Eppo Bruins
NOS NieuwsAangepast

Oud-Kamerlid CU voor NSC op Onderwijs, deze namen weten we nu

Eppo Bruins, tot 2021 Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, wordt namens NSC minister van Onderwijs in het kabinet-Schoof. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het Nederlands Dagblad dat hij genoemd werd. Hij is de eerste nieuwe bewindspersoon die bekend wordt, die van een andere partij lid is dan de coalitiepartijen.

De 54-jarige Bruins is nu voorzitter van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI). Hij heeft natuurkunde gestudeerd en zat op het conservatorium met als hoofdvak piano. Hij haalde daar nooit een diploma.

Hij zat van 2015 tot 2021 in de Tweede Kamer voor de ChristenUnie, waar hij zich bezighield met verschillende onderwerpen. Hij was onder meer woordvoerder onderwijs, media en luchtvaart.

Bruins geldt als een prominent binnen de ChristenUnie. Of hij zijn lidmaatschap van de ChristenUnie zal opgeven en of hij lid zal worden van NSC, is nog niet duidelijk.

Bikker: teleurgesteld

Partijleider Mirjam Bikker is teleurgesteld in het besluit van Bruins om zitting te nemen in het kabinet. "Hij zit daar niet namens ons", zegt ze nadrukkelijk.

Hij wordt evenwel niet uit de ChristenUnie gezet. Bikker: "Wij zijn geen partij van royementen, maar hij zit er niet namens ons."

Dirk Beljaarts

Inmiddels worden steeds meer namen bekend van de nieuwe ploeg ministers en staatssecretarissen. Haagse bronnen bevestigen dat Dirk Beljaarts, op dit moment algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), namens de PVV minister van Economische Zaken moet worden.

Beljaarts kondigde in maart al zijn afscheid aan bij de belangenbehartiger voor horecaondernemers. Hij wilde toen tegen De Telegraaf nog niet zeggen wat hij daarna zou gaan doen.

Stand van zaken

De contouren van het kabinet-Schoof worden daarmee steeds duidelijker. In de laatste fase van een kabinetsformatie kan er altijd iets veranderen, leert de geschiedenis. Op het laatste moment kunnen namen nog verschuiven, maar dit is de huidige stand van zaken:

Kijk je in de app, veeg dan naar links

Het kabinet-Schoof, de ministers

Minister-president Dick Schoof partijloos
Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp NSC
Buitenlandse Handel PVV
Justitie en Veiligheid David van Weel VVD
Binnenlandse Zaken NSC
Onderwijs Eppo Bruins NSC (CU)
Financiën Eelco Heinen VVD
Defensie Ruben Brekelmans VVD
Infrastructuur en Waterstaat PVV
Economische Zaken Dirk Beljaarts PVV
Landbouw Femke Wiersma BBB
Sociale Zaken Eddy van Hijum NSC
Volksgezondheid Fleur Agema PVV
Asiel en Migratie Gidi Markuszower PVV
Volkshuisvesting Mona Keijzer BBB
Klimaat, Groene Groei Sophie Hermans VVD

Het kabinet-Schoof, de staatssecretarissen:

Justitie en Veiligheid PVV
Rechtsbescherming NSC
Koninkrijksrelaties, Digitalisering PVV
Herstel Groningen Eddie van Marum BBB
Onderwijs Mariëlle Paul VVD
Fiscaliteit en Douane Folkert Idsinga NSC
Toeslagen Nora Achahbar NSC
Defensie Gijs Tuinman BBB
OV en Milieu PVV
Visserij Jean Rummenie BBB
Participatie, Integratie VVD
Langdurige zorg PVV
Jeugd en Sport VVD

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl