Poetin in Harbin
NOS NieuwsAangepast

Poetin: Russisch leger is uit op bufferzone bij Charkiv

De Russische president Poetin zegt dat het Russische offensief in de regio rond Charkiv bedoeld is om een bufferzone bij de grens in te stellen. Hij zegt zo aanvallen op de Russische regio Belgorod te willen voorkomen.

Op een persconferentie tijdens zijn staatsbezoek aan China legde hij de schuld bij Oekraïne. "Ze hebben het er zelf naar gemaakt, omdat ze woonwijken in de grensregio bleven bestoken, zoals Belgorod", aldus Poetin. "Ik heb eerder gewaarschuwd dat als ze dat bleven doen, wij genoodzaakt zouden zijn een veiligheidszone in te stellen."

Poetin werd gevraagd naar de aanval tijdens zijn bezoek aan het Chinese Harbin:

Poetin: 'Geen plannen om Charkiv in te nemen'

Poetin zei dat verovering van Charkiv, de tweede stad van het land, niet het doel is van de aanval. "Op dit moment zijn daar geen plannen voor", stelde hij.

Russische troepen begonnen ongeveer een week geleden met hernieuwde aanvallen aan het front bij Charkiv. Na een patstelling van anderhalf jaar maakt Rusland daar significante vorderingen.

Oekraïne heeft troepen moeten terugtrekken en de bevolking geëvacueerd:

Voor deze militairen in de regio Charkiv is het vechten of vertrekken

Bevelhebber Syrsky van het Oekraïense leger zei vandaag dat de Russen aan het front actief zijn over een breedte van 70 kilometer. Dat betekent dat Oekraïne zijn troepen moet spreiden en zelfs reservetroepen nodig heeft om weerstand te bieden. Het leger kampt daarnaast met grote tekorten aan munitie door het lang uitblijven van nieuwe Amerikaanse steun.

Aanval op de Krim

Oekraïne zelf heeft afgelopen nacht een grote aanval op de door Rusland bezette Krim uitgevoerd. Daarbij werden volgens de Russische autoriteiten zeker 51 drones uit de lucht gehaald en zes zeedrones onschadelijk gemaakt. Nog eens 44 werden bij het aangrenzende Russische Novorossiejsk neergehaald.

Volgens Oekraïne waren de Russische Zwarte Zeevloot en een luchtmachtbasis het doelwit. Uit satellietfoto's zou duidelijk zijn geworden dat er zeker drie straaljagers zijn vernietigd. Ook zouden brandstoftanks in brand zijn gevlogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl