenis van slachtoffer explosie Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl