Rusland slaagt steeds vaker in het verstoren van aanvallen met westerse gps-geleide munitie. Daardoor gebruikt Oekraïne sommige geleverde raketten en granaten niet meer. Dat blijkt uit een onderzoek van The Washington Post.
De krant sprak met verschillende hoge legerfunctionarissen uit zowel Oekraïne als de Verenigde Staten. Zij doen hun verhaal anoniem en willen op deze manier hun zorgen uiten.
Als voorbeeld wordt de zogenoemde Excalibur-artilleriegranaat genoemd. Het Amerikaanse leger is gestopt met het leveren ervan, omdat nog slechts 10 procent het doelwit trof. Een jaar eerder was de helft nog trefzeker.
Ook sommige raketten die worden afgevuurd met het Himars-raketsysteem worden steeds vaker verstoord. In het eerste jaar was het wapen zeer succesvol in het vernietigen van munitiedepots en commandoposten, ver achter de frontlinie.
"Maar een jaar later hield alles op", zegt een Oekraïense legerfunctionaris in het artikel. Russische gps-jammers verstoren het signaal van de raket steeds vaker, waardoor die niet meer precies op zijn doel af vliegt. Het gaat soms om enkele meters. "Maar stel: het doel is een brug, dan belandt de raket in het water", aldus de functionaris.
De gps-jammers sturen vanaf de grond signalen de lucht, in een kegelvormig gebied. Elke geleide munitie of vliegtuig die het gebied doorkruist, loopt het risico verstoord te worden.
'Rusland is westerse landen te slim af'
Volgens een veiligheidsexpert die de krant sprak heeft het Russische leger het afgelopen jaar grote stappen gezet op het gebied van elektronische oorlogsvoering. Veel westerse wapens die bij introductie zeer effectief waren, zijn dat nu veel minder.
Een Amerikaanse hooggeplaatste legerfunctionaris zegt op zijn beurt dat verstoringen van meet af aan zijn ingecalculeerd en dat het leger continu met Oekraïne samenwerkt om hierop in te spelen. Maar volgens de veiligheidsexpert is Rusland westerse landen telkens te slim af.
"Het probleem met veel westerse defensiebedrijven, vergeleken met Russische fabrikanten, is dat er niet hetzelfde gevoel van urgentie is", zegt de Amerikaan.