Pro-Palestijns demonstratie bij de Democratische conventie
NOS Nieuws

Democraten VS willen eenheid uitstralen, maar Gaza-oorlog leidt tot verdeeldheid

  • Magali Meijers

    Bureau Washington

  • Magali Meijers

    Bureau Washington

Op de Democratische conventie in Chicago wil de partij vooral eenheid uitstralen in de verkiezingsstrijd tegen Donald Trump en de Republikeinen, maar één kwestie kan als splijtzwam fungeren: de oorlog in Gaza.

Duizenden pro-Palestijnse demonstranten lopen door de straten van Chicago, op weg naar het United Center, waar deze week de conventie wordt gehouden. De betogers roepen presidentskandidaat Kamala Harris op om kritischer te zijn op de rol van Israël in de oorlog.

Terwijl buiten wordt gedemonstreerd, zijn binnen op de conventievloer veel lobbyisten te vinden die Israël juist steunen. Zij proberen de Democratische Congresleden en andere politici ervan te overtuigen Israël onverminderd te blijven steunen.

Bij de betoging is de frustratie van Jenin Alharithi voelbaar. De 22-jarige vrouw werkt bij een pro-Palestijnse organisatie. "We protesteren al tien maanden. Het voelt alsof onze eisen nooit echt gehoord zijn, want er zijn nog steeds constant bombardementen in Palestina. We willen dat er daadwerkelijk iets verandert."

Jenin Alharithi heeft het gevoel dat de VS de Palestijnen in de steek laat

Alharithi groeide op in Bridgeview, ten zuidwesten van Chicago, beter bekend als Little Palestine. Hier wonen 15.000 Palestijnse Amerikanen en daarmee is het de grootste Palestijns-Amerikaanse gemeenschap in de VS. Als je door de straten rijdt, zie je veel Midden-Oosterse bakkerijen en supermarkten. Uithangborden hebben Arabische opschriften.

Alharithi laat de plekken zien waar ze is opgegroeid en wijst haar favoriete koffietentje aan. "Het voelt hier net alsof ik echt in Palestina ben."

Niet serieus genomen

De Palestijnse gemeenschap in de VS voelt zich steeds meer in de steek gelaten, legt ze uit. "We hebben het gevoel dat we niet serieus genomen worden, omdat we willen dat de oorlog stopt. Maar is het te veel gevraagd dat onze mensen niet langer sterven?"

Protest in Chicago bij de Democratische conventie

Waar sommige demonstranten nog hopen dat Harris een andere koers gaat varen, maakt de wissel van Joe Biden naar Harris voor haar geen verschil. "Er zijn niet veel mensen van mening veranderd door haar. Harris was Bidens vicepresident bij alle beslissingen die hij en het Congres namen over Palestina", verklaart Alharithi. "Zolang een partij door de Israëlische lobby wordt gesteund, krijgt die mijn stem zeker niet."

Invloedrijke rol

Zowel de Democratische als de Republikeinse Partij krijgt veel steun van Israëlische lobbyorganisaties, zoals het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC). Ook de Israel American Council (IAC) speelt een invloedrijke rol in de belangenbehartiging voor Israël. Aya Shechter van de IAC schreef in een opiniestuk in The Jerusalem Post: "De IAC zet zich extra in bij de conventie om te zorgen dat de stem van Joden gehoord en beschermd wordt."

Pro-Israël-groepen hebben zich laten gelden door ervoor te zorgen dat verschillende Congresleden die kritisch zijn op Israël bij de voorverkiezingen werden verslagen. Zo stak AIPAC meer dan acht miljoen dollar in de campagne om de herverkiezing van Congreslid Cori Bush uit Missouri te voorkomen, omdat ze zich tegen Amerikaanse financiering van Israël had uitgesproken. Begin deze maand verloor ze de voorverkiezing.

Stemmen op andere partij

Ook in het partijprogramma van de Democraten staat dat de Amerikaanse steun voor Israël vaststaat. De nadruk ligt op het belang van Israël als bondgenoot in het Midden-Oosten. Aan de eis van de demonstranten om een wapenembargo in te stellen tegen het land is geen gehoor gegeven.

Dit is voor Alharithi het bewijs dat Harris weliswaar een iets andere toon aanslaat dan Biden, maar dat ze uiteindelijk hetzelfde beleid zal voeren als de huidige president. Voor haar is er geen verschil tussen de Democraten en de Republikeinen. "Ik heb geen vertrouwen meer in dit tweepartijensysteem. Om echte verandering af te dwingen moeten we stemmen op een andere partij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl