Nikki Haley tijdens de verkiezingsavond in South Carolina
NOS NieuwsAangepast

Haley kan ook in thuisstaat South Carolina niet van Trump winnen

Donald Trump heeft in de strijd om de Republikeinse presidentskandidatuur opnieuw een harde klap uitgedeeld aan zijn concurrent Nikki Haley. Na overwinningen in Iowa, New Hampshire, Nevada en de Amerikaanse Maagdeneilanden greep Trump nu ook de zege in South Carolina, de thuisstaat van Haley. Zij was er jarenlang gouverneur.

Met nagenoeg alle stemmen geteld blijkt dat Trump zo'n 60 procent van de stemmen heeft binnengehaald, tegenover ruim 39 procent voor Haley.

"Ik heb de Republikeinse Partij nog nooit zo verenigd gezien als nu", aldus een triomfantelijke Trump, kort na de bekendmaking van de exitpolls. "Jullie kunnen een kwartiertje feestvieren, maar daarna moeten we weer aan de slag", voegde hij eraan toe.

Nikki Haley op campagne in haar thuisstaat

Door het verlies in haar thuisstaat neemt de druk op Haley toe om uit de race te stappen. Toch heeft de oud-VN-ambassadeur de afgelopen dagen aangegeven zeker door te willen gaan tot en met 5 maart. Die dag staat bekend als Super Tuesday, waarop in meerdere staten tegelijk voorverkiezingen worden gehouden.

Dat bevestigde ze vannacht nog eens, toen ze haar verlies erkende. "De komende 10 dagen zullen mensen in nog eens 21 staten en territoria naar de stembus gaan. Zij hebben het recht op een echte verkiezing, niet eentje in Sovjet-stijl waarbij er maar één kandidaat is", sprak Haley in de stad Charleston. "En ik heb de plicht om ze die keuze te bieden."

De kans is aanwezig dat Haley nog langer doorgaat, in de hoop dat de juridische procedures tegen Trump hem uiteindelijk de das omdoen.

De volgende voorverkiezing staat al over enkele dagen op het programma. Op dinsdag mogen inwoners van Michigan hun stem uitbrengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl