Joe Biden en Gavin Newsom, die naast Harris werd genoemd als kandidaat namens de Democraten
NOS Nieuws

Democraten prijzen werk Biden, Republikeinen willen dat hij direct stopt als president

Na het besluit van Joe Biden om zich terug te trekken als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen prijzen prominente Democraten op sociale media zijn werk in het hoogste politieke ambt van de Verenigde Staten. Republikeinen willen daarentegen dat hij direct stopt als president.

Biden maakte vandaag in een brief op X bekend dat hij zich terugtrekt als Democratisch presidentskandidaat voor de verkiezingen in november. Hij sprak kort daarna ook zijn steun uit voor vicepresident Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat namens de Democraten.

Zij laat in een verklaring weten vereerd te zijn met de steun van Biden, en zei dat het haar intentie is om het kandidaatschap "te verdienen en te winnen". Het staat nog niet vast dat Harris de presidentskandidaat wordt: de nieuwe kandidaat wordt officieel gekozen tijdens de Democratische Conventie, die zal plaatsvinden van 19 tot en met 22 augustus.

Lovende woorden

Democratisch gouverneur Gavin Newsom - die naast Harris genoemd werd als mogelijke presidentskandidaat voor de Democratische partij - spreekt op X zijn waardering uit voor Biden. Hij zegt dat de president geschiedenis heeft geschreven en "verbazingwekkende resultaten heeft geboekt voor alle Amerikanen". Newsom heeft inmiddels zijn steun uitgesproken voor Harris.

Gretchen Whitmer, gouverneur van Michigan, reageert op X dat Biden "beter dan wie ook weet wat er nodig is om Donald Trump te verslaan". Ook Whitmer werd genoemd als mogelijke presidentskandidaat namens de Democraten, maar ze gaf aan dat niet te willen. Nu zegt ze: "Mijn taak in deze verkiezingen zal hetzelfde blijven: alles doen wat ik kan om Democraten verkozen te krijgen en Donald Trump te stoppen".

Clinton steunt Harris

Voormalig president Bill Clinton schrijft op X dat Biden "de Verenigde Staten uit een onvoorspelbare pandemie heeft gekregen, miljoenen banen heeft gecreëerd, een gehavende economie heeft herbouwd, de democratie heeft versterkt en onze positie in de wereld heeft hersteld". Hij zegt Biden te willen bedanken, "samen met miljoenen Amerikanen". Daarnaast spreekt hij, samen met zijn vrouw en oud-presidentskandidaat Hillary Clinton, zijn steun uit voor Harris als kandidaat.

Ook oud-president Barack Obama schrijft op X lovend over Biden. Hij zegt onder meer dat Biden een van de meest invloedrijke presidenten van Amerika is geweest. Biden was tussen 2009 en 2017 vicepresident onder Obama. In zijn verklaring zegt Obama niets over vicepresident Kamala Harris als mogelijke nieuwe presidentskandidaat voor de Democraten.

De voorzitter van de Democratische Conventie zegt op X dat het proces om een opvolger aan te wijzen "transparant en ordelijk" zal verlopen. Jaime Harrison zegt dat het duidelijk is wat er nu moet gebeuren: "Het vinden van een kandidaat die in november Donald Trump kan verslaan". We hebben daar "regels en procedures" voor, voegt hij eraan toe, al zegt hij ook dat wat er nu gebeurt "zonder precedent" is.

'Harris makkelijker te verslaan'

Oud-president Donald Trump zegt op zijn eigen platform Truth Social dat Biden nooit geschikt was als presidentskandidaat, en al helemaal niet om het ambt te vervullen. Ook zei Trump in een telefonisch interview met CNN dat hij denkt dat Harris makkelijker is om te verslaan dan Biden.

Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden roepen Biden op om direct helemaal te stoppen als president. "Als hij zich niet herkiesbaar kan stellen, is hij ook niet in staat om te dienen als president van de Verenigde Staten", zegt Congreslid Elise Stefanik van de Republikeinse partij op X. "Biden zou vanwege het landsbelang direct op moeten stappen", vindt ook haar ambtgenoot Kevin Hern.

Internationale reacties

Ook internationale leiders reageren op het besluit van Biden. De Britse premier Starmer die eerder deze maand aantrad, zegt het besluit te respecteren. Hij zegt ernaar uit te kijken de komende maanden nog met hem samen te werken. Hij voegt eraan toe dat Biden bij zijn besluit in gedachten heeft gehouden wat het beste is voor het Amerikaanse volk, "zoals hij zijn hele carrière heeft gedaan".

De Israëlische president Herzog bedankt Biden voor zijn "vriendschap en steun voor het Israëlische volk". Hij noemt hem "een ware bondgenoot voor alle Joden".

De Poolse premier Donald Tusk wijst erop dat Biden "moeilijke beslissingen heeft genomen". Dat heeft er volgens hem toe geleid dat "Polen, de Verenigde Staten en de wereld veiliger zijn en de democratie sterker".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl