Formateur Richard van Zwol en beoogd minister-president Dick Schoof
NOS NieuwsAangepast

Verdeling kabinetsposten nu officieel: drie nieuwe ministeries

De vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB kiezen ervoor om drie nieuwe ministeries toe te voegen: Asiel en Migratie, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en Klimaat en Groene Groei. Dat blijkt uit de verdeling van de kabinetsposten. Formateur van Zwol maakte de verdeling bekend na overleg met de fractievoorzitters en kandidaat-premier Schoof.

Zoals gisteren al uitlekte, krijgt de PVV vijf ministers, VVD en NSC allebei vier en BBB twee. Premier Schoof vertegenwoordigt geen partij.

De verdere verdeling per partij:

 • NOS
  Deze posten zijn toegewezen aan de PVV
 • NOS
  Deze posten zijn toegewezen aan de VVD
 • NOS
  Deze posten zijn toegewezen aan NSC
 • NOS
  Deze posten zijn toegewezen aan de BBB

In totaal telt het kabinet-Schoof 29 bewindslieden. Dat zijn er net zoveel als toen het kabinet-Rutte IV aantrad. In het nieuwe kabinet is nog maar één "minister zonder portefeuille", in Haags jargon "minister voor" in plaats van "minister van". Dat betekent dat alleen de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp niet de politieke leiding over een departement heeft.

Drie nieuwe ministeries betekenen volgens Schoof niet dat er nieuwe gebouwen gaan komen. De vier partijen willen met de ministeries aangeven dat zij politieke accenten willen leggen op die onderwerpen, zei de kandidaat-premier vanmiddag. Hij benadrukte dat de kosten van die operatie tot een minimum worden beperkt.

Formateur Van Zwol en Schoof gaan de komende dagen gesprekken voeren met alle kandidaten. Van Zwol ontving Schoof vanochtend als eerste. Die zei na afloop dat zijn "sollicitatie goed ging en dat het belangrijk is dat we nu echt vooruit kunnen". De volgende gesprekken zijn mogelijk vrijdag.

Schoof: ik heb er veel zin in

Volgens Schoof staat er een groep gemotiveerde mensen klaar om aan de slag te gaan. Hij hoopt dat er ook snel hoorzittingen kunnen komen. Voor het eerst hoort de Kamer alle kandidaat-ministers en staatssecretarissen. Schoof hoeft zelf niet naar die zitting.

Zie hier hoe Schoof na afloop van z'n gesprek een statement gaf aan de pers:

Kandidaat-premier Schoof op 'sollicitatie' bij de formateur

"Op naar een nieuw kabinet", zei de kandidaat-premier. "Nederland heeft na de verkiezingen eigenlijk gezegd: 'stop een beetje met het Haagse gedoe en ga nu aan het werk'. Die fase kunnen we nu ingaan en daar heb ik veel zin in."

Na zijn onderhoud met Van Zwol had Schoof een kennismakingsgesprek met Tweede Kamervoorzitter Bosma en daarna ontvingen de formateur en de kandidaat-premier Eerste Kamervoorzitter Bruijn.

Bruijn zei na afloop dat de Eerste Kamer de wetsvoorstellen van het nieuwe kabinet stuk voor stuk op kwaliteit zal bekijken. "Het is niet aan de Eerste Kamer om nu al oordelen te gaan vellen over het richtlijnenakkoord. En het politieke primaat ligt bij de Tweede Kamer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl