Israëlische politie bij posters van gijzelaars in Tel Aviv
NOS Nieuws

Vrijgelaten gijzelaars woedend op Netanyahu bij 'turbulente bijeenkomst'

Een bijeenkomst van de Israëlische premier Netanyahu met vrijgelaten gijzelaars is uitgelopen op verhitte discussies en beschuldigingen aan het adres van de regering. De ex-gijzelaars vertelden onder meer dat ze bang waren voor Israëlische raketaanvallen.

In Israël klinkt al langer kritiek op de oorlogsvoering van Netanyahu, maar de kritiek van vrijgelaten gijzelaars is nieuw. Op de bijeenkomst waren zowel vrijgelaten gijzelaars als familieleden van mensen die nog gegijzeld worden aanwezig. Beide groepen uitten kritiek, blijkt uit gelekte geluidsopnames waarover Israëlische media berichten.

"We hadden het gevoel dat niemand iets voor ons deed", zei een vrijgelaten gijzelaar volgens Ynet. De vrouw vertelde dat ze gewond raakte toen ze moest vluchten voor Israëlische aanvallen. "Je beweert dat je informatie hebt", zei ze tegen Netanyahu. "Maar niemand wist waar we waren."

De bijeenkomst was bedoeld om verhalen van vrijgelaten gijzelaars te delen, maar volgens Israëlische media werden die verhalen overschaduwd door de onvrede over de regering en Netanyahu.

'Bang dat Israël ons zou vermoorden'

Sommige familieleden riepen op om de gijzelaars die nog vastzitten te ruilen voor Palestijnse gevangenen.

Een vrouw op de bijeenkomst verweet Netanyahu dat hij "politiek verkiest boven de terugkomst van de gijzelaars". "Je wilt het Hamas-bestuur omverwerpen, om te laten zien dat jij grotere ballen hebt?", zei ze blijkens de audio-opnames waarover Ynet bericht.

"We zaten in de tunnels, doodsbang dat niet Hamas, maar Israël ons zou vermoorden", zei een andere gegijzelde.

Boos weggelopen

Na de bijeenkomst gisteren berichtten sommige Israëlische media dat aanwezigen boos waren weggelopen. Zo ook Dani Miran, wiens zoon wordt vastgehouden door Hamas. Hij beschrijft de avond als "lelijk, beledigend en rommelig".

"De regering beweert dat ze van alles hebben gedaan, maar uiteindelijk heeft Hamas ze vrijgelaten, niet de regering. Ze hebben niets gedaan."

"Het was een hele turbulente bijeenkomst, veel mensen waren aan het schreeuwen", zegt Jennifer Master, wier partner wordt gegijzeld.

Netanyahu gaf na de bijeenkomst een persconferentie. Hij zei dat hij verhalen van gijzelaars had gehoord die "zijn hart braken". "Over dorst en honger, lichamelijk en psychologisch misbruik."

Vorige week zijn meer dan honderd Israëlische gijzelaars vrijgelaten door Hamas, in ruil voor iets meer dan tweehonderd Palestijnse gevangenen. Naar schatting zitten er nog 138 gijzelaars vast. De afgelopen dagen en weken zijn maar mondjesmaat verhalen van de vrijgelaten gijzelaars naar buiten gekomen.

Kritiek na 7 oktober

Direct na de aanval van Hamas op 7 oktober klonk er al kritiek op Netanyahu. Sommige Israëliërs vonden dat de premier niet kan aanblijven omdat hij de burgers niet heeft kunnen beschermen tegen de grootste aanval op burgers in de geschiedenis van het land.

"Ik voel me twee keer in de steek gelaten", zei een van de gijzelaars waarover Ynet schrijft. "Een keer op 7 oktober, en de tweede keer elke dag dat we niet werden vrijgelaten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl