Bewoners worden met busjes geëvacueerd
NOS Nieuws

Oekraïners ontvluchten regio Charkiv, '27 dorpen aangevallen in 24 uur'

In het noordoosten van Oekraïne zijn duizenden burgers op de vlucht geslagen voor het nieuwe grondoffensief van Rusland. De gouverneur van de provincie Charkiv zegt dat sinds vrijdag zeker 4000 mensen het gebied hebben verlaten en dat bewoners worden geëvacueerd.

Enkele dagen geleden begon Rusland een nieuw offensief in de regio ten noorden van Charkiv, de tweede stad van Oekraïne. Toen werd de grensstad Vovtsjansk aangevallen, waar nog steeds zwaar gevochten wordt. Gisteren claimde het Russische leger vijf dorpen in de "grijze zone", op de grens van de provincie Charkiv en Rusland, te hebben veroverd. Gouverneur Oleh Synjehoebov ontkende dat en zei dat Oekraïne alle aanvallen had afgeslagen.

Ook vandaag zijn er zware beschietingen langs de noordoostelijke frontlijn. De gouverneur zegt dat Russische troepen de afgelopen 24 uur 27 dorpen hebben aangevallen. Evacuatieteams zijn bezig om de bewoners, onder wie veel ouderen, uit de gevarenzone te halen. Het Oekraïense leger heeft het "moeilijk" in Charkiv, aldus de legerleiding van het land zondag.

Profiteren van schaarste

Onlangs zegden de Verenigde Staten tientallen miljarden toe aan steun voor Oekraïne, dat kampt met grote tekorten aan munitie en materieel. Analisten denken dat Rusland met dit offensief wil profiteren van die schaarste. Ook zou president Poetin in het gebied een bufferzone willen creëren om de Russische stad Belgorod te beschermen.

Nieuwsuur maakte een reportage over het Russische offensief in Charkiv:

Rusland valt Oekraïense regio Charkiv binnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl