Joe Biden tijdens zijn toespraak
NOS Nieuws

Biden uitvoerig bedankt op Democratische conventie, ook Harris laat zich al zien

Op de eerste avond van de Democratische Nationale Conventie in Chicago heeft president Biden opnieuw gezegd dat bij de komende presidentsverkiezingen de democratie op het spel staat. "Zo simpel is het, zo ernstig is het en het ligt in jullie handen". Hij sprak ook weer zijn steun uit voor Kamala Harris en noemde het de beste beslissing uit zijn politieke carrière om haar als vice-president te kiezen.

Maar de avond werd door de Democraten vooral gebruikt om Biden, die recent als Democratische presidentskandidaat plaatsmaakte voor Harris, in het gezelschap van duizenden gedelegeerden uitvoerig te bedanken voor zijn "historische leiderschap". Het was de aftrap van de week waarin de Democraten hun partijcongres in Chicago houden. In deze week zal Kamala Harris haar benoeming tot presidentskandidaat ook officieel maken.

Aanwezigen moesten lang wachten voordat Biden het podium betrad. Toen hij zijn opwachting maakte, kwam de president, geïntroduceerd door zijn jongste dochter, met betraande ogen het podium op. Minutenlang duurde het voordat de menigte weer bedaard was. Naar alle waarschijnlijkheid was het zijn laatste grote toespraak in zijn politieke carrière.

Biden werd door zijn dochter aangekondigd, wat hem emotioneerde:

"Zijn jullie er klaar voor om Kamala Harris en Tim Walz te nomineren?", vroeg Biden zijn aanhang. Op de laatste dag van de conventie zal Harris haar kandidatuur officieel accepteren in een toespraak. Een dag eerder zal kandidaat-vicepresident Tim Walz, haar running mate, hetzelfde doen.

Hoewel Harris pas voor donderdag op het programma staat, liet ze zich op de eerste avond ook even zien en horen. Ze bedankte in een korte toespraak president Biden, die later zou spreken, voor zijn "historisch leiderschap" en zei hem "eeuwig dankbaar" te zijn.

Speech van Hillary Clinton

Ook Hillary Clinton was erbij op dag één. Ze kon op luid gejuich rekenen van de menigte. Het duurde lang voordat ze daadwerkelijk aan haar toespraak kon beginnen. "Er gebeurt iets in Amerika", begon ze. "Je voelt het."

Volledig in het wit gekleed, net als in 2016 tijdens haar acceptance speech, sprak Clinton vol lof over Biden. "Hij bracht waardigheid, degelijkheid en vertrouwen terug naar het Witte Huis", zei ze over de huidige president.

Clinton haalde ook nog even kort haar eigen kandidatuur aan in 2016, het jaar dat Donald Trump de presidentsverkiezingen won. Clinton: "We hebben daarna geweigerd op te geven. We hielden onze ogen op de toekomst. De toekomst is nu hier."

Hillary Clinton op de eerste avond van de Democratische conventie in Chicago

Voorafgaand aan de Democratische conventie protesteerden duizenden pro-Palestijnse activisten buiten de zaal. Zij eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. Verschillende activisten wisten door de hekken van het afgezette gebied te breken waarna de politie in Chicago ingreep.

In zijn toespraak haalde Biden de protesten buiten het gebouw ook nog aan. "Zij hebben een punt", zei hij daarover. "Aan beide kanten worden veel onschuldige mensen vermoord."

De activisten hebben ook voor de laatste dag een protest aangekondigd. De Democratische conventie duurt nog tot en met donderdag. Meerdere Democratische prominenten maken hun opwachting deze dagen, zo zullen ook Bill Clinton en Barack Obama nog spreken op het politieke congres.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl