EU geeft Oekraïne 1,5 miljard aan winst uit bevroren Russische tegoeden
De Europese Unie maakt vandaag de eerste 1,5 miljard euro winst uit bevroren Russische tegoeden over aan Oekraïne. Het geld kan worden gebruikt voor de aankoop van wapens, wederopbouw en humanitaire hulp.
Na de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 besloot de EU tot het bevriezen van Russische tegoeden. In totaal is er in de VS, Japan, EU en Canada zo'n 260 miljard euro aan tegoeden van de Russische Centrale Bank bevroren. Daarvan staat een recordbedrag van 191 miljard in Brussel, bij Euroclear. Dat is een instelling die bij transacties op de financiële markten als tussenpersoon fungeert.
De EU komt niet aan het geld zelf, maar keert de winst op die tegoeden, zoals rente en opbrengsten uit beleggingen, nu uit aan Oekraïne. Het plan is om zo'n 3 miljard euro per jaar over te maken aan het land. Daarvan is de eerste helft nu dus vrijgegeven.
Het bevriezen van Russisch geld is een van de sancties van de EU-landen tegen Rusland. Op een samengestelde sanctielijst staan duizenden personen, bedrijven en andere groeperingen die te linken zijn aan het Russische regime. Door de maatregel werden al hun bankrekeningen in Europa geblokkeerd.
Er werd al twee jaar gesproken over de bestemming van dit geld. President Zelensky van Oekraïne wilde dat alle bevroren tegoeden naar Oekraïne zouden gaan. "Rusland moet de volle prijs betalen voor zijn agressie", zei Zelensky hierover.
In plaats daarvan werd er dus gekozen voor een 'winstuitkering' aan Oekraïne. 90 procent daarvan gaat naar een fonds voor wapens en munitie, 10 procent naar humanitaire hulp en wederopbouw.