Trump en Biden tijdens het verkiezingsdebat in juni
NOS Nieuws

FBI onderzoekt mogelijk Iraanse hacks bij campagneteams Trump en Democraten

De FBI onderzoekt mogelijke hackpogingen van Iran gericht op de campagnes van president Joe Biden, vicepresident Kamala Harris en de Republikeinse kandidaat Donald Trump. Dat melden CNN en The Washington Post.

Het onderzoek zou al in juni zijn begonnen, toen Biden zich nog niet had teruggetrokken uit de verkiezingen. Drie medewerkers van de Democratische campagne zouden phishingmails hebben gehad, vermoedelijk uit Iran. De hackpoging zou zijn mislukt.

In het geval van Trump zouden hackers wel succesvol zijn geweest en toegang hebben gekregen tot het persoonlijke e-mailaccount van Roger Stone, een prominente Republikein en vertrouweling van Trump. Via zijn account zouden de hackers hebben geprobeerd toegang te krijgen tot campagnenetwerken, melden bronnen aan CNN.

Gratie

Stone werd in 2019 veroordeeld tot drie jaar en vier maanden gevangenisstraf. Hij kreeg de straf opgelegd voor liegen tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het beïnvloeden van getuigen. Trump gaf Stone in het laatste jaar van zijn presidentschap gratie, waardoor hij niet naar de gevangenis hoefde.

De advocaat van de Republikeinen bevestigt tegenover CNN dat Stone contact heeft met de FBI en Microsoft over de zaak, maar verder geen reactie wil geven.

Openbare info

Iran ontkent de beschuldigingen. Ook heeft de Amerikaanse overheid Iran niet publiekelijk of officieel beschuldigd van de hack. Toch zegt een bron van CNN dat de technieken die de hackers hebben gebruikt, overeenkomen met die van Iraanse hackers.

Afgelopen weekend publiceerde Politico een artikel waarin de hack werd gemaild. De site zei e-mails te hebben gekregen vanaf een anoniem account met daarin documenten van het campagneteam van Trump. Het campagneteam van Trump wees toen gelijk al naar Iran. Het zou gaan om "alleen openbare informatie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl