Brand in een woonwijk in Charkiv als gevolg van een Russische raketaanval
NOS NieuwsAangepast

Rusland valt regio Charkiv binnen, voor het eerst sinds najaar 2022

Het Russische leger lijkt een nieuw grondoffensief te zijn begonnen in de regio rondom Charkiv, meldt het Oekraïense leger. Vanaf Russisch grondgebied is de grensstad Vovtsjansk aangevallen, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van Charkiv en vijf kilometer van de Russische grens. Volgens Oekraïne zijn de Russen de grens overgestoken en hebben ze een kilometer aan gebied ingenomen.

Het zou voor het eerst sinds het najaar van 2022 zijn dat Rusland een aanval begint vanaf Russisch grondgebied. Als die succesvol is, zou het kunnen betekenen dat er een nieuw Russisch front in de oorlog bij komt.

Volgens Oekraïne begon het offensief rond 05.00 uur en is een eerste aanval door Oekraïense troepen afgeslagen. Het ministerie meldt dat er op verschillende plekken nieuwe gevechten uitbreken en dat versterking onderweg is naar het gebied.

Bij de gevechten zijn zeker twee burgers om het leven gekomen, vijf anderen raakten gewond nadat de Russen het vuur op Vovtsjansk openden.

Russische bloggers zeggen dat Rusland mogelijk een bufferzone in het gebied wil creëren. President Poetin heeft dit jaar al eens gezegd dat hij dat wil, om zo de Oekraïense aanvallen op de Russische stad Belgorod te stoppen.

De afgelopen weken waarschuwden de Oekraïners meerdere keren voor een aanval op de regio Charkiv. Twee dagen geleden nog zei de gouverneur van de provincie dat de Russen aan de andere kant van de grens veel manschappen hadden verzameld.

Als reactie heeft Oekraïne de afgelopen maanden extra verdedigingslinies rondom Charkiv aangelegd. De kans dat Rusland op korte termijn de stad kan innemen wordt onwaarschijnlijk geacht.

Dagelijks beschietingen

Charkiv is de tweede stad van het land na Kyiv. Voor de oorlog woonden er zo'n 1,4 miljoen mensen. Rusland heeft de luchtaanvallen op de stad de afgelopen maanden opgevoerd. Dagelijks zijn er beschietingen en explosies .

Oekraïne heroverde het gebied rondom de stad bij het najaarsoffensief in 2022. Tot enkele maanden geleden was het er relatief rustig, de meeste gevechten vonden verder naar het oosten plaats.

Vovtsjansk had voor de oorlog ruim 17.000 inwoners, hoeveel er op dit moment nog wonen is onduidelijk. Oekraïense hulpdiensten zijn begonnen met de evacuatie van zo'n 3000 inwoners van de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl