Minister van Buitenlandse Zaken Blinken
NOS Nieuws

VS looft 10 miljoen uit voor informatie over Russische inmenging in verkiezingen

De Amerikaanse regering heeft een beloning tot 10 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie over Russen die zich mogelijk hebben gemengd in Amerikaanse verkiezingen, inclusief de presidentsverkiezingen van 2016.

Vorige maand loofde het ministerie van Buitenlandse Zaken al een beloning uit voor 'buitenlandse inmenging', maar daar werden nog geen namen of nationaliteiten van verdachten genoemd. In een nieuwe oproep wordt specifiek vermeld dat het om Russen gaat van het Internet Research Agency (IRA).

Deze groepering werd gefinancierd door oligarch en Poetin-vertrouweling Jevgeni Viktorovitj Prigozjin. In april werd hij op de sanctielijst van de EU gezet vanwege zijn steun aan de oorlog in Oekraïne. Hij staat ook op de lijst van gezochte criminelen van de FBI voor zijn mogelijke inmenging in de verkiezingen.

Naast Prigozjin worden nog twaalf andere Russen die gezocht worden, bij naam genoemd. Tegen hen en anderen van deze IRA-groep die in media en door Amerikaanse politici werd bestempeld als 'trollenfabriek' zijn al eerder sancties door de VS ingesteld.

Volgens Amerikaanse geheime diensten was deze groep cruciaal in Russische pogingen om de presidentsverkiezingen van 2016, die werden gewonnen door Donald Trump, te beïnvloeden. De groep zou met behulp van vele accounts onder meer via sociale media valse informatie hebben verspreid om verdeeldheid te zaaien. Ook daarna bleef de groep actief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl