Joe Biden bij een campagnebijeenkomst in North Caroline vrijdag
NOS NieuwsAangepast

Biden twijfelt niet aan zichzelf na debat: 'Na vallen komt opstaan'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn eerste publieke optreden gegeven, na zijn debat met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Dat debat verliep voor Biden volgens Amerikaanse media "rampzalig"; hij maakte een vermoeide indruk, sprak zacht en oogde zo af en toe warrig.

Vrijdag oogde Biden een stuk fitter en feller dan donderdagavond. Tijdens een toespraak voor Democraten in North Carolina reageerde de 81-jarige Biden op zijn debatoptreden. Hij gaf toe dat hij niet meer de jongste is. "Ik loop misschien niet meer zo goed als vroeger, ik debatteer misschien niet zo goed als vroeger, maar ik weet wel hoe ik de waarheid moet vertellen."

Ook richtte de president opnieuw zijn pijlen op rivaal Trump, wiens campagne gebaseerd zou zijn op leugens, wraak en vergelding. "Donald Trump zal onze democratie vernietigen. Ik zal die verdedigen."

Trump reageerde later op de dag in een eigen verkiezingsbijeenkomst, waar hij Biden "de meest incompetente president" in de Amerikaanse geschiedenis noemde. "De vraag die elke kiezer zichzelf zou moeten stellen, is niet of Joe Biden een debat van 90 minuten kan overleven, maar of Amerika nog eens vier jaar met die slinkse Biden in het Witte Huis zal overleven."

Fragmenten uit de speech van Biden:

Joe Biden reageert na debat: 'Na vallen komt opstaan'

Na het debat van donderdag spraken Democraten openlijker dan ooit hun twijfel uit over Biden als presidentskandidaat en de Democratische Partij zou volgens media "in een agressieve staat van paniek" verkeren.

"Ik zou me niet opnieuw kandidaat stellen als ik niet met hart en ziel geloof dat ik deze baan aankan", zei Biden vrijdag. "Als je wordt neergeslagen, sta je weer op."

Een discussie over een andere presidentskandidaat is dan ook niet aan de orde, zegt de woordvoerder van Bidens campagneteam. "We zijn niet van plan om af te wijken van de huidige strategie."

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 5 november van dit jaar. Voor september staat nog een laatste verkiezingsdebat tussen beide kandidaten gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl