Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Bruins Slot in Midden-Oosten • Brits-Amerikaanse sancties tegen Houthi-leiders

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen. Dit is het belangrijkste nieuws:

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Blinken vraagt Israël burgers te beschermen na aanval op VN-centrum Khan Younis

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft vandaag Israël opgeroepen om burgers te beschermen na een dodelijke aanval op een VN-centrum Khan Younis in Gaza. Bij gevechten vanochtend bij het opleidingscentrum van de VN kwamen zeker twaalf mensen om het leven. Ruim 75 mensen raakten gewond, van wie vijftien in kritieke toestand verkeren.

Het VN-centrum is "essentieel en moet beschermd worden" zei Blinken, die momenteel in Angola zit. "Het werk dat de VN in Gaza uitvoert, is letterlijk levensreddend en niemand anders kan het doen en niemand anders doet het", zei hij.

Het Israëlische leger ontkende verantwoordelijkheid voor de aanval. Het leger zegt niet uit te sluiten dat Hamas achter de aanval zat. Er wordt nog onderzocht waar het VN-centrum door werd geraakt.

Anthony Blinken in Luanda Science Center op 25 januari in Angola

Bruins Slot herhaalt oproep tot staakt-het-vuren

Demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken zegt dat ze een "harde boodschap" heeft verkondigd aan de Israëlische regering. Ze herhaalde haar oproep dat er onmiddellijk een humanitair staakt-het-vuren moet komen.

Bruins Slot keerde vandaag terug uit het Midden-Oosten. In gesprek met Nieuwsuur zegt ze dat ze bij Israël heeft aangedrongen op meer voedsel en medicijnen voor mensen in Gaza. Verder pleit ze voor sancties tegen gewelddadige kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en wil ze dat Israël onafhankelijke waarnemers toelaat tot Gaza. Die moeten onderzoeken of Israël het oorlogsrecht schendt.

Verder noemt Bruins Slot het "uiterst kwalijk" dat een groep ambtenaren van haar ministerie anoniem sprak met NRC. Ze zeiden tegen de krant dat Rutte in onderlinge overleggen aanstuurde op een minder streng oordeel over Israël en het mogelijk schenden van het oorlogsrecht. Bruins Slot vindt dat haar medewerkers zulke beschuldigingen niet in de krant moeten doen. "Een open dialoog is uiteindelijk het belangrijkste."

VS en VK leggen vier Houthi-leiders sancties op

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben gezamenlijk nieuwe sancties ingesteld tegen vier leiders van de Houthi's in Jemen. Het gaat om onder anderen commandanten van de marine en om de man die de Houthi's beschouwen als hun minister van Defensie.

De sancties zijn het gevolg van de vele aanvallen van Houthi-rebellen op schepen op de Rode Zee en de Golf van Aden. Het gaat om financiële sancties, waarbij tegoeden van de vier kopstukken worden bevroren. Ook is het verboden om spullen of diensten te leveren aan Houthi-leiders. De VS en het VK willen met deze gezamenlijke actie druk uitoefenen en daarmee de aanvallen stoppen.

Israëlisch protest bij aankomst hulpgoederen grensovergang

Een groep Israëlische demonstranten heeft gisteren geprotesteerd bij de grenspost Kerem Shalom, tussen Israël en Gaza. De reden was dat ze niet wilden dat vrachtwagens met hulpgoederen vanuit Egypte Gaza in konden rijden.

"De Egyptische vrachtwagens staan hier vlak achter het hek", zei een van de Israëlische demonstranten tegen persbureau Reuters. "En ze gaan vandaag niet naar binnen zolang wij hier zijn."

Op beelden is te zien dat de vrachtwagens aankomen en dat Israëliërs het hulpkonvooi tegenhouden:

Protesterende Israëliers houden noodhulp tegen voor Gaza

De Egyptische president Sisi heeft Israël ervan beschuldigd dat het de levering van hulpgoederen aan de Gazastrook ophoudt, bij wijze van drukmiddel. De Israëlische regering spreekt dat tegen.

Palestijnen zoeken naar vermisten bij verwoeste moskee in Rafah

Na de aanval op een moskee in Rafah gisteren, waarbij vijf mensen werden gedood en een onbekend aantal mensen gewond raakte, wordt gezocht naar vermisten onder het puin. Gisteren verwoestte de aanval de moskee en omliggende huizen.

Een aantal foto's van de ravage:

  • EPA
  • EPA
  • EPA
    Palestijnen zoeken naar vermisten bij een verwoeste moskee in een vluchtelingenkamp in Rafah

Ook minister Bruins Slot op bezoek in Midden-Oosten

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot brengt vandaag voor de tweede keer een bezoek aan Palestijnse gebieden. Ze spreekt onder meer met de Palestijnse premier Shtayyeh en minister Malki van Buitenlandse Zaken. Verder gaat Bruins Slot langs bij een Israëlische mensenrechtenorganisatie die zich bezighoudt met mensenrechtenschendingen door Israël in Palestijnse gebieden.

Gisteren was de minister al in Israël:

Ook demissionair minister van Defensie Ollongren was in het Midden-Oosten. Naast Israël bezocht ze de grensovergang in Rafah, de stad in het zuiden van de Gazastrook.

Dodental bij VN-centrum Khan Younis opgelopen tot 12

Het dodental door gevechten bij een opleidingscentrum van de VN in Khan Younis is opgelopen tot twaalf. Ruim 75 mensen zijn gewond, van wie vijftien in kritieke toestand verkeren. Dat meldt directeur Thomas White van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, de UNRWA. In het centrum worden 10.000 ontheemde Palestijnen opgevangen.

"Naarmate de gevechten rond de ziekenhuizen en vluchtelingenkampen heviger worden, zitten mensen binnen gevangen en worden levensreddende operaties belemmerd", zegt White.

Gisteren werd er nog gesproken over negen doden, nadat het centrum twee keer was geraakt. Volgens White ontstond er toen ook brand.

Persbureau DPA zegt dat verschillende bronnen melden dat Israël erachter zit, maar het Israëlische leger ontkent dat het incident door een Israëlische luchtaanval of artillerie komt. Er wordt onderzocht waar het VN-centrum door is geraakt.

'Zeker 50 doden bij aanval op Khan Younis'

De afgelopen uren zijn bij een aanval van het Israëlische leger zeker 50 Palestijnen omgekomen in Khan Younis. Dat zegt een woordvoerder van het Gezondheidsministerie in Gaza, dat onder controle staat van Hamas. Khan Younis is de grootste stad in het zuiden van de Gazastrook.

Ook gisteren was het raak in de stad. Toen werd een vluchtelingenkamp van de VN geraakt. Het Israëlische leger zegt dat het in de stad in gevecht is met Hamas. Er worden luchtaanvallen uitgevoerd op Hamas-doelen als onderdeel van de operatie. Deze week werd de stad al omsingeld.

Vorige maand riep het Israëlische leger Palestijnen op om weg te gaan uit het centrum van de stad. Kort daarvoor was inwoners van Gaza opgedragen om van het noorden naar het zuiden te vertrekken, waardoor veel mensen juist hun toevlucht hadden gezocht in Khan Younis.

Rookwolken boven Khan Younis tijdens een Israëlische grondoperatie

Ollongren: staakt-het-vuren en vrijlating gijzelaars nu belangrijk

De vrijlating van de Israëlische gijzelaars en een humanitair staakt-het-vuren zijn de belangrijkste stappen richting een duurzame oplossing in de Gazastrook, schrijft demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren op X. Ollongren is in Israël. Daar ontmoette ze onder meer de Israëlische defensieminister Yoav Gallant, met wie ze een 'openhartig' gesprek voerde over de gebeurtenissen in het land.

Ollongren zei tegen Gallant dat te veel onschuldige burgers gedood zijn in de oorlog met Hamas. "Het is nu aan Israël om het aantal burgerslachtoffers terug te dringen", aldus de minister op X. "Zowel Israëliërs en Palestijnen hebben het recht om in veiligheid te leven."

Net als de Britse minister Cameron stuurde ook Ollongren bij haar Israëlische collega's aan op het toelaten van meer hulpgoederen in de Gazastrook.

Britse minister Cameron tegen Israël: laat meer hulpgoederen Gaza in

De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron heeft tegen de Israëlische premier Netanyahu gezegd dat hij meer hulpgoederen moet toelaten in de Gazastrook. Ook zegt Cameron dat hij heeft aangedrongen op een humanitair staakt-het-vuren. Gazanen zitten volgens de Britse minister "vast in een wanhopige situatie".

Cameron is in het Midden-Oosten voor verschillende ontmoetingen. Hij sprak ook met de Palestijnse president Abbas en zei samen te werken met Qatar in een poging om meer hulpgoederen zoals tenten de Gazastrook in te krijgen. "De schaal waarop mensen lijden in Gaza is onvoorstelbaar. We moeten snel meer doen om ze te helpen."

Israël houdt vol geen hulpgoederen tegen te houden.

Morgen tussenvonnis Gerechtshof in zaak tegen Israël

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft bekendgemaakt dat het morgen uitspraak doet in de zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël. Het is een tussenvonnis, zegt het hof.

Zuid-Afrika vindt dat Israël genocide pleegt met de aanvallen op burgers in Gaza, het grote aantal doden dat daarbij valt en de verwoesting die wordt aangericht. "Het genocidale optreden van de staat Israël maakt deel uit van een reeks illegale daden tegen het Palestijnse volk sinds 1948", betoogde de Zuid-Afrikaanse ambassadeur Madonsela, die optrad als aanklager. Hij trok de vergelijking met het apartheidsregime in zijn land.

Israël houdt voor het hof Hamas verantwoordelijk. Het noemt het menselijke leed hartverscheurend, maar zegt dat de "keiharde waarheid" is dat de strijd vooral burgers treft doordat Hamas dat wil. Israël zou dat juist proberen te beperken. Een jurist betoogde uit naam van Israël voor het hof nogmaals dat het land het recht heeft zichzelf te verdedigen en zijn burgers te beschermen na de aanvallen van Hamas op 7 oktober.

Vijf doden bij aanval op moskee in zuiden Gazastrook

Bij een aanval op een moskee in de zuidelijke grensstad Rafah zijn vijf mensen gedood en een onbekend aantal mensen gewond geraakt. De moskee en omliggende huizen zijn verwoest.

Duizenden mensen zijn de afgelopen dagen naar Rafah gevlucht vanwege de aanhoudende Israëlische aanvallen op Khan Younis, in de hoop dat ze daar veilig zouden zijn. Volgens de VN verblijven er ongeveer 1,5 miljoen mensen in tentenkampen en ander schuilplaatsen in en om Rafah, aan de grens met Egypte. Dat is pakweg twee derde van de bevolking van Gaza.

Gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht:

Vijf doden bij inslag in moskee in Zuid-Gaza

Demonstranten blokkeren snelweg bij Tel Aviv

Naar schatting 5000 demonstranten hebben gisteravond een tijd lang een snelweg bij Tel Aviv geblokkeerd. Ze eisten dat er onmiddellijk een akkoord wordt gesloten om de meer dan 130 gijzelaars die Hamas nog vasthoudt in Gaza vrij te krijgen. "Zet de wereld stil, onze geliefden zitten daar vast", riepen ze onder meer.

De snelweg is de belangrijkste toegangsweg tot Tel Aviv. Er ontstonden opstootjes toen de politie de demonstranten vroeg te vertrekken.

Eerder op de dag was er een landelijk protest dat door vrouwen werd geleid. Daarbij werd een groot aantal wegen geblokkeerd. Dat was afgestemd met de politie.

  • EPA
    Demonstranten blokkeerden een tijd lang de belangrijkste toegangsweg tot Tel Aviv.
  • AFP
    Er ontstonden opstootjes toen de politie de demonstranten vroeg te vertrekken.
  • EPA
    Eerder op de dag was er een door vrouwen geleid protest in de stad

Welkom

Welkom in het liveblog van donderdag 25 januari over de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.