De tweede brug die het Oekraïense leger verwoest
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne verwoest weer brug in Koersk, 'doel operatie is creëren bufferzone'

Opnieuw heeft het Oekraïense leger een belangrijke brug aangevallen in de Russische regio Koersk. De brug loopt over de rivier de Sejm, zo'n 15 kilometer van de grens, en is niet ver van de brug die afgelopen vrijdag werd getroffen. De Oekraïense commandant van de luchtmacht meldt de aanval op Telegram: "Weer een brug minder!"

Het is de tweede aanval op belangrijke verbindingswegen voor de Russen sinds Oekraïne de regio Koersk binnenviel, twee weken geleden. Met de kapotte bruggen over de rivier de Sejm wordt een Russische tegenaanval steeds moeilijker. Zowel Oekraïense als Russische autoriteiten bevestigen de tweede aanval.

De Oekraïense president Zelensky zegt dat de operatie in Koersk bedoeld is om een bufferzone in het gebied te creëren. "Het is in het algemeen nu onze primaire taak om ervoor te zorgen dat het Russische oorlogspotentieel zo veel mogelijk wordt vernietigd", zegt Zelensky. "Ook willen we tegenaanvallen uitvoeren. Daaronder valt onder meer het creëren van een bufferzone op het grondgebied van de agressor."

Het is voor het eerst sinds het begin van de inval in Koersk dat Zelensky een concrete uitspraak doet over het doel van de operatie. Eerder zei hij nog dat het doel van het offensief was om Oekraïense burgers in de grensregio Soemy te beschermen tegen aanhoudende beschietingen.

Twee weken geleden viel het Oekraïense leger met meerdere brigades Rusland binnen. Sindsdien zijn er geregeld berichten over nieuw geboekte terreinwinst, al zijn die berichten moeilijk te verifiëren.

Het Oekraïense offensief in de regio Koersk kwam voor de Russen onverwacht. Wat weten we tot nu toe?

Westerse wapens en veel terreinwinst: het Oekraïense offensief van dag tot dag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl