Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse dropping met noodhulp boven Gaza • 'Staakt-het-vuren hangt nu af van Hamas'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

We gaan verder in een nieuw liveblog

Dit liveblog is gesloten. Klik hier voor het liveblog van zondag 3 maart.

In beeld: 35.000 maaltijden gedropt in Gaza

De Verenigde Staten hebben duizenden maaltijden met parachutes in Gaza afgegooid. Het is voor het eerst dat de Amerikanen in het gebied een dropping doet:

Amerika dropt met vliegtuig 35.000 maaltijden boven Gaza

VS: deal voor staakt-het-vuren in zicht

De contouren voor een staakt-het-vuren in Gaza zijn uitgetekend, zegt een hoge functionaris van de Amerikaanse regering die anoniem wil blijven. De deal betreft een periode van zes weken, die moet ingaan voor de ramadan. De islamitische vastenmaand begint rond 10 maart. Israël zou met het raamwerk voor een akkoord hebben ingestemd.

Of er echt een akkoord komt, hangt volgens de functionaris af van Hamas. Een van voorwaarden voor de staakt-het-vuren is het vrijlaten van de gijzelaars, in de eerste plaats vrouwen, kinderen, ouderen, zieken en gewonden "De deal is in principe rond, maar ik wil geen verwachtingen scheppen", aldus de functionaris. Morgen wordt er in Egypte verder onderhandeld.

VS dropt hulpgoederen in Gaza

De Verenigde Staten hebben voor het eerst een luchtdropping met hulpgoederen uitgevoerd boven Gaza. Dat zeggen twee Amerikaanse overheidsfunctionarissen tegen persbureau Reuters.

De dropping is uitgevoerd met drie vliegtuigen van het type Lockheed C-130 Hercules. Volgens een van de functionarissen zijn er meer dan 35.000 maaltijden gedropt.

Hulp verspreiden over land is moeilijk in Gaza vanwege de grootschalige verwoesting door Israëlische bombardementen, en aanhoudende gevechten tussen militante Palestijnen en het Israëlische leger. Donderdag kwamen tientallen mensen in Noord-Gaza om het leven bij het uitdelen van voedsel.

President Biden kondigde de Amerikaanse luchtdropping gisteren aan. "De VS moet en zal meer doen. Er komt absoluut niet genoeg noodhulp Gaza in op dit moment. Onschuldige levens staan op het spel, kinderlevens staan op het spel." Nederland deed dit begin februari een luchtdropping met hulpgoederen.

Een Amerikaanse functionaris benadrukt dat luchtdroppings geen alternatief zijn voor de aanvoer over land. "Hulp op grote schaal is alleen mogelijk als die op zoveel mogelijk plekken de Gazastrook binnen komt."

Verwoesting Khan Younis te zien op satellietbeelden

Op satellietbeelden van het Europese satellietprogramma Copernicus is te zien hoe de stad Khan Younis in zuidelijk Gaza vanaf 1 december 2023 tot 29 februari 2024 steeds meer wordt verwoest door Israëlische aanvallen.

Satelliet legt verwoesting van Khan Younis vast

Vrachtschip zinkt weken na aanval Houthi-rebellen

Twee weken na de raketaanval van Houthi-rebellen is in de Rode Zee het vrachtschip Rubymar gezonken, meldt de regering van Jemen. De bemanning had het schip kort na de aanval al verlaten.

De Rubymar vervoerde een lading kunstmest. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de aanval op het schip geleid tot een grote olievlek en een "ecologische ramp" in de Rode Zee.

Het vrachtschip werd bijna twee weken geleden aangevallen en lag dagen half onder water

Beschoten vrachtschip in Rode Zee gezonken

Onderhandelingen staakt-het-vuren morgen verder in Caïro

De onderhandelingen over een staakt-het-vuren in de Gazastrook worden morgen hervat in de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat zeggen twee Egyptische veiligheidsfunctionarissen tegen persbureau Reuters.

De partijen zouden het eens zijn geworden over de duur van het bestand en over het vrijlaten van gegijzelden en gevangenen. Maar over het terugtrekken van het Israëlische leger uit het noorden van Gaza en de terugkeer van Palestijnen naar dat gebied is nog geen overeenstemming bereikt.

Bronnen zeggen tegen het persbureau dat het incident van afgelopen donderdag geen invloed heeft gehad op de onderhandelingen. Ruim honderd Palestijnen kwamen volgens de Palestijnse autoriteiten om het leven toen ze door Israëlische militairen onder vuur werden genomen. Dat zou er juist toe hebben geleid dat de onderhandelaars haast wilden maken.

De Amerikaanse president Biden zei vannacht dat hij hoopt dat er voor het begin van de ramadan een staakt-het-vuren is tussen Israël en Hamas. De vastenmaand ramadan begint dit jaar op 10 of 11 maart, afhankelijk van de islamitische maankalender. "We werken er echt hard aan. We zijn er nog niet", zei hij tegen journalisten.

Ook de Palestijnse Autoriteit zegt te hopen op een bestand voordat de ramadan begint.

'Drie Hezbollah-strijders gedood in Libanon'

De veiligheidsdiensten in Libanon zeggen dat drie Hezbollah-strijders zijn omgekomen bij een Israëlische drone-aanval. De drie zouden in een auto hebben gezeten toen die onder vuur werd genomen in de buurt van Naqoura, in het zuidwesten van Libanon. Een van de slachtoffers zou een wapentechnicus zijn geweest.

Israël zegt dat het een voertuig in het zuiden van Libanon heeft geraakt, met daarin "een aantal terroristen die raketten hebben afgevuurd op Israëlisch grondgebied".

Hezbollah meldt dat het een Israëlisch militair hoofdkwartier heeft aangevallen in Liman, op zo'n vijftien kilometer van de grens. Dat zou met een drone zijn gedaan. Of daar slachtoffers bij zijn gevallen, is niet duidelijk.

Volgens Reuters zijn er sinds oktober ruim 200 Hezbollah-strijders en vijftig burgers om het leven gekomen bij Israëlische aanvallen in Libanon. Andersom zijn er zo'n tien Israëlische militairen en vijf burgers omgekomen aan het noordfront. Aan beide kanten van de grens zijn tienduizenden burgers gevlucht voor het geweld.

VS: aanval uitgevoerd op raket van Houthi's

Het Amerikaanse leger heeft vannacht een aanval uitgevoerd op een lanceerinstallatie van Houthi-rebellen. Volgens de Amerikanen stonden de Houthi's op het punt om een raket af te vuren vanuit Jemen.

Het Amerikaanse Centrale Commando zei op X dat de Houthi's gisteren een ballistische anti-scheepsraket in de Rode Zee lanceerden vanuit Jemen.

Biden hoopt op staakt-het-vuren in Gaza voor ramadan begint

De Amerikaanse president Joe Biden hoopt dat er een staakt-het-vuren is tussen Israël en Hamas voor de vastenmaand ramadan begint. "We werken er echt hard aan. We zijn er nog niet", zei hij tegen verslaggevers toen hij het Witte Huis verliet. De ramadan begint dit jaar op 10 of 11 maart, afhankelijk van de islamitische maankalender.

Biden kondigde ook aan dat de VS via de lucht en zee noodhulp naar Gaza gaat brengen in reactie op de beperkte aanvoer van hulpgoederen over land. "Onschuldige mensen zijn terechtgekomen in een verschrikkelijke oorlog, kunnen hun gezinnen niet meer voeden, en als er noodhulp binnenkomt, zie je wat er gebeurt", zegt president Biden. "De VS moet en zal meer doen. Er komt absoluut niet genoeg noodhulp Gaza in op dit moment. Onschuldige levens staan op het spel, kinderlevens staan op het spel."

'Zeker 17 doden door Israëlische luchtaanval op woningen'

Bij een bombardement op drie wooncomplexen in Gaza zouden zeker zeventien mensen zijn omgekomen. Volgens het Palestijnse staatspersbureau Wafa zijn twee gebouwen in de regio Deir al Balah en een huis in vluchtelingenkamp Jabalia gebombardeerd, waar minstens zeventig mensen schuilden.

Volgens Wafa zitten mensen vast onder het puin. Reddingswerkers zouden bezig zijn mensen eronder vandaan te krijgen.

Hezbollah houdt drie Nederlandse militairen vast in Beiroet

Drie Nederlandse militairen die de Nederlandse ambassade in Libanon ondersteunen, zijn enige tijd vastgehouden door de militante beweging Hezbollah. Dat gebeurde in een zuidelijke buitenwijk van de hoofdstad Beiroet toen ze volgens Defensie "een verkenning van routes" uitvoerden.

Een woordvoerder van het ministerie wil niet zeggen wanneer het incident plaatsvond of hoelang de militairen zijn vastgehouden. De militairen zijn via het Libanese leger vrijgekomen en teruggekeerd naar de ambassade. Ze maken het goed.

Een team van Nederlandse militairen werd in oktober vorig jaar naar Libanon gestuurd. Zij zijn daar om de ambassade bij te staan, mocht de oorlog tussen Israël en Hamas verder overslaan naar Libanon.

Welkom

Welkom in het liveblog van zaterdag 2 maart. Het blog van gisteren kan je hier teruglezen.