Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Brand op tanker na aanval Houthi's • Defensie denkt aan luchtdropping Gaza

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen. Dit is het belangrijkste nieuws:

  • Tussenvonnis Internationaal Gerechtshof: Israël moet genocide in Gaza voorkomen.
  • Netanyahu: we blijven onszelf verdedigen.
  • Onderzoek VN-organisatie naar betrokkenheid personeel bij Hamas-aanslagen.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Brand op olietanker na raketaanval Houthi's

Op een tanker in de Golf van Aden is brand ontstaan na een raketaanval door Houthi's uit Jemen. Het vuur woedt in een van de tanks aan stuurboordkant. De bemanning probeert het vuur te bedwingen, zegt persbureau Bloomberg na contact met het bedrijf Trafigura, dat eigenaar is van het schip Marlin Luanda.

Aan boord is nafta, een olieproduct dat in de chemische industrie wordt gebruikt. De aanval was ten zuidoosten van de Jemenitische havenstad Aden.

Defensie onderzoekt mogelijkheid van luchtdropping Gaza

Het Nederlandse ministerie van Defensie kijkt naar de mogelijkheid om door de lucht humanitaire hulp de Gazastrook in te krijgen. Dat zou moeten gebeuren door een luchtdropping uit te voeren, schrijven de demissionaire ministers Bruins Slot van Buitenlandse Zaken en Ollongren van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet schrijft bezorgd te zijn over de "nijpende humanitaire situatie" in Gaza. Er is "een enorme schaarste aan essentiële zaken als water, voedsel en medische voorzieningen".

Behalve naar het leveren van hulp door de lucht wordt ook nog gekeken naar de mogelijkheid van een maritieme corridor om via schepen Gaza te bevoorraden. Zowel voor droppings als voor een maritieme corridor moet Israël toestemming geven. Die toestemming is er nu nog niet.

Pro-Israëldemonstranten: 'Hamas is oorlog begonnen en moet gegijzelden vrijlaten'

Ook pro-Israëldemonstranten volgden de tussenuitspraak van het Internationale Gerechtshof in Den Haag.

Pro-Israël demonstranten: 'Hamas is oorlog begonnen en moet gegijzelden vrijlaten'

Pro-Palestinademonstranten zijn blij met uitspraak: 'Begin van een goed einde'

Voor het Internationale Gerechtshof heeft een groep pro-Palestinademonstranten zich verzameld. Ze zijn tevreden met de uitspraak.

Pro-Palestina demonstranten zijn blij met uitspraak: 'Begin van een goed einde'

EU: vonnis Gerechtshof moet uitgevoerd worden

Israël en Hamas dienen het vonnis van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag uit te voeren. Dat moet "volledig, onmiddellijk en daadwerkelijk" gebeuren, zeggen de Europese Commissie en EU-buitenlandchef Borrell.

Het hof beval Israël om te doen wat het kan om slachtoffers in Gaza te voorkomen. Hamas kreeg de opdracht alle gijzelaars die het op 7 oktober vorig jaar maakte onmiddellijk vrij te laten.

De EU onderstreept "haar blijvende steun" voor het Internationaal Gerechtshof.

VS schort financiering aan UNRWA op

De Verenigde Staten zijn bezorgd over de beschuldigingen aan het adres van een aantal medewerkers van de VN-organisatie UNRWA, die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen. In een verklaring zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het de financiering aan de UNRWA tijdelijk stopzet.

Vandaag maakte UNRWA-baas Lazzarini bekend dat er een onderzoek loopt naar mogelijke betrokkenheid van meerdere medewerkers bij de terroristische aanslagen van Hamas op 7 oktober. Onduidelijk is wat hun rol zou zijn geweest. Om de levering van humanitaire hulp niet in gevaar te brengen, heeft de UNRWA de contracten met de medewerkers hangende het onderzoek beëindigd.

De Amerikaanse minister Blinken heeft zijn zorgen overgebracht aan VN-chef Guterres. Hij benadrukte in dat gesprek de noodzaak van een diepgaand onderzoek naar de kwestie, staat in een verklaring van zijn ministerie.

Demissionair minister Van Leeuwen voor Ontwikkelingssamenwerking zegt geschokt te zijn door de zaak. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek neemt hij een besluit over de toekomstige bijdrages aan de VN-organisatie, zegt hij op X.

Hamas hoopt na vonnis op isolatie Israël

Hamas heeft het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof verwelkomd. De terroristische organisatie zegt te hopen dat het ertoe leidt dat Israël er internationaal alleen voor komt te staan. "De procedure bij het gerechtshof zal de misdaden van Israël in de Gazastrook onder de aandacht brengen", stelt Hamas.

Bij aanvallen van Palestijnse terroristen op 7 oktober kwamen er aan Israëlische zijde zo'n 1200 mensen om het leven en werden zo'n 250 mensen in gijzeling genomen. Daarna begon Israël een oorlog tegen Hamas.

Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn daarbij ruim 26.000 mensen om het leven gekomen en meer dan 64.000 gewonden gevallen.

Mensenrechtenorganisaties willen staakt-het-vuren

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof een "historisch moment". De organisatie zegt te hopen dat het tussenvonnis bijdraagt aan een "betere bescherming van Palestijnse burgers, een einde aan de humanitaire ramp in de Gazastrook en het verlichten van het massale menselijke lijden". Amnesty zegt te hopen dat de Nederlandse regering achter de uitspraak gaat staan, en herhaalt een oproep tot een staakt-het-vuren.

Artsen zonder Grenzen (AzG) hamert ook op een staakt-het-vuren, om zo humanitaire hulp mogelijk te maken "We hebben betere humanitaire toegang tot de Gazastrook nodig om de hulp te kunnen bieden die zoveel mensen zo hard nodig hebben. Zonder een staakt-het-vuren kunnen we de veiligheid van onze medewerkers en patiënten niet garanderen. Vier van onze collega's zijn gedood, onze voertuigen zijn onder vuur genomen, net als onze collega's terwijl ze in ziekenhuizen aan het werk waren. De vijfjarige dochter van een collega kwam om het leven."

Ook AzG wil dat Nederland zich nu uitspreekt voor een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren. "AzG verzoekt Nederland, dat Den Haag als internationale juridische hoofdstad heeft benoemd en dat de bevordering van internationaal recht in haar grondwet heeft, met klem om de oproep tot een permanent en onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza te steunen."

Onderzoek VN-organisatie naar betrokkenheid personeel bij Hamas-aanslagen

Er is, los van de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, ook ander nieuws rond het conflict tussen Israël en Hamas. De VN-organisatie voor de hulp aan Palestijnen, UNRWA, is een onderzoek begonnen naar medewerkers die mogelijk betrokken waren bij de terreuraanslagen van Hamas tegen Israël op 7 oktober. Met hen zijn de banden verbroken, zegt de VN-organisatie.

UNRWA heeft van Israël informatie gekregen over de mogelijke betrokkenheid van de medewerkers. "Om de levering van humanitaire hulp niet in gevaar te brengen, heb ik het besluit genomen om de contracten van deze medewerkers direct te ontbinden", zegt UNRWA-baas Philippe Lazzarini. "En ook komt er een onderzoek om de waarheid boven tafel te krijgen."

De VN-hulporganisatie biedt onder meer scholing, basiszorg en humanitaire hulp aan Palestijnen in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever, Jordanië, Syrië en Libanon.

'Mogelijk ook gevolgen voor Nederland'

De uitspraak van het Gerechtshof heeft mogelijk ook gevolgen voor het hoger beroep dat mensenrechtenorganisaties hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat over de F-35-gevechtsvliegtuigen. Dat zegt hoogleraar internationaal recht van de Universiteit van Amsterdam André Nollkaemper op NPO Radio 1.

De organisaties willen dat Nederland de vergunning om onderdelen aan Israël te leveren voor het gevechtsvliegtuig intrekt, omdat het gebruikt zou worden in de oorlog tussen Israël en Hamas. Maar de staat zegt dat dit niet bewezen kan worden.

De hoogleraar vraagt zich af "wat dit voor andere landen gaat betekenen die Israël steunen." De uitspraak over de F-35 is op 12 februari.

Netanyahu: we blijven onszelf verdedigen

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat Israël zal doorgaan met "doen wat nodig is" om zichzelf te verdedigen. Dat heeft hij gezegd na het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof. De Israëliërs voeren een oorlog "zoals niemand anders doet" en Israël heeft "zoals elk land" het recht om zichzelf te verdedigen, aldus de premier.

De beschuldiging van genocide noemt Netanyahu "vals en schandalig". "Israël zal zichzelf blijven verdedigen tegen Hamas, een genocidale terreurorganisatie." Netanyahu zegt ook dat de toewijding van Israël aan het internationale recht "onwrikbaar" is.

Benjamin Netanyahu

Hoogleraar Volkenrecht: 'Israël moet zich hier wat van aantrekken'

Nico Schrijver, hoogleraar volkenrecht, zegt in het NOS Journaal dat Israël zich wel iets moet aantrekken van de uitspraken van het Hooggerechtshof. Maar tegelijkertijd, zegt Schrijver, heeft het land ook recht op zelfverdediging en op dat de gijzelaars worden vrijgelaten.

Hij noemt deze zaak niet alleen een kwestie tussen Israël en zijn buurlanden, maar een zaak van wereldbelang. "Iedereen kijkt mee."

Volgens Schrijver is het nu zaak om een nieuwe routekaart voor vrede te vinden. "Dan kom je toch uit op de tweestatenoplossing, het minst slechte idee."

Zuid-Afrika blij met tussenvonnis

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten noemen het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof een "beslissende overwinning" voor de internationale wet- en regelgeving en een "stevige mijlpaal in de zoektocht naar gerechtigheid voor de Palestijnen". De Zuid-Afrikanen zeggen te hopen dat Israël zich aan het tussenvonnis zal houden en de boel niet zal frustreren.

Volgens minister Pandor (Internationale Betrekkingen) zal Israël de gevechten in de Gazastrook moeten stoppen om zich te houden aan de uitspraak. Zuid-Afrika had gevraagd om een staakt-het-vuren, maar dat werd niet door het hof bevolen. "Hoe wil je de mensen voorzien van hulp en water zonder een staakt-het-vuren?", zei de minister. "Als je het vonnis leest, moet er impliciet een staakt-het-vuren plaatsvinden."

Na het uitspreken van het tussenvonnis waren de Zuid-Afrikaanse vicepresident Mashatile en minister van Justitie Lamola dansend te zien op een bijeenkomst van regeringspartij ANC, zo meldt persbureau Reuters.

Minister Zuid-Afrika: 'We konden niet werkeloos toezien'

Onze correspondenten over het tussenvonnis in de zaak

Verslaggever Sander van Hoorn en correspondent Zuid-Afrika Elles van Gelder over het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof.

Correspondenten over tussenvonnis genocidezaak: 'Afwachten wat Israël gaat doen'

Kijk hier de belangrijkste punten in de uitspraak van het ICJ

Kijk hier de belangrijkste punten in de uitspraak van de rechters van het ICJ

Minister Bruins Slot (BZ): 'Deze uitspraak bindend voor partijen, moet uitgevoerd worden'

Minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken wil nog niet zeggen wat de uitspraak betekent voor het Nederlandse beleid ten opzichte van het conflict tussen Israël en Hamas. "Het is een omvangrijke uitspraak en de gevolgen hiervan gaan wij zorgvuldig bestuderen", zei de minister meteen na de uitspraak.

Ze benadrukt dat de uitspraak "bindt", dat wil zeggen dat de twee partijen zich volgens het internationaal recht aan het oordeel van het Gerechtshof moeten houden. Ook zegt ze dat Nederland al langer eist dat er minder burgerslachtoffers vallen en er meer humanitaire hulp wordt toegelaten in Gaza.

Palestijnse minister tevreden met tussenvonnis

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Al-Maliki zegt tevreden te zijn met de maatregelen die het Gerechtshof heeft opgelegd. "De rechters hebben de feiten en de wet bekeken. Ze hebben geoordeeld vóór menselijkheid en voor de internationale regelgeving", zegt de minister.

Al-Maliki voegde eraan toe dat de Palestijnen alle staten vragen om erop toe te zien dat de bevolen maatregelen ook worden nageleefd. Dat geldt wat hem betreft ook voor Israël zelf, "de bezettingsmacht".

Tussenvonnis nogmaals uitgesproken in Frans

Het tussenvonnis is hiermee in het Engels uitgesproken. Nu wordt het vonnis nogmaals voorgelezen, maar dan in het Frans, de tweede officiële taal van het Gerechtshof.

Zuid-Afrika had gevraagd om een gevechtspauze, maar dat is niet toegewezen door het Gerechtshof.

Hof: Hamas moet gijzelaars direct vrijlaten

Het Gerechtshof roept op dat Hamas alle gijzelaars die het heeft onmiddellijk moet vrijlaten.

Gerechtshof: Israël moet genocide voorkomen

Het Gerechtshof zegt dat Israël alles moet doen wat binnen zijn macht ligt om genocide in Gaza te voorkomen. Ook zegt het hof dat Israël moet garanderen dat zijn troepen geen genocide zullen plegen.

Ook moet Israël van het hof direct maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat humanitaire hulp voor de Palestijnen in Gaza beschikbaar komt, en dat bewijsmateriaal van het conflict niet vernietigd wordt.

Israël moet binnen een maand verslag uitbrengen aan het Gerechtshof over de stappen die er zijn gezet om aan het tussenvonnis te voldoen.

Ondertussen, buiten voor het Vredespaleis

Demonstranten voor het Vredespaleis bekijken het tussenvonnis op een groot scherm

Hof: Palestijnen hebben recht om beschermd te worden

Het Gerechtshof zegt dat op z'n minst enkele rechten die Zuid-Afrika heeft ingediend in de zaak plausibel zijn. De rechter is nog altijd bezig met het uitspreken van het tussenvonnis. Ze zegt dat de Palestijnen in Gaza het recht hebben om beschermd te worden tegen daden van genocide.

Er dreigt nu onherstelbare schade, zegt het hof, en dus is er urgentie om maatregelen te nemen.

Rechter: militaire acties hebben geleid tot veel doden en schade

De rechter vat de situatie in de Gazastrook samen, op basis van uitspraken van verschillende VN-functionarissen. Ze verwijst in het tussenvonnis onder meer naar uitspraken van de ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties, die heeft gezegd dat de Gazastrook een onleefbaar gebied is geworden.

Ook verwijst ze naar uitspraken van de Wereldgezondheidsorganisatie, die zegt dat veel mensen in Gaza kampen met honger en ondervoeding.

Ze constateert dat de Israëlische "militaire operatie" in de Gazastrook heeft geleid tot veel doden en gewonden en verwoesting van woningen. Ook heeft de operatie ertoe geleid dat veel mensen binnen de Gazastrook op de vlucht zijn geslagen, zegt de rechter.

Hof zal zaak niet bij voorbaat afwijzen

Rechter Donoghue zegt dat er voldoende grond is voor een dispuut tussen Israël en Zuid-Afrika, en zegt dat Zuid-Afrika daarmee een zaak aanhangig mag maken. Beide landen zijn partij in het Genocideverdrag. Israël had gevraagd om de zaak af te wijzen, maar dat is niet aan de orde, zegt het hof.

Gerechtshof: bevoegd om tussenvonnis te vellen

Het Gerechtshof zegt dat het bevoegd is om te oordelen over de zaak die door Zuid-Afrika is aangespannen. Dat is een van de voorwaarden om vanmiddag een tussenvonnis te vellen.

Gerechtshof: zeer bezorgd over aanhoudend verlies van levens

Het Gerechtshof zegt zich bewust te zijn van de menselijke tragedie die gaande is. Rechter Donoghue zegt dat het hof zeer bezorgd is over het aanhoudende verlies van levens in de Gazastrook en het menselijk lijden.

Het tussenvonnis is begonnen

Het Internationaal Gerechtshof is begonnen met het uitspreken van het tussenvonnis.

Volg de uitspraak live

De voorlopige voorziening van het Internationaal Gerechtshof staat op het punt van beginnen. We volgen het tussenvonnis in dit liveblog. Meekijken kan via deze livestream.

Wachten op het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof

Het voorlezen van de voorlopige voorziening die het Internationale Gerechtshof vandaag bekendmaakt, zal naar verwachting van een perswoordvoerder 30 tot 45 minuten in beslag nemen. De voorzitter van het 17-koppige hof zal dat eerst in het Engels doen, daarna volgt nog eens de uitspraak in het Frans, de andere hoofdtaal van het internationale hof.

In het tussenvonnis zal eerst de motivering van de rechters worden behandeld, aan het eind volgt dan de beslissing die zij daaraan verbinden. Zuid-Afrika is van plan direct daarna te reageren, Israël heeft nog niet aangegeven hoe en wanneer het land wil reageren.

Buiten het Vredespaleis hebben zich twee groepen van enkele tientallen demonstranten gevormd, pro-Palestijns en pro-Israëlisch. Beide groepen zijn wel kleiner dan bij de twee eerdere zittingsdagen van het hof.

Er wordt met spanning naar het tussenvonnis gekeken, zien onze correspondenten:

Correspondenten voorafgaand tussenuitspraak: 'Hof wordt zeker serieus genomen'

Buitenlandse media massaal bij Vredespaleis

Veel buitenlandse media zijn vandaag naar het Vredespaleis gekomen voor het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof. Voor het gebouw staan tientallen cameraploegen opgesteld.

Veel buitenlandse media bij Vredespaleis

Drastische afname vrachtverkeer in Suezkanaal

Sinds het begin van de aanvallen van Houthi-rebellen op schepen in de Rode Zee is het vrachtverkeer door het Suezkanaal drastisch afgenomen. In twee maanden tijd daalde het aantal vervoerde goederen met 45 procent, meldt VN-handelsagentschap UNCTAD. Het aantal schepen nam met 39 procent af.

De VN zegt dat daardoor de kans toeneemt op hogere inflatie, meer onzekerheid over voedselleveranties en een toename van de uitstoot van broeikasgassen.

Veel rederijen kiezen noodgedwongen voor een andere handelsroute, via Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. De reis wordt zo veel langer en daarvoor brengen de rederijen extra kosten in rekening. Dat kwam ze vorige week op kritiek te staan van verladers, importeurs en exporteurs. Die vinden de toeslagen te hoog en willen dat de Europese Commissie ingrijpt.

De Rode Zee loopt van het Suezkanaal naar Bab el Mandeb

Voor derde dag op rij blokkeren Israëlische betogers grensovergang

Voor de derde dag op rij is er bij grensovergang Kerem Shalom tussen Israël en de Gazastrook een demonstratie, melden Israëlische media. Familieleden van mensen die in Gaza gegijzeld worden, blokkeren humanitaire hulp. Ze eisen de onmiddellijke vrijlating van alle gegijzelden.

Volgens Israëlische media worden er in de loop van de dag nog honderden demonstranten verwacht bij de grensovergang, die door de Palestijnen Karem Abu Salem wordt genoemd.

Op beelden van eergisteren is te zien dat er vrachtwagens worden tegengehouden aan de grensovergang:

Protesterende Israëliers houden noodhulp tegen voor Gaza

Wat zijn de verwachtingen in de genocidezaak tegen Israël?

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag komt vandaag met een tussenvonnis in de zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël. Verslaggever Lidwien Gevers staat er voor de deur.

Lidwien Gevers over het tussenvonnis van vandaag

Ook vannacht weer gevechten Khan Younis

Het Israëlische leger zegt dat er ook vannacht weer zware gevechten waren in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook. Op verschillende plekken zouden tientallen Hamas-militanten zijn doodgeschoten.

Gevechtsvliegtuigen voerden meerdere bombardementen uit op plekken die volgens Israël door Hamas worden gebruikt. Onder meer appartementen, wapendepots en observatieposten zouden onder vuur zijn genomen.

Ook in het noorden van de Gazastrook zijn volgens het leger luchtaanvallen uitgevoerd op locaties van Hamas, zoals een gebouw met boobytraps, een lanceerbasis voor antitankwapens en een tunnel. Ook zou de marine langs de kust aanvallen ter ondersteuning hebben uitgevoerd.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook, dat onder controle staat van Hamas, zijn er de afgelopen 24 uur 183 Palestijnen om het leven gebracht. Bijna 400 mensen raakten gewond. Het Palestijnse dodental staat daarmee op 26.083, aldus het ministerie.

Rook boven Khan Younis (foto 24 januari)

Luchtvaartmaatschappij El Al stopt met vliegen op Johannesburg

De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al stopt vanaf april volledig met vluchten tussen Tel Aviv en de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg.

Het bedrijf geeft als reden dat de vraag naar de vluchten fors is afgenomen. Dat heeft onder meer te maken met de verslechterde relatie tussen Israël en Zuid-Afrika, dat een genocidezaak heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Vandaag wordt daar een tussentijds oordeel verwacht.

El Al zegt dat al geboekte vluchten worden geannuleerd en dat klanten een alternatief zal worden geboden.

VN-vertegenwoordiger seksueel geweld naar Israël en Westoever

De VN-vertegenwoordiger voor seksueel geweld reist maandag naar Israël om informatie te verzamelen over het seksueel geweld dat Hamas pleegde bij de aanslagen op 7 oktober.

Volgens vertegenwoordiger Pramila Patten, een advocaat uit Mauritius, is het haar doel om "een stem te geven aan de overlevenden, getuigen, recent vrijgelaten gijzelaars en anderen die geraakt zijn". Ze gaat informatie verzamelen, analyseren en verifiëren om de VN-Veiligheidsraad te kunnen inlichten over de situatie.

Patten zegt dat ze ook een bezoek zal brengen aan de Westelijke Jordaanoever, waar ze ontmoetingen heeft met onder andere de Palestijnse Autoriteit, maatschappelijke organisaties en recent vrijgelaten arrestanten.

Een kanttekening is volgens Patten dat het bezoek "niet bedoeld is en ook niet het mandaat heeft om een onderzoek te zijn". Er zijn volgens haar andere VN-organen die bereidheid hebben getoond om onderzoek te doen.

Internationaal Gerechtshof komt met tussenvonnis over Israël

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag komt vandaag met een tussenvonnis in de zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël. Zuid-Afrika voert aan dat Israël zich schuldig maakt aan genocide tegen de Palestijnen, een beschuldiging die Israël fel bestrijdt met onder meer het argument dat terreurorganisatie Hamas verantwoordelijkheid draagt voor de vele burgerdoden die er in Gaza vallen.

Het gaat om een tussentijds oordeel, een definitief oordeel kan nog wel eens jaren op zich laten wachten. Israël verdedigt zich voor het hof, maar premier Netanyahu heeft ook al gezegd dat Israël zich er niets van zal aantrekken mocht het hof tot het oordeel komen dat de strijd moet worden gestaakt.

'China wil actie Iran tegen Houthi-aanvallen'

China heeft Iran gevraagd zijn invloed te gebruiken bij de Houthi-rebellen om de aanvallen op schepen in de Rode Zee te stoppen, meldt Reuters. Het persbureau, dat sprak met Iraanse bronnen en een nauw betrokken diplomaat, schrijft dat Peking de Iraniërs heeft gewaarschuwd dat de Houthi's de zakelijke relatie tussen Iran en China in gevaar brengen.

De Houthi's zeggen dat ze met de aanvallen op de schepen solidariteit willen tonen met de Palestijnen. De militie zegt alleen schepen aan te vallen die een link hebben met Israël, maar in de praktijk zijn ook andere schepen doelwit geworden. Inmiddels is de vaarroute ernstig belemmerd en besluiten veel rederijen om om te varen via Kaap de Goede Hoop, wat aanzienlijk meer kosten met zich meebrengt.

'Gesprekken CIA-baas over gijzelaarsdeal'

De directeur van de CIA, William Burns, zal komende dagen samen met de baas van de Israëlische Mossad, David Barnea, gesprekken hebben met vertegenwoordigers van Qatar over een nieuwe gijzelaarsdeal. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Eerder meldde The Washington Post al dat Burns komende dagen gesprekken voert. Die zouden ook moeten gaan over een staakt-het-vuren, dat twee maanden zou moeten duren.

Burns zou ook spreken met Europese leiders en met topfunctionarissen uit Egypte, dat net als Qatar een bemiddelende rol probeert te spelen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

De Israëlische regering heeft niet bevestigd dat het nadenkt over een tijdelijk staakt-het-vuren in ruil voor de vrijlating van alle gijzelaars. Hamas heeft te kennen gegeven pas bereid te zijn tot dat laatste als Israël de oorlog helemaal staakt.

Israël beschuldigd van aanval op wachtenden bij voedselhulp

De Gazaanse autoriteiten, geleid door Hamas, beschuldigen Israël van een aanval op een groep Palestijnen in Gaza-Stad die stonden te wachten op voedselhulp. Bij de aanval zouden 20 doden zijn gevallen en 150 gewonden. Het Israëlische leger bevestigt de aanval niet, het laat weten onderzoek te doen naar de berichten.

Volgens Al Jazeera zijn de gewonden naar het Al-Shifa-ziekenhuis gebracht en worden slachtoffers daar op de grond behandeld vanwege een tekort aan bedden.

Welkom

Welkom in het liveblog van vrijdag 26 januari over de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.