Thomas Crooks op een vrijgegeven foto uit 2020
NOS NieuwsAangepast

Biden wil verbod op wapen waarmee aanslag op Trump werd gepleegd

Heel de VS wil weten wie Thomas Matthew Crooks is, de 20-jarige man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte moordaanslag op Donald Trump. Er komen steeds meer details over de vermoedelijke schutter naar buiten, maar over het motief is nog niets bekend.

"Ga niet speculeren", roept president Biden Amerikanen op. In een tv-verklaring benadrukte hij dat het FBI-onderzoek in volle gang is. Volgens de veiligheidsdienst lijkt Crooks alleen te hebben gehandeld. Er is geen bewijs dat hij mentale problemen had. Hij werd direct na de aanslag doodgeschoten door agenten.

Een klasgenoot van de 20-jarige zegt tegen journalisten dat Crooks een buitenstaander was op school:

'Hij werd altijd gepest, elke dag'

Crooks heeft een vuurwapen gebruikt dat door zijn vader was gekocht, bevestigt de FBI. Maar of die hem aan zijn zoon heeft gegeven, is onduidelijk. De familie werkt mee aan het onderzoek. De jonge man heeft voor zover bekend geen strafblad.

Op de plek van de aanslag, in Butler in de staat Pennsylvania, is een semi-automatisch geweer gevonden. Dat zijn vuurwapens voor doelwitten op enkele honderden meters, die legaal te koop zijn in de VS.

De 20-jarige lag verscholen op een dak tegenover het podium waar Trump een campagnetoespraak hield:

Op foto's van omstanders is te zien dat Crooks een grijs T-shirt en een witte korte broek droeg. Het was een shirt van YouTubekanaal Demolition Ranch. Dat is een kanaal over vuurwapens met bijna 12 miljoen volgers. "What the hell", zegt de eigenaar van het kanaal op Instagram.

Ontdekt door agent

Vlak voordat Crooks het vuur zou hebben geopend, was hij op het dak ontdekt door een agent, zegt de lokale sheriff tegen de Washington Post. De politie keek op het dak omdat agenten een melding hadden gekregen van een verdacht persoon die in de buurt van de bijeenkomst was gezien.

"De politie probeerde de man te vinden, doorzocht het gebied, maar kon hem niet vinden. Dus zeiden ze: 'Laten we op het dak gaan kijken'", zegt sheriff Michael T. Slupe tegen de krant. Volgens de sheriff was de agent net genoeg omhoog geklommen om de schutter te kunnen zien. Die richtte vervolgens zijn wapen op de agent. Slupe zegt dat de agent niet in kon grijpen, omdat hij met een hand de rand van het dak vasthield, en daardoor niet zijn pistool kon pakken.

"Hij liet vervolgens los omdat hij niet neergeschoten wilde worden", zegt Slupe. Op dat moment opende de schutter het vuur op Trump.

Dit zijn de beelden van het moment van de aanslag:

Het moment van de aanslag op Trump

De aanslagpleger vuurde meerdere kogels af op de Republikeinse presidentskandidaat. Een aantal suisde langs zijn hoofd en een andere kogel trof zijn oor.

Achter Trump werden drie aanwezigen geraakt. Twee van hen raakten ernstig gewond, een 50-jarige toeschouwer werd gedood. Het slachtoffer, een oud-brandweercommandant, dook voor zijn familieleden om ze beschermen, zei de gouverneur van Pennsylvania vandaag.

Mogelijke explosieven in auto

In de auto van Crooks, die geparkeerd stond in de buurt, werden mogelijke explosieven gevonden. Aanwezigen bij de campagnebijeenkomst hadden ook verdachte pakketjes gezien in de buurt van waar de schutter zich ophield. Al deze zaken worden nog onderzocht.

Kort na de aanslag arriveerden tientallen auto's van opsporingsdiensten bij het huis waar Crooks woont. Het is een buitenwijk, een suburb, in de plaats Bethel Park, Pennsylvania. Het ligt op een uur rijden afstand van de plek van de aanslag. Buren werden geëvacueerd terwijl het huis werd doorzocht. Het luchtruim boven de stad werd uit voorzorg ontruimd.

Politie bij het huis van Crooks

De BBC schrijft dat Crooks in de keuken werkte van een lokaal verplegingstehuis. Verder is bekend dat hij in 2022 eindexamen heeft gedaan aan Bethel Park High. The New York Times heeft een video gepubliceerd van zijn diploma-uitreiking. Volgens een lokale krant had Crooks als scholier een wiskundeprijs gewonnen ter waarde van 500 dollar.

Opvallend genoeg stond hij geregistreerd als Republikein, zo melden Amerikaanse media op basis van overheidsdocumenten. Tegelijkertijd had Crooks, volgens dezelfde berichten, in 2021 een donatie gedaan aan een Democratische fondsenwerver. Dat zou hij hebben gedaan op de dag dat Biden werd geïnaugureerd als president. Bij de presidentsverkiezingen in november zou Crooks voor het eerst hebben kunnen stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl