Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

'Verkrachtingen door Hamas-militanten aannemelijk' • Houthi's vallen opnieuw schip aan in Rode Zee

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • Het Israëlische leger heeft met gevechtsvliegtuigen plekken in Zuid-Libanon gebombardeerd.
  • Israël heeft volgens Reuters de grootste inval in jaren uitgevoerd in de Palestijnse stad Ramallah op de Westoever.
  • Familieleden van gegijzelden hebben bij het Israëlische parlement aandacht gevraagd voor het lot van hun naasten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.


VN-gezant: 'Verkrachtingen door Hamas-militanten aannemelijk'

Een gezant van de Verenigde Naties en haar team stellen in een rapport dat er "redelijke gronden zijn" om aan te nemen dat Hamas-terroristen vrouwen hebben verkracht en op seksuele wijze hebben gemarteld en verminkt gedurende de aanval op Israël op 7 oktober.

Op basis van gesprekken met onder meer overlevenden, medisch personeel, Israëlische organisaties en vrijgelaten gijzelaars stelt het VN-team dat er "reden is om aan te nemen dat conflictgerelateerd seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, heeft plaatsgevonden bij de aanval op 7 oktober op meerdere locaties in de periferie van Gaza". Het team noemt onder meer de locatie van het Nova-muziekfestival.

Gezant Pramila Patten wijst op een patroon van "volledig naakte of van onder ontklede slachtoffers, met name vrouwen, met vastgebonden handen en meerdere schotwonden - vaak in het hoofd."

Het team vond bovendien "helder en overtuigend bewijs" dat sommige gijzelaars door Hamas-militanten zijn verkracht of seksueel zijn misbruikt en gemarteld. Mogelijk is dat nog steeds gaande op plekken waar gijzelaars in Gaza worden vastgehouden, schrijft Patten.

Het team benadrukt dat het in Israël niet op onderzoeksmissie was, en dat een "volwaardig onderzoek" nodig is om de daadwerkelijke omvang en details van het seksuele geweld door Hamas vast te stellen.

Israëlische soldaten bij een herdenkingsplek op de locatie van het Nova-muziekfestival

Houthi's vallen opnieuw vrachtschip aan, ook telecomkabels in Rode Zee stuk

Opnieuw is in de Rode Zee een vrachtschip getroffen door een raketaanval van de Houthi's. Volgens het maritieme inlichtingenbedrijf Ambrey is het een containerschip dat vaart onder de vlag van Liberia, maar een link heeft met Israël. Een woordvoerder van de Jemenitische rebellengroep zegt dat het om de MSC Sky II gaat.

Op het schip zouden twee explosies zijn geweest, waarna brand uitbrak. De bemanning bleef ongedeerd en is bezig het vuur te blussen, stelt Ambrey. Ook het Britse maritieme agentschap UKMTO maakt melding van het getroffen schip.

Ondertussen melden telecombedrijven dat meerdere onderzeese kabels kapot zijn. Een kwart van het telecomverkeer dat door de Rode Zee loopt zou stilliggen.

Telecombedrijf Seacom zegt tegen persbureau AP dat het vermoedt dat de kabels beschadigd zijn door ankers van schepen die door Houthi's zijn getroffen. De ankers van de soms stuurloze schepen slepen over de bodem.

Een woordvoerder van de Houthi's ontkent dat de kabels doelwit zijn. De rebellen geven Britse en Amerikaanse marineschepen op de Rode Zee de schuld van de beschadigingen.

Uitvaart van in Ramallah doodgeschoten jongen

Bij Ramallah is de uitvaart gehouden van de 16-jarige jongen die door Israëlische militairen werd gedood. Meer dan honderd mannen liepen met het lichaam van Mustafa Abu Shalbak door de straten van de stad op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Shalbak kwam om bij wat Palestijnse bronnen de grootste Israëlische inval op de Westoever in jaren noemen. Volgens het Israëlische leger werden er stenen en molotovcocktails naar de Israëliërs gegooid, waarop die met scherp schoten.

Bij Israëlische inval gedode jongen in Ramallah begraven

Israël bombardeert plaatsen in Zuid-Libanon

Het Israëlische leger heeft met gevechtsvliegtuigen plekken in Zuid-Libanon gebombardeerd. Volgens het leger werden bij de luchtaanvallen op de dorpen Chihine en Ayta ash Shab Hezbollah-gebouwen geraakt. Die militante beweging en het leger beschieten elkaar vrijwel dagelijks. Het leger meldt niet of er mensen zijn gedood.

Eerder vandaag werd er vanuit Libanon een antitankraket op Israël geschoten. Het Israëlische leger zegt dat het ook de plek onder vuur heeft genomen vanwaaruit die raket werd afgeschoten. Bij de aanval vanuit Libanon kwam een iemand om het leven en raakten een aantal anderen gewond. Het zijn allen arbeidsmigranten, volgens de krant Haaretz uit India, die werkten in de landbouw.

Juist vandaag is een speciale gezant van de Amerikaanse regering voor een eendaags bezoek in de Libanese Beiroet. Amos Hochstein probeert daar een eind te maken aan de beschietingen tussen Hezbollah en Israël. Hij zei dat de VS hoopvol is dat de rust in de grensstreek terugkeert, maar waarschuwde ook tegen verdere escalatie. "Een beperkte oorlog is niet te beheersen."

Rook na een Israëlisch bombardement op Libanon vandaag

Protest bij Knesset voor gegijzelden

Familieleden van mensen die op 7 oktober door Hamas werden gegijzeld, hebben bij het Israëlische parlement aandacht gevraagd voor het lot van hun naasten. Ze demonstreerden eerst buiten het gebouw van de Knesset, waar ze samen tot 150 telden. Dat is het aantal dagen dat de gijzelaars vastzitten. Later liepen ze in de Knesset rondjes in stilte.

De schatting is dat Hamas nog zo'n 130 gijzelaars in Gaza heeft, van wie een deel niet meer leeft. Hamas zei vorige week dat mogelijk meer dan zeventig gegijzelden niet meer in leven zijn. Israël weet van 31 doden.

Israëliërs demonstreren bij Knesset voor vrijlating gijzelaars

Vluchteling uit Gaza-Stad: nog nooit zo'n erge honger gehad

Hoewel de meeste mensen het noorden van de Gazastrook al eerder zijn ontvlucht, zijn er ook mensen die nu pas Gaza-Stad en omgeving verlaten. Ze trekken langs de kust naar het zuiden, waar ze hopen op voedselhulp en onderdak.

De vluchtelingen vertellen over de grote honger die heerst in het noorden. Hoewel er veel hulpgoederen in Egypte klaarstaan voor Gaza, komt de voedselhulp maar mondjesmaat bij Rafah de grens over. Dat komt door de strenge Israëlische controles, zei een hulpverlener in Rafah vorige week tegen Nieuwsuur.

De schaarse hulp bereikt vervolgens nauwelijks het noorden, waar het door het aanhoudende oorlogsgeweld en de verwoestingen door Israëlische bombardementen te onveilig is. En als de hulp er dan eindelijk is, breekt er geweld uit, vertelt een man.

Langs de kust zuidwaarts, op zoek naar eten en onderdak

Ambulancedienst: dode, zwaargewonden bij raketaanval op Israël

Bij een raketaanval op het uiterste noorden van Israël is een man van in de dertig om het leven gekomen, meldt de Israëlische ambulancedienst Magen David Adom. Twee mannen raakten zwaargewond, vijf anderen liepen lichtere verwondingen op. Het zijn allemaal dertigers en arbeidsmigranten, mogelijk uit Thailand.

Ze waren op het land aan het werk bij Margaliot toen er vanuit Libanon een antitankraket werd afgevuurd. De verantwoordelijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist.

Sinds de oorlog in de Gazastrook uitbrak, zijn er aan de grens tussen Libanon en Israël ook vrijwel dagelijks beschietingen tussen militanten van Hezbollah en het Israëlische leger. Aan beide kanten zijn daarbij mensen omgekomen, met name in Libanon.

Een ambulance die betrokken is bij het incident

'Grootste Israëlische inval Ramallah in jaren'

Het Israëlische leger heeft de grootste inval in jaren uitgevoerd in de Palestijnse stad Ramallah op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt persbureau Reuters op basis van Palestijnse bronnen in de stad. Ramallah is de zetel van de Palestijnse Autoriteit van president Abbas.

Ooggetuigen zeggen tegen Reuters dat Israël met tientallen voertuigen vannacht de stad binnenkwam. Bij confrontaties met Palestijnse jongeren werd een 16-jarige jongen gedood, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Volgens het Israëlische leger werden er stenen en molotovcocktails naar de Israëliërs gegooid, waarop die met scherp schoten. Een Israëlische militair raakte lichtgewond aan haar been.

Leger Israël doet grootste inval in jaren in Ramallah op Westelijke Jordaanoever

Wafa schrijft dat Israël sinds gisteravond 55 mensen op de Westoever heeft opgepakt, onder wie kinderen en voormalige gevangenen. Het Israëlische leger meldt dertien arrestaties.

Een Palestijnse stichting die bijhoudt hoeveel Palestijnen er vastzitten in Israël, zegt dat er sinds het uitbreken van de oorlog ongeveer 7400 mensen zijn opgepakt. Het Israëlische leger zegt dat het om zo'n 3400 mensen gaat, van wie bijna de helft banden met Hamas zou hebben.

Weeskind uit Gaza krijgt in VS nieuwe onderarm

De 4-jarige Omar Abu Kuwaik uit Gaza raakte in de oorlog een deel van zijn familie kwijt en verloor een onderarm. Dankzij goede doelen kwam hij in de Verenigde Staten terecht, waar hij een prothese kreeg. Het Amerikaanse persbureau AP volgde het jongetje vanaf het moment dat hij in de VS aankwam.

Omar verloor begin december zijn ouders, zus, grootouders, twee tantes en een neef bij een Israëlisch bombardement op het Nuseirat-vluchtelingenkamp. Hijzelf werd vanonder het puin gehaald door reddingswerkers. Hij had brandwonden over zijn hele lijf en zijn linkeronderarm was niet meer te redden.

  • NOS
  • Associated Press
    Omar in een ziekenhuis in Gaza kort na het bombardement
  • Associated Press
    Omar komt met zijn tante Maha aan op luchthaven JFK in New York
  • Associated Press
    Artsen in Philadelphia onderzoeken Omars arm
  • Associated Press
    Omar met zijn nieuwe onderarm
  • Associated Press
    Met zijn nieuwe prothese in het ziekenhuis in Philadelphia

Een Amerikaanse stichting hoorde wat er was gebeurd en regelde dat Omar naar een ziekenhuis in Egypte werd gebracht. Daar moest hij wachten op toestemming van de Amerikaanse immigratiedienst om naar de VS te kunnen reizen. Dat lukte op 17 januari, samen met een tante landde hij op luchthaven JFK in New York.

In Philadelphia kreeg Omar een huidtransplantatie en de prothese. Nu is hij terug in Egypte, waar hij is ondergebracht bij een familielid in Caïro. Zijn tante, die haar eigen gezin in Gaza moest achterlaten, blijft voorlopig bij hem.

Zoeken naar overlevenden bombardementen

Na Israëlische luchtaanvallen op Rafah zochten vannacht tientallen mensen naar lichamen onder de ingestorte gebouwen. Zeker drie mensen werden levend onder het puin vandaan gehaald, meldt persbureau AP.

Meer naar het noorden in de Gazastrook, in Deir al-Balah, werden vannacht de lichamen van slachtoffers van een ander bombardement binnengebracht bij een ziekenhuis. Volgens Palestijnse bronnen kwamen bij die aanval zeker twaalf mensen om het leven.

Nasleep van nachtelijke bombardementen op de Gazastrook

Israëlische minister Gantz in Washington, tot irritatie van Netanyahu

De Israëlische minister Benny Gantz is in de Verenigde Staten voor overleg met de regering-Biden, onder meer over een staakt-het-vuren in de Gazastrook en humanitaire hulp. De komende dag ontmoet Gantz vicepresident Kamala Harris. Zij riep zondag op tot een onmiddellijk bestand van zes weken in Gaza, iets waar Israël vooralsnog niet mee heeft ingestemd.

Het bezoek komt Gantz te staan op een reprimande van premier Netanyahu. Hij zou de reis niet met hem hebben afgestemd. Bronnen zeggen tegen persbureau AP dat Netanyahu een stevig gesprek met Gantz heeft gevoerd. Volgens de krant Haaretz onderstreept de trip van Gantz "het totale wantrouwen in Netanyahu".

Gantz en Netanyahu waren de afgelopen jaren rivalen. Na de aanval van Hamas op 7 oktober trad de toenmalige oppositieleider toe tot het Israëlische oorlogskabinet. Daar is hij nu minister zonder portefeuille, maar de rivaliteit met Netanyahu lijkt niet over.

Harris sloeg gisteren een harde toon aan richting Israël. Ze zei dat Israël meer moet doen om hulp voor Gaza op gang te krijgen. "Geen smoesjes." Ook riep ze op tot een staakt-het-vuren waarbij Israëlische gijzelaars kunnen vrijkomen en hulp de Gazastrook in kan.

Benny Gantz (archieffoto)

Overzicht zondagavond

Israël heeft geen delegatie naar Caïro gestuurd om deel te nemen aan de onderhandelingsgesprekken over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Hamas stuurde wel een delegatie en ook bemiddelaars uit Qatar en Egypte zijn aanwezig, maar toch lijken de onderhandelingen weer tot stilstand gekomen. Lees er meer over via de link:

Nieuw liveblog

We houden je in dit blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.