Trump balt zijn vuist bij zijn toespraak na de uitslag
NOS NieuwsAangepast

Trump wint ook New Hampshire, zet grote stap richting kandidatuur

Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire gewonnen. Daarmee heeft hij een volgende stap gezet om opnieuw de Republikeinse presidentskandidaat te worden.

Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld staat Trump op een comfortabele voorsprong van ruim 54 procent tegenover zo'n 43 procent voor zijn enige overgebleven serieuze tegenstander Nikki Haley.

Zij had al haar pijlen gericht op deze staat en veel geld uitgegeven aan de campagne. In New Hampshire mogen ook onafhankelijke kiezers meestemmen. Zij vormen de meerderheid en hebben zo grote invloed.

Bekijk hier de overwinningsspeech van Trump:

Donald Trump wint Republikeinse voorverkiezingen New Hampshire

Trump lag al voor in de peilingen, maar in New Hampshire hebben die er in het verleden soms flink naast gezeten. Het verschil waarmee Haley verloor van Trump is wel kleiner dan wat de peilingen voorspelden.

Kort nadat media de exitpolls hadden gemeld, verscheen Haley bij haar achterban. Ze feliciteerde Trump en stelde "dat hij het heeft verdiend". Maar ze bleef strijdbaar: "Er zijn nog tientallen staten te gaan." Ze noemde zichzelf "een vechter" en stelde dat Trump het een stuk moeilijker zal krijgen in haar thuisstaat South Carolina. Daar worden volgende maand voorverkiezingen gehouden. Ook nodigde ze Trump uit om de degens te kruisen in een debat.

Trump haalde in zijn overwinningsspeech uit naar Haley. "Wie was in vredesnaam die bedrieger die net het podium op kwam en de overwinning opeiste?", sneerde hij. "Ze heeft het eigenlijk slecht gedaan." Op zijn sociale medium Truth Social noemt hij haar beslissing om het niet op te geven "krankzinnig".

President Biden zei in een verklaring dat het duidelijk is dat Trump de Republikeinse presidentskandidaat wordt. Biden wordt vrijwel zeker de kandidaat voor de Democratische partij. In de webshop van Bidens campagne verschenen ook meteen T-shirts met de opdruk "Samen zullen we Trump verslaan. Nogmaals".

Tweede voorverkiezingen

De verkiezingen in New Hampshire waren de tweede Republikeinse voorverkiezingen. Deze maand waren er ook al voorverkiezingen in Iowa. Daar won Trump met een enorme voorsprong van Haley en Ron DeSantis, die zich inmiddels heeft teruggetrokken en nu Trump steunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl