Inwoners in Hamtramck protesteerden tegen de militaire steun van de VS aan Israël
NOS Nieuws

Biden verliest stemmen van moslims in cruciale swing state: 'Vertrouwen is weg'

  • Rudy Bouma

    Correspondent VS

  • Rudy Bouma

    Correspondent VS

Amerikaanse moslims zijn woedend op president Biden vanwege zijn steun aan Israël. Dat kan hem doorslaggevende stemmen kosten in belangrijke swing states, zoals Michigan. Arabische Amerikanen geven daar morgen al een signaal af door blanco te stemmen bij de Democratische voorverkiezingen.

Michigan heeft de grootste islamitische gemeenschap van de VS. In voorsteden van Detroit hebben Arabische Amerikanen de overhand. Zo is in het bestuur van Hamtramck zelfs iedereen van Arabische afkomst. Het stadje hernoemde de hoofdstraat onlangs 'Palestine Avenue', uit solidariteit met de Palestijnen.

Inwoners verzamelden zich gisteren voor het gemeentehuis, waar ze met Palestijnse vlaggen en spandoeken protesteerden tegen de militaire steun van de VS aan Israël. Afgelopen jaar bekostigde Washington bijna vier miljard dollar aan wapens. Een nieuw pakket van veertien miljard dollar is goedgekeurd door de Senaat, maar moet nog naar het Huis van Afgevaardigden.

President Biden wordt in Hamtramck 'Genocide Joe' genoemd. De betogers houden hem medeverantwoordelijk voor de Israëlische aanvallen in Gaza. Die hebben daar tot nu toe naar schatting tot meer dan 30.000 doden geleid. 'Abandon Biden', 'Verlaat Biden', staat er daarom op hun borden.

Vrijwel alle rally's van Biden worden verstoord door pro-Palestijnse betogers, maar in Michigan gaan inwoners een stap verder. De actie 'Vote Uncommitted' moet Biden overhalen alsnog een staakt-het-vuren in Gaza te bepleiten. De VS blokkeerde zo'n wapenstilstand al drie keer bij de Verenigde Naties. Actievoerders hebben zo'n 200.000 inwoners van de Michigan bestookt met telefoontjes, sms'jes en flyers.

"Dit is een proteststem om president Biden, zijn regering en het Congres duidelijk te maken dat Michigan een pro-Palestijnse staat is", roept organisator Lexis Zeidan, zelf van christelijk-Palestijnse afkomst. "En als dat niet strookt met hun waarden, dan stemmen we blanco tot het wel strookt." Zeidan voelt zich woedend, verraden en voorgelogen door Biden. "We rouwen en zijn getraumatiseerd. Al die emoties vinden nu hun weg in onze actie."

Niet aan stemmen helpen

Eén van de betogers is Adam Abusalah, voormalig campagnemedewerker van Biden. In een Jemenitisch koffiehuis toont hij ons een foto van hen samen in 2020. Nu is hij woedend op de president. "Het vertrouwen is weg. Hij kan niets meer doen om het te lijmen en ik ga hem zeker niet meer aan stemmen helpen. Biden moet verantwoordelijk worden gehouden."

Dat de president steeds kritischer is tegen zijn Israëlische collega Netanyahu, bij wie hij weinig gehoor vindt, is geen verzachtende omstandigheid voor Abusalah. "Dat doet hij alleen maar om de stemmen. Ik vertrouw hem voor geen meter."

Adam Abusalah

Een andere spreker op de demonstratie is Abbas Alawieh. Hij werkte als stafchef in het Huis van Afgevaardigden. "Ik heb nauw met het Witte Huis samengewerkt, maar ik zie dat Biden door zijn gebrek aan daadkracht in Israël nu cruciale stemmen in Michigan verliest."

"Hij zoekt ruzie in de verkeerde staat", zegt congreslid van Palestijnse afkomst Rashida Tlaib tegen een volgepakte zaal. Zij hield een toespraak in Dearborn, een andere voorstad van Detroit.

"Nu hebben we de kans om tegen de miljarden Amerikaanse dollars aan wapensteun voor Israël te stemmen", zegt ze tegen de toehoorders in haar thuisstaat. Ze applaudisseren luid voor haar, maar na afloop met Tlaib praten kunnen ze niet. Na haar toespraak wordt ze door een peloton beveiligers weggeleid; Tlaib wordt bedreigd.

Tlaib tijdens haar toespraak

Nipt gewonnen in 2020

Blanco stemmen of niet, de tegenkandidaten van Biden binnen de Democratische partij zijn kansloos bij de voorverkiezingen. De president kan de Democratische nominatie nauwelijks mislopen. Hij loopt wel het risico dat Amerikaanse moslims in november thuisblijven bij de presidentsverkiezingen. Dat kan grote gevolgen hebben.

Biden won in 2020 maar nipt in de swing state Michigan, mede doordat moslims hem massaal steunden. In de gekleurde voorsteden van Detroit kreeg hij meer dan 80 procent van de stemmen. Nu overheerst de antipathie en Trump loopt al licht voor in de peilingen. "Het pad naar het Witte Huis loopt via Michigan", zegt protestleider Zeidan. "Dus luister hier naar de islamitische kiezers." De winnaar in Michigan werd de afgelopen twintig jaar ook de president.

Biden bezocht Michigan vorige maand om arbeiders in de auto-industrie een hart onder de riem te steken, maar hij ontweek de moslimgemeenschap. Die kregen alleen bezoek van zijn campagnemedewerkers. "Dat was een klap in ons gezicht", zegt Adam. "We worden kennelijk alleen als potentiële kiezers gezien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl