Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Hamas-delegatie in Caïro voor vredesbesprekingen • Leger Israël herhaalt: geen aanval op hulpkonvooi

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.


Unicef waarschuwt voor vele dode kinderen door honger en dorst

VN-kinderrechtenorganisatie Unicef waarschuwt dat als er niet direct wordt ingegrepen in de Gazastrook veel kinderen zullen omkomen van honger en dorst. "De sterfte onder kinderen die we vreesden, is nu hier en zal waarschijnlijk snel toenemen. Tenzij de oorlog stopt en de obstakels voor humanitaire hulp onmiddellijk worden weggenomen", zegt de organisatie in een verklaring.

Zeker vijftien kinderen zijn de laatste paar dagen om het leven gekomen in het Kamal Adwan-ziekenhuis in Gaza-Stad, zegt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Unicef spreekt van zeker tien omgekomen kinderen.

"Het gevoel van hulpeloosheid en wanhoop onder ouders en artsen met het besef dat levensreddende hulp slechts een paar kilometer verderop buiten bereik wordt gehouden, moet ondraaglijk zijn", aldus de VN-organisatie. "Maar erger nog zijn de kreten van kinderen die langzaam omkomen terwijl de wereld toekijkt."

'Lading gezonken vrachtschip Rode Zee leidt mogelijk tot ecologische ramp'

Het Britse vrachtschip Rubymar, dat gisteren zonk nadat het twee weken geleden onder vuur was genomen door de Houthi's, kan mogelijk een ecologische ramp veroorzaken. Daarvoor waarschuwt de internationaal erkende regering van Jemen.

Aan boord zit een lading van zo'n 21.000 ton kunstmest op basis van ammoniumnitraat. Dat kan een risico vormen voor het zeeleven in de Rode Zee. De Jemenitische minister Mubarak van Buitenlandse Zaken zegt dat het gezonken schip "een catastrofe is die Jemen en de regio niet eerder hebben meegemaakt".

Hij noemt het "een nieuwe tragedie" voor Jemen en het volk. "Elke dag betalen we de prijs voor de avonturen van de Houthi-milities." De internationaal erkende regering voert sinds 2014 oorlog tegen de Houthi's.

Ook het hoofd van de zeewetenschapsafdeling van de universiteit van Jordanië vreest voor een ecologische ramp in de Rode Zee. Het kan leiden tot een excessieve groei van algen, die dan zo veel zuurstof gebruiken dat de rest van de organismen dat niet overleeft.

Leger Israël herhaalt: geen aanval op hulpkonvooi

Het Israëlische leger herhaalt dat het deze week niet het hulpkonvooi in het noorden van Gaza heeft aangevallen. De meeste doden en gewonden die daarbij vielen, zouden zijn gevallen doordat mensen elkaar onder de voet liepen. Israël zegt dat dat blijkt uit een eerste navraag bij betrokkenen aan Israëlische kant.

Volgens de autoriteiten in Gaza vielen ruim er 100 doden bij het uitdelen van hulpgoederen, doordat het Israëlische leger doelgericht begon te schieten. Getuigen zeggen dat Israëlische militairen het vuur openden toen grote groepen mensen op het hulpkonvooi afkwamen.

Israël zegt dat het alleen waarschuwingsschoten heeft gelost om een groep 'plunderaars' uiteen te drijven. Er zou daarna wel richting hen zijn geschoten omdat ze dreigend op Israëlische militairen zouden zijn afgekomen.

Beide claims zijn niet onafhankelijk onderzocht. Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt dat er binnenkort een groter, onafhankelijk onderzoek met resultaten komt.

Ziekenhuisbronnen en een team van de VN zeggen dat veel slachtoffers schotwonden hadden.

Hamas-delegatie arriveert in Caïro voor staakt-het-vuren

Een Hamas-delegatie is aangekomen in Caïro om het te hebben over een staakt-het-vuren. Dat meldt persbureau Reuters. Bemiddelaars Egypte en Qatar verwachten dat Hamas zal reageren op het voorstel dat nu op tafel ligt. Israël heeft zich hier al "min of meer" achter geschaard, melden internationale persbureaus.

Internationale bemiddelaars zijn al weken bezig om tot een overeenkomst te komen. Doel is om een gevechtspauze in te lassen voor de ramadan op 10 maart begint. Met een overeenkomst zou er waarschijnlijk weer de noodzakelijke hulp Gaza in kunnen. Voor honderdduizenden Palestijnen dreigt er momenteel een hongersnood. Voedsel komt momenteel nauwelijks het gebied in. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er minstens tien kinderen omgekomen van de honger.

In de deal die nu op tafel ligt zou een staakt-het-vuren van zes weken staan. Ook zouden er door Hamas gijzelaars vrijgelaten worden die als kwetsbaar worden beschouwd, onder wie zieken, gewonden, ouderen en vrouwen. In ruil zou dan een groep Palestijnse gevangenen vrijkomen. In het verleden eiste Hamas dat Israël zich definitief terugtrekt uit Gaza, in ruil voor de vrijlating van alle gijzelaars. Mogelijk wil Hamas akkoord gaan met een beperkte duur van zes weken, als het een deel van de gijzelaars die vastzitten sinds 7 oktober niet hoeft vrij te laten.

Israëlisch leger: voeren aanvallen op in Khan Younis

Het Israëlische leger zegt dat het de operaties in de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza heeft geïntensiveerd. Er zouden tientallen Hamas-doelen zijn vernietigd door middel van lucht- en artillerieaanvallen. In een 'blitz'-aanval van zes minuten zouden ongeveer vijftig doelen zijn getroffen. Khans Younis is de laatste weken het middelpunt van het militaire offensief van Israël.

Bewoners in het gebied meldden dat ze verrast waren door de snelle opmars van Israëlische tanks, wat leidde tot nieuwe gevechten. Bij een appartementencomplex meldden een aantal gezinnen op sociale media dat ze hun huizen niet konden verlaten voordat de tanks op straat stonden. De Palestijnse militante groep Islamitische Jihad zegt dat het twee tanks met raketten heeft aangevallen en een gebouw heeft opgeblazen waar Israëlische soldaten zaten.

Israëlische militairen in Khan Younis

Italiaanse marine schiet drone uit de lucht

Een Italiaans marineschip heeft een drone uit de lucht geschoten die onderweg was richting de Rode Zee. Volgens het Italiaanse ministerie van Defensie vloog de drone op een afstand van zo'n zes kilometer van het schip en kwam hij steeds dichterbij.

Het schip dat de drone uit de lucht schoot is onderdeel van de EU-missie Aspides, die schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden moet beschermen tegen de Houthi-rebellen. Zij verklaarden zich solidair met de Palestijnen en bestoken schepen op de drukbevaren route tussen het Midden-Oosten, Azië en Europa.

Gisteren zonk een schip in de Rode Zee dat twee weken geleden werd aangevallen door Houthi-rebellen. De bemanning had het schip al kort na de aanval verlaten.

In beeld: 35.000 maaltijden gedropt in Gaza

De Verenigde Staten hebben duizenden maaltijden met parachutes in Gaza afgegooid. Het is voor het eerst dat de Amerikanen in het gebied een dropping doen, maar Gazanen zeggen dat de dropping niet genoeg is. Ze willen dat de grens met Egypte opengaat zodat daar hulpgoederen het gebied in kunnen. 35.000 maaltijden is volgens hen te weinig. "Ze laten ons vallen", zegt een Gazaanse man. Volgens de VN is een groot deel van de mensen in de Gazastrook één stap verwijderd van hongersnood.

"Deze droppings zijn niet genoeg voor één gezin, dit is niets", klinkt de kritiek in Gaza na de dropping:

Amerika dropt met vliegtuig 35.000 maaltijden boven Gaza

VS: deal voor staakt-het-vuren in zicht

De contouren voor een staakt-het-vuren in Gaza zijn uitgetekend, zegt een hoge functionaris van de Amerikaanse regering die anoniem wil blijven. De deal betreft een periode van zes weken, die moet ingaan voor de ramadan. De islamitische vastenmaand begint rond 10 maart. Israël zou met het raamwerk voor een akkoord hebben ingestemd.

Of er echt een akkoord komt, hangt volgens de functionaris af van Hamas. Een van de voorwaarden voor het staakt-het-vuren is het vrijlaten van de gijzelaars, in de eerste plaats vrouwen, kinderen, ouderen, zieken en gewonden "De deal is in principe rond, maar ik wil geen verwachtingen scheppen", aldus de functionaris. Vandaag wordt er in Egypte verder onderhandeld.

Nieuw liveblog

We houden je in dit blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.