Duizenden betogen tegen oorlog in Tel Aviv • Steeds meer landen schorten steun UNRWA op
UNRWA-chef: 'schokkend' dat landen hun steun opschorten
UNRWA-chef Philippe Lazzarini noemt het in een verklaring "schokkend" dat landen de financiering van zijn organisatie tijdelijk stopzetten. Het is in zijn ogen "enorm onverantwoordelijk" om de hele organisatie en een hele gemeenschap te bestraffen vanwege beschuldigingen tegen enkele individuen.
Hij roept de landen, waaronder Nederland, op om hun beslissing te heroverwegen voordat de UNRWA zich gedwongen ziet de humanitaire hulpverlening te staken. "Het leven van de mensen in Gaza hangt af van deze steun en dat geldt ook voor de regionale stabiliteit."
Gisteren kondigde Lazzarini een onderzoek aan naar de mogelijke betrokkenheid van meerdere medewerkers van de hulporganisatie bij de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober. Hij deed dat naar aanleiding van informatie van de Israëlische autoriteiten. De medewerkers zijn per direct ontslagen, zei Lazzarini. Maar een aantal landen, zoals de VS, Canada, Finland, het VK en Nederland heeft de financiële steun bevroren, in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek.
Duizenden demonstranten de straat op in Tel Aviv
In Tel Aviv zijn duizenden demonstranten de straat op gegaan. Ze eisen het aftreden van de Israëlische premier Netanyahu. Sommigen dragen foto's mee van gijzelaars die worden vastgehouden door Hamas in de Gazastrook en roepen op tot hun vrijlating. Anderen houden bordjes omhoog met de tekst "We hebben bloed aan onze handen" en het getal 26.000. Volgens het Palestijnse Gezondheidsministerie zijn er zeker 26.000 Palestijnen gedood sinds het uitbreken van de oorlog.
De Israëlische krant Haaretz meldt dat zo'n tweehonderd demonstranten slaags zijn geraakt met de politie. De politie gebruikte geweld om betogers die de weg probeerden te blokkeren te verwijderen. Ook nam de politie volgens de krant protestborden en andere eigendommen in beslag. Enkele demonstranten zouden zijn gearresteerd.
De afgelopen dagen verzamelden Israëliërs zich bij de grensovergang Kerem Shalom met de Gazastrook en hielden daar vrachtwagens met hulpgoederen tegen. Netanyahu zei op een persconferentie mee te leven met de families van de gijzelaars, maar dat die protesten een averechts effect hebben.
Leden van een organisatie van familieleden van de gijzelaars bekritiseren zijn uitspraken. Volgens hen is het niet aan de premier om degenen van wie familieleden ontvoerd zijn te berispen.
Ook Nederland schort steun UNRWA op
Nederland stopt tijdelijk met de financiering van VN-hulporganisatie UNRWA, die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen. Dat heeft minister Van Leeuwen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bevestigd tegenover Nieuwsuur en de NOS.
"We zijn enorm geschrokken. De aanklacht is dat met VN-geld, met ons geld, de aanslag is gepleegd op 7 oktober", zegt Van Leeuwen. Nederland zal voorlopig geen nieuwe betalingen doen aan de VN-hulporganisatie.
Daarmee sluit Nederland zich aan bij een groeiende lijst van landen die de steun aan de organisatie opschorten in afwachting van een onderzoek naar de vermeende betrokkenheid van een aantal UNRWA-medewerkers bij de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober.
Lees meer:
Palestijnen putten weinig hoop uit tussenvonnis: 'We willen een staakt het vuren'
Palestijnen in Gaza reageren op het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof. Daarin staat dat Israël er alles aan moet doen om genocide te voorkomen in Gaza.
Ook Finland en Verenigd Koninkrijk stoppen financiering UNRWA
De regeringen van Finland en het Verenigd Koninkrijk schorten de financiering van UNRWA op. De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen ligt internationaal onder vuur.
Er loopt een onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van UNRWA-medewerkers bij de terroristische aanslagen van Hamas op 7 oktober. Onder meer de VS, Australië, Canada en Italië hebben daarom de geldstroom richting de hulporganisatie voorlopig dichtgedraaid.
De UNRWA heeft de contracten met de betreffende medewerkers voorlopig beëindigd.
174 doden gemeld in Gaza in dag tijd
De afgelopen 24 uur zijn 174 mensen omgekomen in de Gazastrook, meldt het door Hamas aangestuurde ministerie van Gezondheid. Het totale dodental sinds het begin van de oorlog komt daarmee op 26.257.
Onder meer in Khan Younis wordt al dagen zwaar gevochten. Het tussentijdse vonnis van de Internationaal Gerechtshof heeft daar ogenschijnlijk niets aan veranderd. Israël is opgedragen er alles aan te doen om genocide te voorkomen, maar het hof heeft het land niet opgeroepen om alle militaire acties te staken.
In de vanuit Gaza vrijgegeven statistieken wordt geen onderscheid gemaakt tussen omgekomen burgers of strijders. Ruim de helft van alle slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Israël wijt het hoge aantal burgerslachtoffers aan Hamas. De gewapende groepering opereert vanuit woonwijken en zou burgers als levend schild gebruiken.
Rutte over tussenvonnis genocidezaak: 'In lijn met wat Nederland al doet'
Demissionair premier Rutte steunt het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël. Volgens hem handelt Nederland ook al volgens die lijn en daarom zal er na de uitspraak niets veranderen aan het Nederlandse standpunt inzake de oorlog.
"Wij voeren al druk uit op Israël om burgerslachtoffers te voorkomen. Ook moet er massief meer humanitaire hulp komen", zei Rutte in de marge van het VVD-congres tegen de NOS. Wel benadrukt hij nogmaals dat Nederland Israël steunt, "maar wel in lijn met de elementen die in deze uitspraak zitten."
De premier steunt de oproep van het hof aan Hamas om alle gijzelaars vrij te laten. Over wat er met de Nederlandse steun gebeurt als Israël zich de komende tijd niet houdt aan de maatregelen die het hof aan Israël oplegde, wilde Rutte niets zeggen.
Noodweer leidt tot problemen in vluchtelingenkamp Gaza
Israël wil dat UNRWA na oorlog stopt met activiteiten Gaza
Israël wil dat VN-organisatie UNRWA, die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen, na de oorlog stopt met zijn werkzaamheden in de Gazastrook. Minister Katz van Buitenlandse Zaken zegt dat zijn land al jaren waarschuwt dat de UNRWA dient als de "civiele tak van Hamas" in Gaza. Volgens hem zijn veel medewerkers geassocieerd met Hamas en ondersteunen ze de organisatie.
Gisteren werd bekend dat een aantal medewerkers van de UNRWA mogelijk geholpen heeft bij de terreuraanvallen van Hamas op 7 oktober vorig jaar.
Steeds meer landen schorten financiering UNRWA op
Steeds meer landen schorten hun steun aan de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) op. Gisteren maakte UNRWA-chef Lazzarini bekend dat er een onderzoek loopt naar mogelijke betrokkenheid van meerdere medewerkers bij de terroristische aanslagen van Hamas op 7 oktober.
De Verenigde Staten lieten al snel weten de financieringen op te schorten. Inmiddels doen ook Australië, Canada en Italië hetzelfde. Australië zegt "ernstig bezorgd" te zijn, meldt buitenlandminister Wong. Canada laat weten de beschuldigingen "extreem serieus" te nemen.
De Amerikaanse minister Blinken uitte zijn zorgen tegenover VN-chef Guterres. Hij benadrukt dat het noodzakelijk is dat er een diepgaand onderzoek komt. Demissionair minister Van Leeuwen voor Ontwikkelingssamenwerking zei gisteren dat hij afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek een besluit neemt over de toekomstige bijdrages aan de VN-organisatie.
De UNRWA heeft de contracten met de betreffende medewerkers hangende het onderzoek beëindigd.
'VS en Britten vallen belangrijke haven in Jemen aan'
Een aan de Houthi's gelinkte televisiezender meldt dat de VS en de Groot-Brittannië vanochtend twee aanvallen hebben uitgevoerd op een haven in Jemen aan de Rode Zee. Het gaat om Ras Issa, de belangrijkste olie-exportterminal van Jemen. Over schade of slachtoffers is niets gezegd. Ook Reuters maakt melding van de aanvallen.
De gemelde aanvallen komen een aantal uren nadat Houthistrijders uit Jemen een raketaanval hebben uitgevoerd op een olietanker in de Golf van Aden en lijken op een vergelding. Daardoor brak brand uit op het schip. De bemanning van de tanker raakte niet gewond.
Zware gevechten in Khan Younis, 'Nasserziekenhuis zonder stroom'
In de de zuidelijke stad Khan Younis in de Gazastrook wordt nog altijd zwaar gevochten. Het Nasserziekenhuis kampt volgens Al-Jazeera opnieuw met stroomuitval.
De afgelopen 24 uur zijn zeker 28 Palestijnen omgekomen, melden de door Hamas aangestuurde autoriteiten van Gaza. Het Israëlische leger zegt dat het elf terroristen heeft gedood. De strijd om Khan Younis is momenteel een van de zwaartepunten van het Israëlische grondoffensief.
Bovenop de gevechten en humanitaire crisis leidt ook het weer tot problemen, zegt verslaggever Sander van Hoorn vanuit Tel Aviv. "Er trekken heel felle buiten over Israël en Gaza."
Biden spreekt met leiders Egypte en Qatar over gijzelaars en humanitaire hulp
De Amerikaanse president Joe Biden heeft met Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar over de situatie in Gaza gesproken. De twee leiders waren het erover eens dat de inspanningen om door Hamas gegijzelde Israëliërs vrij te krijgen de sleutel is tot een langere gevechtspauze, zegt het Witte Huis.
Bidens adviseur voor het Midden-Oosten Brett McGurk was afgelopen week in de Qatarese hoofdstad Doha om te spreken over een mogelijk nieuwe deal tussen Israël en Hamas om gijzelaars vrij te laten. Deze week zei het Witte Huis dat de VS achter een gevechtspauze staat als daarmee de garantie kan worden gegeven dat gijzelaars worden vrijgelaten en dat er humanitaire hulp in Gaza wordt toegelaten.
Biden sprak ook met de Egyptische president Sisi over het toelaten van meer humanitaire hulp tot de Gazastrook.
VS vernietigt Houthi-raket die klaar stond voor lancering
Het Amerikaanse leger zegt dat het een raket van de Houthi's in Jemen heeft vernietigd. De raket stond gericht op de Rode Zee en was volgens het leger klaar om te worden gelanceerd.
De raket vormde "een direct gevaar voor koopvaardijschepen en marineschepen van de VS in de regio", zegt het Amerikaanse commandocentrum op X. De aanval van de VS vond rond 01.45 uur Nederlandse tijd plaats.
Brand op olietanker na raketaanval Houthi's
Houthistrijders uit Jemen hebben een raketaanval op een olietanker in de Golf van Aden uitgevoerd, zegt het bedrijf Trafigura, dat eigenaar is van het getroffen schip. Op de tanker Marlin Luanda is brand uitgebroken. Militaire schepen zijn onderweg om hulp te bieden.
De brand brak uit in een van de tanks aan stuurboordkant. De bemanning van het schip zou ongedeerd zijn. Aan boord is materieel om brand te bestrijden. Trafigura zegt in contact te staan met de bemanning. "We houden alles scherp in de gaten."
Wereld over tussenvonnis genocidezaak: Israël moet uitspraak volgen
Landen en organisaties reageren wereldwijd op het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël. De mate van tevredenheid over het vonnis verschilt, maar in de meeste reacties wordt benadrukt dat Israël zich heeft te houden aan de opdracht van het hof om meer te doen om genocide te voorkomen.
Onder meer de Europese Commissie zegt te rekenen op een "volledige en onmiddellijke" uitvoering van de opdrachten van het hof en benadrukt zijn "blijvende steun voor het ICJ". Ook binnen het Europees Parlement klinkt brede steun voor het vonnis, al zijn er parlementariërs die aandringen op het afkondigen van een staakt-het-vuren naar aanleiding van vandaag.
Welkom
Welkom in het liveblog van zaterdag 27 januari over de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.