Beveiligers storten zich op Trump nadat die is geraakt
NOS Nieuws

Experts kijken kritisch naar beveiliging Trump: 'Waarom werd dat dak niet bewaakt?'

Amerikaanse presidenten en oud-presidenten worden bij elke stap die ze zetten begeleid door een leger aan beveiligers. Toch lukte het de 20-jarige Thomas Matthew Crooks om op een Republikeinse campagnebijeenkomst het vuur te openen op oud-president en presidentskandidaat Donald Trump.

Trump raakte gewond aan zijn oor en werd met bebloed gezicht afgevoerd door zijn beveiligers. Een aanhanger van Trump kwam bij de aanslag om het leven. Twee anderen raakten zwaargewond.

De schutter lag op het dak van een gebouw aan de rand van het terrein waar de campagnebijeenkomst plaatsvond. Volgens de eerste analyses was de afstand tot Trump 120 tot 150 meter en had de man een vrij schootsveld. Hoe hij op dat dak kwam en waarom hij niet door de beveiliging was opgemerkt, wordt nu onderzocht. Meteen na de aanslag werd hij door scherpschutters gedood.

Oud-presidenten worden na hun termijn in het Witte Huis voor de rest van hun leven beschermd door de geheime dienst. Ook hun echtgenoten en kinderen kunnen rekenen op beveiliging. Daarnaast krijgen presidentskandidaten beveiliging van de geheime dienst en is het bekend dat Trump ook persoonlijk beveiligers inhuurt.

Schuur niet bewaakt

Het lage gebouw waarop de schutter zat werd, ondanks de korte afstand tot Trump, niet door Amerikaanse geheime dienst bewaakt. Meerdere ooggetuigen zeggen dat ze voor de aanslag een man met een geweer zagen lopen die op het dak klom.

Een getuige zegt dat de man een geweer bij zich had en dat hij de politie waarschuwde. "Maar die hadden niets door. Ik begreep niet waarom Trump maar bleef spreken en niet werd weggehaald", zegt de getuige. "Ik stond twee, drie minuten te gebaren en de geheime dienst stond maar te kijken. En toen hoorde ik vijf schoten."

Deze ooggetuigen beschrijven wat ze zagen toen Trump onder vuur werd genomen:

Ooggetuigen aanslag Trump: 'We stonden naar schutter te wijzen'

In Amerikaanse media werden al snel vraagtekens gezet bij het optreden van de veiligheidsdiensten rond de campagnebijeenkomst. Twee oud-FBI-agenten verbazen zich er bij CNN over dat het dak waarop de schutter zat niet werd bewaakt. "Het was de perfecte plek voor een aanslag", zei een van hen. "Het is het dichtstbijzijnde gebouw met duidelijk zicht op het podium. Ik ben geschokt dat er niemand van de veiligheidsdiensten op dat dak stond."

Ook bij NBC News zeggen veiligheidsexperts dat er normaal gesproken op dit soort locaties beveiliging staat. Het wapen dat de schutter gebruikte (een AR-15) kan doelen raken op zo'n 200 meter.

Scherpschutters maken zich klaar voorafgaand aan de bijeenkomst

Hoewel er mogelijk fouten zijn gemaakt in de beveiliging van Trump en de campagnebijeenkomst, benadrukken de experts dat het vrijwel onmogelijk is om elke dreiging voor te zijn. Ook prijst een van de oud-FBI-agenten bij CNN het ingrijpen van de scherpschutters die de aanslagpleger doodschoten.

"Ze hadden wellicht al in de gaten waar de schutter zat, maar je kunt niet zomaar zeggen: daar zit iemand op het dak, die moeten we neerschieten."

Volgens de expert moeten de scherpschutters er zeker van zijn dat ze een wapen zien. En mogelijk werd hun zicht belemmerd doordat de schutter zich schuilhield achter een klein muurtje.

FBI 'verrast'

Op een persconferentie zei de federale politiedienst FBI, die onderzoek doet naar de aanslag, verrast te zijn dat schutter meerdere schoten kon afvuren. Ook de lokale politie doet onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl