Poolse premier: onderhandeling over oorlog Oekraïne kan deze winter starten
Deze winter kunnen mogelijk onderhandelingen beginnen over een einde aan de oorlog in Oekraïne. Dat zegt de Poolse premier Tusk. Polen is vanaf 1 januari een half jaar lang EU-voorzitter. Het land wil graag een rol spelen bij de vredesonderhandelingen.
De Poolse premier trad niet in detail over wie bij de gesprekken betrokken moeten worden, wat de planning is of wat concreet de inzet wordt. Wel sprak Tusk de hoop uit dat de EU kan bijdragen aan vrede als "eindresultaat". Polen is een van de meest uitgesproken bondgenoten van Oekraïne in de Europese Unie.
'Onmiddellijk staakt-het-vuren'
Tusks uitspraak is het nieuwste signaal dat er onderhandelingen naderen om de bijna drie jaar durende oorlog te stoppen. Afgelopen weekend riep Donald Trump, die binnenkort aantreedt als president van de VS, op tot een "onmiddellijk" staakt-het-vuren. Hij had kort daarvoor in Parijs een ontmoeting met president Zelensky en president Macron.
De Oekraïense leider zei gisteren dat zijn land openstaat voor een diplomatieke oplossing, maar dat hij geen vertrouwen heeft in afspraken met Poetin. Zelensky wil veiligheidsgaranties en sprak daarover in Parijs met Trump en Macron.
Zelensky ziet wel brood in Macrons eerdere voorstel om Europese troepen te stationeren in Oekraïne zolang dat land nog geen NAVO-lid is. Dit voorstel is omstreden binnen het bondgenootschap, uit vrees dat de NAVO in direct militair conflict komt met Rusland. Het bondgenootschap is om dezelfde reden zeer terughoudend om Oekraïne formeel uit te nodigen om lid te worden.
Ondertussen heeft Rusland de afgelopen weken meer terreinwinst geboekt in Oost-Oekraïne, al blijft het aantal vierkante kilometers beperkt: in november ging het om een gebied dat iets minder groot is dan de provincie Flevoland. Oekraïne is ruim veertien keer zo groot als Nederland.
Drie doden bij raketaanval
Vandaag werden drie doden gemeld in de zuidelijke stad Zaporizja. Volgens de gouverneur werden zij het slachtoffer van een Russische raketaanval. Daarbij zouden ook zestien mensen gewond zijn geraakt.
Het Kremlin zegt dat het doorgaat met de oorlog totdat alle doelen zijn bereikt. Dat kan door middel van gevechten maar ook door diplomatie, zegt woordvoerder Peskov. Moskou heeft steeds herhaald dat het openstaat voor gesprekken om de oorlog te beëindigen. Rusland eist echter dat het meer Oekraïens gebied krijgt in ruil voor een wapenstilstand dan dat het momenteel heeft ingenomen.
Discussie over dienstplichtleeftijd
Hoewel het Oekraïense leger een stukje Rusland bezet houdt sinds augustus, heeft Kyiv momenteel een zwakke onderhandelingspositie. Rusland boekt gestaag terreinwinst, al is dat tegen grote verliezen aan manschappen en materieel. Oekraïne kampt op zijn beurt met een groot tekort aan nieuwe militairen.
Zelensky zei vandaag dat hij niet van plan is de dienstplichtige leeftijd te verlagen. De VS oefent druk op hem uit om deze leeftijd van 24 tot 18 te verlagen. De Oekraïense president stelt echter dat het probleem ligt bij een tekort aan goede training en aan betere wapens. "De prioriteit moet het leveren van raketten zijn om de militaire potentie van Rusland verzwakken, niet de dienstplichtleeftijd in Oekraïne", zegt hij op X.