NOS Nieuws

Biden in tv-interview: ben beste kandidaat, alleen 'almachtige' kan me stoppen

President Biden heeft in een tv-interview teruggeblikt op het voor hem dramatisch verlopen debat met Donald Trump, zijn uitdager bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Bij ABC News herhaalde hij dat hij er niet aan denkt om zich terug te trekken als kandidaat. "Als Lord Almighty naar beneden zou komen en zou zeggen 'Joe, stap uit de race', zou ik uit de race stappen", zei Biden. Hij voegde eraan toe: "Die komt niet naar beneden."

Als reden voor zijn zwakke debatprestatie noemde Biden opnieuw ziekte en vermoeidheid. "Ik voelde me vreselijk." Hij noemde het optreden een bad episode. "De hele manier waarop ik me heb voorbereid... Niemand heeft de schuld, alleen ik." Het debat heeft hij niet teruggekeken, zei hij desgevraagd.

Het was het eerste grote interview van Biden sinds het debat, een week geleden. Daarin kwam hij niet goed uit zijn woorden, haperde hij en was hij soms slecht te verstaan. In eerdere verklaringen weet hij zijn zwakke prestatie aan een zware verkoudheid en vermoeidheid.

Dit zijn fragmenten uit het debat van vorige week:

Hakkelende Biden, Oekraïne en een potje golf: zo ging het debat tussen Biden en Trump

Bidens debatoptreden leidde tot paniek binnen de Democratische partij. Inmiddels hebben vier Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden hem opgeroepen om niet meer mee te doen aan de presidentsverkiezingen van november. Ook sommige geldschieters uitten hun zorgen.

Over de fysieke gesteldheid van de 81-jarige Biden wordt al langer gesproken. Sinds het debat is de discussie daarover nog verder opgelaaid. Biden zegt steeds dat hij gewoon doorgaat. Bij een campagnebijeenkomst herhaalde hij dat gisteren.

Kijk hier naar Bidens toespraak:

Biden benadrukt nogmaals dat hij de presidentskandidaat blijft

Ook in het interview noemde de president zichzelf de geschiktste kandidaat om Donald Trump te verslaan. Hij wees op successen die hij sinds 2021 heeft geboekt, onder meer met de Amerikaanse economie. "Ren ik 100 meter in 10 seconden? Nee. Maar ik ben nog steeds goed in vorm", zei Biden.

De president werd in het ABC-interview gevraagd of hij bereid is tot een onafhankelijk medisch onderzoek, waarvan resultaten met kiezers kunnen worden gedeeld. Daarop antwoordde hij dat hij als president dagelijks cognitieve tests moet doorstaan. Ook wees hij erop dat hij een medisch team heeft, "dat niet zal aarzelen" om te zeggen als er iets mis is.

Verder probeerde Biden in te gaan tegen peilingen en onderzoeken waaruit blijkt dat zijn achterstand op de Republikein Trump is gegroeid. "Ik geloof daar niets van", zei Biden. Zijn team zou andere informatie hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl